tiistai, huhtikuu 16, 2024

Paistettu valkosipuliriisi Hong Kongin tapaan.

Paistettu riisi on Aasian pyttipannu. Alunperin siihen käytettin kaikkea mitä oli jäänyt yli. Tähän ruokaan voi käyttää melkein mitä tahansa käytössä olevia kasviksia, ylijäämälihoja edellisiltä päiviltä, pakastekatkarapuja tai vaikka friteerattuja kananpaloja jos sen tekee pyttärihenkisesti. Jos kuitenkin tekee sen vartavasten lisukkeeksi, riisi kannattaa keittää jo edellisenä iltana. Se, että riisi on kylmää ja paakkuista auttaa ruokaa pysymään koossa paistamisen ajan. Näin talvella Suomessa on onneksi aina mahdollisuus viedä vasta keitetty riisi pihalle pakkaseen jäähtymään.

Tämä on se ruokalaji jota allekirjoittanut syö aina liikaa kiinalaisen ravintolan buffassa.

Ainekset:

  • 1.5dl jasmiiniriisiä jos keität tuoretta. Kypsää ylijäämäriisiä joku 4-5dl. Jos on vähemmän, säädä  muita aineksia.
  • 2 munaa kevyesti vatkattuna
  • 2 kevätsipulia
  • 1 porkkana
  • 2dl pakasteherneitä
  • 5-6 kynttä valkosipulia
  • 1rkl ruokaöljyä

Kastike:

  • 1-1½ rkl soijakastiketta
  • 2tl seesamiöljyä
  • 1rkl osterikastiketta
  • 1rkl Shaoxing  viiniä (tai kuivaa sherry ja sakea)

Valmistelu:

Vatkaa  kananmunat kulhossa, silppua kevätsipuli, kuutioi porkkana ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen pienessä kulhossa viiniä lukuunottamatta.

Valmistus:

Kuumenna pannu. Lataa pannuun ruokalusikallinen öljyä. Vatkattu kananmuna perään. Levitä seos pannuun niinkuin paistaisit ohutta munalettua. Paista sen aikaa että  se hyytyy pohjasta. Sen jälkeen taita se puoliksi pannulla ja siivuta nopeasti paistinlastalla silpuksi. Älä anna ruskistua. Kaada melkein kypsä seos vatkauskulhoon odottamaan. Älä huoli siitä, että osa on täysin raakaa. Niin pitääkin, seos palaa vielä lopuksi pannuun.

Samalla pannulla, säädä lämpö puolikuumalle ja heitä kylmä riisi pannuun. Riko kylmää riisiä sen verran että sen saa tasoitettua pannulle. Lisää valkosipuli ja herneet, porkkanakuutiot ja kevätsipuli. Sekoita paistellen niin kauan että kaikki alkaa olla kuumaa. Lisää sekalaiset täytteet kuten paistettu pekoni, kana tms. kypsät ainekset.

Lisää kastike viiniä lukuunottamatta ja paista ihan hulluna. Varo polttamasta kastiketta. Kun kastike on hyvin seonnut riisiin, lisää vielä viini ja käännä lämpö täysille että viinin alkoholi haihtuu tehokkaasti. Kääntele seosta hetki ja lisää kananmuna takaisin pannuun. Jos käytät kypsiä katkarapuja, ne kannattaa lisätä tässä kohdassa.

Kun kananmuna alkaa olla kypsää, eikä raaka alkoholi enää haise nenässä, riisi on valmista. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa soijaa tai nosta soijapullo pöytämausteeksi.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän