perjantai, maaliskuu 29, 2024

Provencelainen perunagratiini

  • 1.5kg Lapin puikulaperunoita tai rosamundaa (ei kovin ranskalaista, mutta vastaa kuvausta ”laadukkaita jauhoisia perunoita”)
  • 1 rkl huoneenlämpöistä voita 
  • 3dl kuohukermaa
  • 3dl kevytmaitoa  
  • 3 kynttä valkosipulia murskattuna
  • 1 rkl herbes de provence
  • suolaa
  • vastaraastettua mustapippuria
  • 5dl raastettua Gruyere-juustoa 

Valmistelu:

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori perunat huolellisesti. Siivuta niin ohueksi kuin pystyt, monitoimikoneella tai mandoliinilla tulee paras, mutta jos ei löydy, juustohöylälläkin syntyy aika ohutta.
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Voitele iso uunivuoka reilulla kädellä.

Valmistus:

          Kuullota valkosipulit pienessä määrässä voita kastikekattilassa. Kippaa yrttiseos kattilaan ja sekoittele hetki. Lisää maito ja kerma. Kiehauta kevyesti ja anna hautua viitisen minuuttia.
          Mausta kermamaitoseos suolalla ja pippurilla maun mukaan. Siirrä kattila hetkeksi syrjään. Lado perunasiivut limittäin vuuan pohjalle. Aina kun kerros tulee valmiiksi, rouhaise suolaa ja pippuria reilulla kädellä ja ripottele kerroksen päälle kevyesti juustoraastetta. Lado pottu- ja juustokerroksia niin kauan kuin perunoita riittää, ja lataa päällimmäiseksi reilu kerros gruyereä. Painele kevyesti, jotta gratiiniin ei jää koloja.
           Kaada kermamaitoseosta pannuun niin että perunat peittyvät, mutta ei niin paljoa että juusto peittyisi. Peitä vuoka foliolla.
Paista uunissa 30 minuuttia folion kanssa, poista folio ja anna paistua vielä 10-15 minuuttia kunnes juusto on ihanasti ruskistunut. 

Anna vetäytyä ja jäähtyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.


Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän