perjantai, huhtikuu 26, 2024

Seesamipossua siitakesienillä

Tämä resepti syntyi jääkaapin ja kokin mielikuvituksen välisessä tilassa, joten tätä ei oikeastaan uskalla kutsua kiinalaiseksi, ainakaan autenttiseksi, mutta vaikutteita siinä ainakin on. Sekä raaka-aineiden että valmistuksen ideologia on lainattu wok hein, eli wokin henkeä kunnioittavasta kiinalaisesta keittiöperinteestä.

Illalla laitettiin possun marinadiin kaikkea mitä kaapista löytyi ja seuraavana päivänä kaupassa mietittiin että mitäs siihen marinadiin laitettiinkaan. Yleensä ei tällainen improvisoitu arkiwokki päädy blogiin asti, mutta nyt tuli niin oivalista että halusin jakaa tämän kokemuksen.

Ainekset:

  • 500g kassleria
  • 1 porkkana
  • 1 paprika
  • n.300g valkokaalia
  • 100g neulapapuja
  • 100g siitakesieniä
  • 3 kevätsipulinvartta
  • 2 kynttä valkosipulia
  • ½ peukalonmitta inkivääriä (2.5cm)
  • kourallinen cashew-pähkinöitä

Marinadi:

  • 1tl inkiväärimurskaa
  • 3rkl hoisin-kastiketta
  • 2rkl tahinia
  • 2rkl seesamiöljyä
  • 2dl kuivaa sherryä
  • 2rkl soijaa
  • 2rkl fariinisokeria

Wokkaukseen:

  • Rypsiöljyä
  • Seesamiöljyä

Valmistelu:

Leikkaa kassleri wokkisuikaleiksi. Tee marinadi ja laita possu jääkaappiin marinoitumaan yön yli.

Seuraavana päivänä: Leikkaa porkkana tikuiksi. Siivuta sienet, paprika, kaali, kevätsipuli ja valkosipuli. Ota kevätsipulin vihreät osat syrjään koristeeksi. Hienonna inkivääri. Pätki neulapavut viiden sentin pätkiksi.

Valmistus:

Kassler ei ole paras liha wokkausta varten, sillä pikapaistamalla kassler jää sitkeäksi. Siksi tässä reseptissä se breesataan omassa marinadissaan miedolla lämmöllä ennen wokkiin lisäämistä. Tällä tavalla liha saadaan pysymään mureana.

Kuumenna kannellinen kasari keskikuumaksi ja lorauta seesamiöljyä sekä rypsiöljyä kasariin (seesamiöljy ei kestä kovin hyvin kuumaa). Kippaa possu marinadeineen kasariin ja lisää sherryä ja soijaa sen verran että marinadi on nestemäistä, mutta ei kuitenkaan peitä lihoja. Sekoita hyvin ja kun seos kiehuu, pienennä lämpö miedolle. Breesaa possua parikymmentä minuuttia miedolla lämmöllä.

Sillä aikaa kun possu mureutuu pannussa, keitä ja valuta nuudelit suolatussa vedessä, mutta jätä minuutin vajaaksi. Periaatteessa kasvikset ehtii prepata tässä välissä kunhan työskentelee tarpeeksi isolla vaihteella.

Siinä vaiheessa kun possu on mureaa, ota kasari liedeltä. Kuumenna wokki tosi kuumaksi. Lisää seesami- ja rypsiöljyä pannuun. Kun öljy on savuavan kuumaa, heitä kasvikset ja sienet wokkiin ja paista raivokkaasti. Kun kasvikset ovat vähän pehmenneet, heitä valutetut nuudelit pannuun. Wokkaa hetki niin, että ainekset sekoittuvat ja öljy tarttuu nuudeleihin ja nuudelit irtoavat toisistaan. Kumoa possu ja breesauskastike wokkiin ja sekoita.

Tarkista suola ja lisää tarvittaessa soijakastiketta. Koristele kevätsipulilla ja ripottele päälle kourallinen cashew-pähkinöitä.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän