Tämä tapa on käytännössä ”Deviled eggs” espanjalaiseen tapaan. Majoneesilla täytetyt munat levisivät maailman tietoisuuteen toisen maailmansodan jälkeen, mutta niiden historia juontuu taas kerran maureihin ja Andalusiaan, missä tällä tavalla valmistettuja munia on syöty jo 1200-luvulla. Silloin tosin täytteeseen kuului korianteri, sipulimehu ja murri, eli fermentoidusta kalasta ja ohrasta tehty kastike. Historiallinen versio ei kuulosta aivan yhtä houkuttelevalta.
Tämä tapas on oma suosikkini koko tältä menulta ja suosittelenkin vähintään tuplaamaan reseptin, ellei pöydässä ole reilusti muitakin tapaksia, sillä näitä söisi vaikka nälkäänsä. Älä säikähdä vaikka resepti vaikuttaa ehkä hieman 80-lukulaiselta. Silloin nämä ovat olleet kuuminta hottia, mutta ei näitä tarvitse hävetä nykyäänkään, sillä nämä on hyviä!
Ainekset:
- 9 kananmunaa
- 2-3rkl majoneesia
- 5rkl raastettua manchegoa
- katkarapuja
- 3rkl leikattua tuoretta ruohosipulia
- 2 tuore chili siistittynä
- suolaa ja pippuria
- (kourallinen valkosipuliöljyssä kiehautettuja katkarapuja)
- (sitruunamehua)
Valmistelu:
Keitä munia 8 minuuttia ja jäähdytä munat mahdollisimman nopeasti jäävedessä tai kylmällä vedellä hanan alla. Kuori munat ja halkaise pituussuunnassa. Irrota varovaisesti keltuaiset kulhoon. Raasta kulhoon manchego ja lisää majoneesi. Siivoa chilistä siemenet ja siemenkiinnikkeet. Silppua chili pieneksi ja lisää keltuaisten kanssa kulhoon. Lisää myös puolet ruohosipulista kulhoon ja sekoita tasaisehkoksi tahnaksi. Lisää suolaa maun mukaan.
Valmistus:
Täytä munanpuolikkaat teelusikallisella tahnaa. Kiehauta kourallinen isoja katkarapuja nopeasti valkosipuliöljyssä, tai vaihtoehtoisesti siivuta pari kynttä valkosipulia ja heitä ne kuumaan öljyyn 15 sekuntia ennen katkarapuja. Tässä niksi piilee siinä, ettei öljy saa olla liian kuumaa, etteivät katkaravut ja valkosipuli pala. Pyöräytä katkarpuja jokunen sekunti öljyssä ja nosta turvaan reikäkauhalla. Jäähdytä karput ja nosta muutama jokaisen munan päälle. Tiputa päälle muutama tippa sitruunamehua, rouhaise hieman mustapippuria päälle ja ripottele loppu ruohosipulisilppu koristeeksi.
Bonustapa
Tuoretta maalaisleipää valkosipuliöljyllä
Valuta edellisestä ylijäänyt valkosipuliöljy paahdetun maalaisleivän päälle ja tarjoile.