torstai, huhtikuu 25, 2024

Tamagoyaki. Kumma munakas.

Edellisessä reseptissä mainitsin että japanilaiset rakastavat kananmunaa. Tämä rakkaus yhdistettynä satojen vuosien pieteettiin ruuanlaitossa johtaa mielettömiin tuloksiin. Tamagoyaki on yksinkertainen ja mielettömän maukas ruokalaji, joka toimii elementtinä monessa muussa japanilaisessa ruuassa. Sana tamago tarkoittaa yksinkertaisesti kananmunaa ja yaki tarkoittaa paistettua. Tekniikka tekee tästä jotain ihan muuta. Oikein tehtynä tamagoyaki on hyvä esimerkki siitä miten yksinkertainen munakas voi olla koostumukseltaan uskomattoman pehmeä, makea ja umamista muikea herkku että sen oikeastaan unohtaa olevan pelkkää kananmunaa.

Tarkemmin ottaen kyseessä on pikemminkin munakasrulla kuin perinteinen munakas. Idea on siinä, että munakas rullataan heti kun se on alkanut jähmettyä. Kypsä osa menee rullalle ja raaka muna valuu takaisin pannulle. Sen jälkeen pannuun kaadetaan lisää kananmunaa, hyydytellään ja taas rullataan. Samalla rullan sisällä oleva osa kypsyy mehukkaaksi.

Japanissa on tälle ruualle varattu ihan oma pannukin . Tamagoyakipannu on nelikulmainen, mikä helpottaa rullaamista, mutta pyöreälläkin pannulla pärjää. Japanilainen tekniikka on käyttää rullaamiseen keittiösyömäpuikkoja, mutta ei kannata hävetä lastan käyttöä jos ei meinaa onnistua. Tähän ruokaan pitää oikeastaan hankkia tatsi joka syntyy vaan tekemällä.

Tamagoyakin sisään voi paistaa muitakin aineksia, mutta meillä tätä useimmiten syödään tällaisenaan tai tamagosushina riisin päälle norisuikaleella teipattuna. Tämä oli lapsille sellainen ’entry-level’ japanilainen ruoka. Maistuu ihan makealle munakkaalle. Kantōn alueella, missä Tokiokin sijaitsee, tamagoyaki on makea. Jos sokerin määrä tuntuu hurjalta, voi tamagoyakin tehdä Kansain tapaan ilman sokeriakin.

Ainekset:

  • 6 kananmunaa
  • 6 rkl dashia (tai vettä ja ½tl hondashi-jauhetta)
  • 2 rkl sakea
  • 6 rkl sokeria
  • ½tl eli pieni ripaus suolaa
  • 2 rkl öljyä paistamiseen

Valmistelu:

Vatkaa munat, mutta sen verran rauhallisesti että munat eivät ala vaahtoamaan. Liuota sokeri dashi-liemeen ja lisää sake, soija ja suola. Sekoita dashiliemi munaseokseen.  

Valmistus:

Kuumenna pannu keskilämmölle. Suorakulmainen munakaspannu on ylivoimainen, mutta tavallinenkin paistinpannu käy. Silloin rullasta on vaikea saada yhtä siistiä. Kaada tilkka öljyä pannuun ja levitä se tasaiseksi talouspaperilla. Samalla liika öljy jää kiinni talouspaperiin.

Kaada loraus munaseosta pannuun. Kun muna alkaa hyytyä, rullaa munakasta lastan tai syömäpuikkojen avulla pannun toiseen reunaan. Osa munasta pitääkin olla vielä raakaa. Se kypsyy ajallaan ja auttaa seuraavaa satsia hyytymään kiinni ensimmäiseen.

Kaada pannuun seuraava satsi munaseosta ja kallista pannua niin että se valuu ensimmäisen rullan alle. Nosta rullaa samalla niin että raaka muna pääsee paremmin edellisen alle. Kun uusi seos alkaa hyytyä, rullaa se aiemmin paistetun rullan ympärille, tällä kertaa toiseen päähän pannua. Toista tätä kunnes munaseos loppuu.

Kun munakasrulla on paistettu, voit muotoilla sitä käyttötarkoituksen mukaan pyöreämmäksi tai neliskulmaiseksi. Anna jäähtyä ja leikkaa siivuiksi. Koristele siivut esimerkiksi seesaminsiemenillä tai silputulla norilla.