Espanjalainen perunamunakas syödään usein kylmänä ja on perusperheen arkiruokaa. Se on siinä määrin tavallista, että sitä saa jopa tyhjiöpakattuna marketeista, monilla eri tavoin maustettuna vähän niinkuin meikäläinen roiskeläppä. Olen törmännyt ihan syötäviinkin versioihin, mutta niissä on hurjia laatueroja. Pahimmat vakuumimunakkaat kannattaa kiertää kaukaa. Ulkonäkö paljastaa, sillä harmaa oliiviöljyä valuva lätty ei ole järin houkutteleva gourmeelounas. Kannattaa tehdä itse jos haluat todella hyvän kokemuksen.
Alunperin tämä on ollut köyhien ruokaa, kun siinä on vain perunaa, munaa ja oliiviöljyä. Nykyään, tässä prosessoidun valmisruuan maailmassa tämä voi hyvinkin olla luomuruuan Korkea veisu, sillä tässä ruuassa maistuu raaka-aine ja rakkaus. Meillä tätä tehdään aina kevään ensimmäisistä uusista perunoista (jotka aika usein ovat niitä espanjalaisia). Missään muussa olosuhteessa ei kylmän munakkaan syöminen houkuttele, mutta tässä tortillassa se on ainoa oikea tapa.
Perhe syö lautasellisen tällä tavalla lohkoina, mutta tapaksia tarjoillessa tämä kannattaa leikata neliöiksi.
Ainekset:
- 8 luomumunaa
- 4 uutta perunaa
- 2 isoa keltasipulia
- pari desiä extra virgin oliiviöljyä
- maldon-suolaa
Valmistelu:
Tämä pitää tehdä jo edellisenä iltana. Siivuta peruna ja sipuli ohuiksi siivuiksi. Vatkaa munat kevyesti kulhossa ja lisää 2-3 teelusikallista suolaa, vähän kananmunien koosta riippuen.
Valmistus:
Kuumenna syvä pannu keskilämmöllä. Heitä peruna- ja sipulisiivut pannuun ja kaada niin paljon oliiviöljyä että peittyvät. Kuumenna öljy, mutta älä päästä öljyä kuumenemaan liikaa, ettei mene pilalle. Keitä perunoita ja sipulia öljyssä, kunnes pehmenevät. Valuta perunat ja sipulit, mutta suurin osa oliiviöljystä talteen. On herkkua. Tämän jälkeen kaada kananmunaseos pannuun, pudota lämpö matalalle, jonnekin 2:n tienoille, peitä pannu kannella ja anna hautua n.20-25 minuuuttia, tai kunnes munakas on päältä kiinteä. Sen jälkeen käännä kauniisti lautaselle ruskettunut puoli ylöspäin. Jäähdytä yön yli jääkaapissa. Tarjoile kylmänä. Uskomatonta miten maukasta kylmä munakas olla.