maanantai, huhtikuu 29, 2024

Soijamarmoroidut munat.

Shōyu tamago – kaunista herkkua

Visuaalisuus on japanilaisessa ruuassa todella tärkeää. Sen takia kannattaa nähdä vaivaa ruuan elementtien kanssa. Shōyu tamago eli soijamunat ovat todella hienoja. Myös maku on tärkeää ja onneksi nämä munat ovat myös aivan sairaan hyviä. Suolainen umami yhdistettynä kananmunaa toimii todella hyvin.

Näissä munissa parasta on niiden monikäyttöisyys. Niitä voi mutustaa sellaisenaan välipalaksi, niistä saa supertyylikkään pastan tai salaatin ja niistä saa upean visuaalisen elementin vaikka ramen-kulhon päälle.

Tämä herkku on naurettavan helppo tehdä, eikä välttämättä vie enempää aikaa kuin pari tuntia. Vaikka myönnettävä on, että yön yli marinoidessa efekti on siistimpi ja maku voimakkaampi.

Marinadia voi vähän varioida, jos pelkän soijan maku alkaa kyllästyttää. Simppeli versio on oikeastaan pelkkää kananmunaa, soijaa ja vettä. Resepti on kuudelle munalle, mutta säädä reseptiä sen mukaan että millaiseen astiaan saat munia uppelukseen. Meillä on käytössä iso patenttikorkillinen purkki, johon menee nätisti juuri 6 munaa. Arkiversio syntyy kuorimalla munat ja marinoimalla ilman kuoria, jolloin lopputuloksena on voimakkaamman makuinen täysin ruskea kananmuna. Koristeellinen versio tehdään rikkomalla kuori ennen marinointia joka puolelta, mutta jättämällä kuori marinoinnin ajaksi munan ylle.

Ainekset:

  • 6 munaa

Marinadi:

  • 5dl vettä
  • 3rkl vähäsuolaista soijaa tai tamarisoijaa
  • 2tl sokeria

Valmistus:

Keitä huoneenlämpöisiä kananmunia kuusi minuuttia kiehuvassa vedessä.
Hyvä konsti on sekoittaa koko keittämisen ajan, sillä tavalla keltuainen päätyy keskipakoisvoiman ansiosta kauniisti keskelle valkuaista. Huoneenlämpöiset munat ovat siitä hyviä, etteivät ne hajoa niin helposti kiehuvaan veteen laskettaessa. Toisaalta jos haluaa munat keskeltä melkein juoksevina, ne kannattaa keittää jääkaappikylmänä. Päätös on sinun.

Jäähdytä puolikovaksi keitetyt munat nopeasti jäävedessä tai jääkylmän hanan alla.

Sekoita marinadi. Kuori kananmunat jos haluat kokoruskeita eguja. Jos haluat marmoroida munat, koputtele kuori lusikalla rikki, mutta älä kuori. Lado munat marinointiastiaan ja kaada marinadi päälle.

Marinoi munia mieluiten yön yli tai noin 12 tuntia, mutta parin tunnin jälkeenkin niissä alkaa olla jo makua. Mitä pitempään marinoit, sitä suolaisemmaksi munat muuttuvat, joten 12 tunnin jälkeen kannattaa varoa verenpainettaan.

Ydykkäämpi Shōyu tamago

Tämä resepti on alunperin otettu Tadashi Onon kirjasta Japanese Soul Food ja oman kierteensä sille ovat antaneet kaikki ne kerrat kun näitä on tullut laitettua. Tässä laitetaan muniin potkua chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä. On meinaan hyvää.

Ainekset:

  • 6 munaa

Marinadi:

  • 4dl vettä
  • 1.5dl tamarisoijaa tai vähäsuolaista soijaa
  • 1.5dl miriniä
  • 1.5rkl sokeria
  • 3 kevätsipulinvartta
  • (1 tuore chili siivutettuna)
  • 3 kynttä valkosipulia murskana
  • 1.5rkl inkiväärimurskaa tai 1 peukalonmitta inkivääriä raastettuna mehuineen.
  • 1rkl riisiviinietikkaa

Valmistus:

Siivuta chili ja kevätsipuli. Murskaa valkosipuli ja inkivääri. Sekoita marinadi. Muuten valmista niinkuin normaalikin soijamuna.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän