perjantai, maaliskuu 29, 2024

Kheema kofta ja kashyu masala. Eli lammaslihapullat ja cashewpähkinäkastike.

Kofta on jotain joka tuli Intiaan Persian alueelta tulleiden mogulien mukana. Kofta on itseasiassa ajautunut aika laajalle joka suuntaan Persiasta. Sitä syödään Joka puolella Euraasiaa, Marokosta Thaimaahan. Sillä on monta nimeä, jotka kaikki kuulostavat jotakuinkin samalta. Köfte, kufta, qofte ja ćufte tarkoittavat kaikki samaa ruokaa. Nimi tulee klassisen persian kielen verbistä kōftan (کوفتن), joka tarkoittaa ’jauhaa’. Kyseessä on tietenkin jauheliha ja siitä tehty lihapulla. Tai pötkö tai puikula. Mausteet
ja raaka-aineet vaihtelevat paikallisesti.

Mogulit toivat tämän ruuan Intiaan, jossa se kyllä on vuosisatojen aikana muuntunut moneksi. Siitä tehdään kala- ja kasvisversioita ja mausteet vaihtelevat pohjoisen miedoista ja pähkinäisistä mauista etelän tulisiin ja hedelmäisiin. Kasviskoftat ovat Intiassa nykyisin eniten syödyin vaihtoehto, mutta tämä mogulien mukanaan tuoma lammasversio on aivan loistava. Tänään sen kaverina on cashewpähkinöistä tehty kermainen kastike joka myös on alunperin Persialaisten keittiöstä. Historiallisina aikoina siinä tuskin oli kuitenkaan kermaa, joka säilyy verrattain kehnosti ilman jääkaappia keski-Aasian suurilla aroilla kirmatessa, mutta cashewpähkinästä tehty maito oli oivallisesti säilyvä vaihtoehto tuhat vuotta sitten.

Ainekset:

  • 450g karitsan jauhelihaa
  • 1rkl turkkilaista jugurttia
  • 1 iso kananmuna
  • ½tl jauhettua kardemummaa
  • ½tl muskottipähkinää
  • 1tl mustapippuria
  • ½tl kuivattua minttua
  • ½-1tl suolaa
  • 3dl vettä
  • 2.5cm pätkä kanelitankoa
  • 5 vihreää kardemummankotaa
  • 5 neilikkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 3rkl öljyä
  • 1 iso sipuli
  • 2tl valkosipulipyrettä tai 3 murskattua
  • 1tl inkiväärijauhetta
  • 1tl fenkolinsiemeniä
  • ½tl kurkumaa
  • ½tl chilijauhetta
  • 125g suolattomia cashew-pähkinöitä
  • 2dl kuohukermaa
  • 1tl pistaasirouhetta
  • silputtua korianteria

Valmistelu:         

Tee lihapullataikina. Sekoita lampaanjauheliha, kananmuna, jauhettu kardemumma, muskottipähkinä, pippuri minttu ja suola yhteen. Vaivaa taikina mahdollisimman tasaiseksi ja laita kelmun alle jääkaappiin puoleksi tunniksi tekeytymään.

Kuori ja pilko sipuli erittäin hienoksi, melkein pyreeksi. Hienonna murskattu valkosipuli vielä pienemmäksi jos et käytä valmista pyrettä. Lisää teelusikallinen öljyä valkosipulimurskaan ja sekoita seos sipulipyreeseen. Mittaa yhteen kippoon kanelitanko, neilikat ja laakerinlehdet. Murskaa huhmareessa fenkolinsiemenet ja mittaa ne inkiväärin, kurkuman ja chilin kanssa toiseen kippoon valmiiksi. Jos ei ole valmista pistaasirouhetta, murskaa pistaasia huhmareessa. Silppua korianteria.

Valmistus:

Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä jokaisesta palasta 5 lihapullaa. Kaada vesi syvään pannuun, johon löytyy kansi. Lisää kanelitanko, laakerinlehdet ja kardemummankodat veteen. Kiehauta. Nostele lihapullat reikäkauhalla pannuun yhteen kerrokseen ja pienennä lämpötilaa. Laita kansi päälle ja anna kiehua ja höyryttyä noin 15 minuuttia. Nosta pullat reikäkauhalla syrjään ja pidä lämpimänä. Siivilöi liemi ja ota talteen.

Laita pannuun 3rkl öljyä ja kuumenna. Lisää sipuli-valkosipuliseos pannuun ja paista.Kun väri alkaa olla kullanruskea, lisää jauhetut inkivääri, fenkoli, kurkuma ja chili. Paista mausteita pari minuuttia ja nosta pullat takaisin pannuun ja kaada siivilöity liemi päälle. Sekoita ainekset ja kiehauta. Pudota lämpö pienimmälle ja anna hautua kannen alla 10-15 minuuttia.Sillä aikaa murskaa cashew-pähkinät blenderissä ja kaada pikkuhiljaa kerma blenderiin, niin että saat tasaisen tahnan. Kaada kermainen cashew-ihanuus pannuun ja sekoita. Anna hautua vielä viitisen minuuttia tai kunnes koostumus on sopiva. Koristele pistaasimurskalla ja korianterisilpulla.

Tarjoile muiden intialaisten ruokien tapaan riisin tai ohuen leivän kanssa.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän