Shōyu tamago – kaunista herkkua
Visuaalisuus on japanilaisessa ruuassa todella tärkeää. Sen takia kannattaa nähdä vaivaa ruuan elementtien kanssa. Shōyu tamago eli soijamunat ovat todella hienoja. Myös maku on tärkeää ja onneksi nämä munat ovat myös aivan sairaan hyviä. Suolainen umami yhdistettynä kananmunaa toimii todella hyvin.
Näissä munissa parasta on niiden monikäyttöisyys. Niitä voi mutustaa sellaisenaan välipalaksi, niistä saa supertyylikkään pastan tai salaatin ja niistä saa upean visuaalisen elementin vaikka ramen-kulhon päälle.
Tämä herkku on naurettavan helppo tehdä, eikä välttämättä vie enempää aikaa kuin pari tuntia. Vaikka myönnettävä on, että yön yli marinoidessa efekti on siistimpi ja maku voimakkaampi.
Marinadia voi vähän varioida, jos pelkän soijan maku alkaa kyllästyttää. Simppeli versio on oikeastaan pelkkää kananmunaa, soijaa ja vettä. Resepti on kuudelle munalle, mutta säädä reseptiä sen mukaan että millaiseen astiaan saat munia uppelukseen. Meillä on käytössä iso patenttikorkillinen purkki, johon menee nätisti juuri 6 munaa. Arkiversio syntyy kuorimalla munat ja marinoimalla ilman kuoria, jolloin lopputuloksena on voimakkaamman makuinen täysin ruskea kananmuna. Koristeellinen versio tehdään rikkomalla kuori ennen marinointia joka puolelta, mutta jättämällä kuori marinoinnin ajaksi munan ylle.
Ainekset:
- 6 munaa
Marinadi:
- 5dl vettä
- 3rkl vähäsuolaista soijaa tai tamarisoijaa
- 2tl sokeria
Valmistus:
Keitä huoneenlämpöisiä kananmunia kuusi minuuttia kiehuvassa vedessä.
Hyvä konsti on sekoittaa koko keittämisen ajan, sillä tavalla keltuainen päätyy keskipakoisvoiman ansiosta kauniisti keskelle valkuaista. Huoneenlämpöiset munat ovat siitä hyviä, etteivät ne hajoa niin helposti kiehuvaan veteen laskettaessa. Toisaalta jos haluaa munat keskeltä melkein juoksevina, ne kannattaa keittää jääkaappikylmänä. Päätös on sinun.
Jäähdytä puolikovaksi keitetyt munat nopeasti jäävedessä tai jääkylmän hanan alla.
Sekoita marinadi. Kuori kananmunat jos haluat kokoruskeita eguja. Jos haluat marmoroida munat, koputtele kuori lusikalla rikki, mutta älä kuori. Lado munat marinointiastiaan ja kaada marinadi päälle.
Marinoi munia mieluiten yön yli tai noin 12 tuntia, mutta parin tunnin jälkeenkin niissä alkaa olla jo makua. Mitä pitempään marinoit, sitä suolaisemmaksi munat muuttuvat, joten 12 tunnin jälkeen kannattaa varoa verenpainettaan.
Ydykkäämpi Shōyu tamago
Tämä resepti on alunperin otettu Tadashi Onon kirjasta Japanese Soul Food ja oman kierteensä sille ovat antaneet kaikki ne kerrat kun näitä on tullut laitettua. Tässä laitetaan muniin potkua chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä. On meinaan hyvää.
Ainekset:
- 6 munaa
Marinadi:
- 4dl vettä
- 1.5dl tamarisoijaa tai vähäsuolaista soijaa
- 1.5dl miriniä
- 1.5rkl sokeria
- 3 kevätsipulinvartta
- (1 tuore chili siivutettuna)
- 3 kynttä valkosipulia murskana
- 1.5rkl inkiväärimurskaa tai 1 peukalonmitta inkivääriä raastettuna mehuineen.
- 1rkl riisiviinietikkaa
Valmistus:
Siivuta chili ja kevätsipuli. Murskaa valkosipuli ja inkivääri. Sekoita marinadi. Muuten valmista niinkuin normaalikin soijamuna.