lauantai, marraskuu 23, 2024

Manchegolla ja chilikatkaravuilla täytetyt munat

Tämä tapa on käytännössä ”Deviled eggs” espanjalaiseen tapaan. Majoneesilla täytetyt munat levisivät maailman tietoisuuteen toisen maailmansodan jälkeen, mutta niiden historia juontuu taas kerran maureihin ja Andalusiaan, missä tällä tavalla valmistettuja munia on syöty jo 1200-luvulla. Silloin tosin täytteeseen kuului korianteri, sipulimehu ja murri, eli fermentoidusta kalasta ja ohrasta tehty kastike. Historiallinen versio ei kuulosta aivan yhtä houkuttelevalta.

Tämä tapas on oma suosikkini koko tältä menulta ja suosittelenkin vähintään tuplaamaan reseptin, ellei pöydässä ole reilusti muitakin tapaksia, sillä näitä söisi vaikka nälkäänsä. Älä säikähdä vaikka resepti vaikuttaa ehkä hieman 80-lukulaiselta. Silloin nämä ovat olleet kuuminta hottia, mutta ei näitä tarvitse hävetä nykyäänkään, sillä nämä on hyviä!

Ainekset:

  • 9 kananmunaa
  • 2-3rkl majoneesia
  • 5rkl raastettua manchegoa
  • katkarapuja
  • 3rkl leikattua tuoretta ruohosipulia
  • 2 tuore chili siistittynä
  • suolaa ja pippuria
  • (kourallinen valkosipuliöljyssä kiehautettuja katkarapuja)
  • (sitruunamehua)

Valmistelu:

Keitä munia 8 minuuttia ja jäähdytä munat mahdollisimman nopeasti jäävedessä tai kylmällä vedellä hanan alla. Kuori munat ja halkaise pituussuunnassa. Irrota varovaisesti keltuaiset kulhoon. Raasta kulhoon manchego ja lisää majoneesi. Siivoa chilistä siemenet ja siemenkiinnikkeet. Silppua chili pieneksi ja lisää keltuaisten kanssa kulhoon. Lisää myös puolet ruohosipulista kulhoon ja sekoita tasaisehkoksi tahnaksi. Lisää suolaa maun mukaan.

Valmistus:

Täytä munanpuolikkaat teelusikallisella tahnaa. Kiehauta kourallinen isoja katkarapuja nopeasti valkosipuliöljyssä, tai vaihtoehtoisesti siivuta pari kynttä valkosipulia ja heitä ne kuumaan öljyyn 15 sekuntia ennen katkarapuja. Tässä niksi piilee siinä, ettei öljy saa olla liian kuumaa, etteivät katkaravut ja valkosipuli pala. Pyöräytä katkarpuja jokunen sekunti öljyssä ja nosta turvaan reikäkauhalla.  Jäähdytä karput ja nosta muutama jokaisen munan päälle. Tiputa päälle muutama tippa sitruunamehua, rouhaise hieman mustapippuria päälle ja ripottele loppu ruohosipulisilppu koristeeksi.

Bonustapa

Tuoretta maalaisleipää valkosipuliöljyllä
Valuta edellisestä ylijäänyt valkosipuliöljy paahdetun maalaisleivän päälle ja tarjoile.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän