torstai, lokakuu 29, 2020

Takkāḷi mēzhukkupuraṭṭi. Piinallinen herkku Keralasta.

Intian eteläiset curryt ovat todella paljon styrkimpiä kuin pohjoisen. Syynä tälle on etelän kuumempi ilmanala. Ennen vanhaan sanottiin, että trooppisissa maissa syödään paljon chiliä, koska se peittää hyvin pilaantuneen ruuan maun ja kuumassa ruoka pilaantuu helposti. Minä en oikeastaan usko tähän. Kyllä pilaantunut ruoka maistuu pilaantuneelle vaikka siinä olisi miten chiliäkin. Minä uskon että chili on juurtunut eteläiseen Intiaan niin vahvasti koska chili viihtyy etelä-Intian ilmastossa paremmin kuin Himalajan rinteillä. Niin myös Keralassa.

Perheemme makuaistit on paremmin viritetty pohjoisen Intian mauille. Tirppa ja Tintti eivät vielä piittaa suuremmin chilistä, mutta kun ystäväni ja lukijani J. ”Saddam” Hirvanen antoi minulle tästä ruuasta liki runollisen vihjeen en voinut olla etsimättä tätä reseptiä käsiini.

Jos eteen tulee tällainen kuvaus: ”Keralan ylivoimaisesti tulisin ruokalaji on paikallinen ”Dry tomato masala”, se on puhdasta murhaa, eikä ole tarkoitettu nautittavaksi, vaan kärsittäväksi”, sopii se loistavasti piinaviikon päätteksi. Keralassa puhuttavalla malayalamin kielellä ruokalaji on Takkāḷi mēzhukkupuṟaṭṭi. Sananmukaisesti nimi tarkoittaa ’tomaattia’ ja ’paistettua’.

Keralassa on mielenkiintoinen ruokakulttuuri, sillä siellä on kristinuskolla ja islamilla vahva kulttuuriperintö, joka vaikuutta esimerkiksi niin, että monet paikalliset hindutkin syövät lihaa ja kalaa. Myös nautaa on monessa paikassa saatavilla, vaikka se muualla Intiassa onkin tabu. Palaan kuitenkin Keralan ruokaan joskus paremmalla ajalla, sillä nyt puhutaan oikeastaan vielä ruuasta joka on tullut vielä etelämpää.

Vihreät oli lopussa lähikaupassa. Tästä ruuasta tuli tosi punaista.


Thakkali mezhukkupuratti on alunperin tullut Keralaan vieläkin tulisempaa ruokaa syöviltä tamileilta, joita asuu Sri Lankassa ja Intian eteläosissa. Lukijat saattavat muistaa myös tamileiden ruuan ’chilivesi’ josta sittemmin kesyyntyi brittien lempikeitto mulligatawny. Tamiliksi ruuan nimi myöskin Takkāḷi mēzhukkupuṟaṭṭi தக்காளி மேஸுக்குபுறட்டி, nämä kun ovat sukulaiskieliä. (malayaleilla ja tamileilla on vieläkin siistit aakkoset)

Suosittelen tätä currya tulisen ruuan ystävälle, sillä tästä löytyy. Onneksi suomesta löytyy näitä mietoja punaisia. Jos suu kestää ja haluaa autenttisen, kannattaa laittaa jotain vahvempaa lajiketta ja tuon kashmirin chilin lisäksi laittaa alkuperäisen reseptin 2 rkl chilijauhetta jotka minä jätin tästä reseptistä pois. Tämä on riittävän tulista meikäläiseen makuun, mutta säätäkää ihmeessä oman scovillenkeston mukaan.

Dry tomato masala on tyypillinen ruoka Keralassa, etenkin työssäkäyvien keskuudessa. Tämä on nopea valmistaa ja on herkullinen ruoka kiireiselle, jota saa aika monesta kadunkulmasta. Toimii myös kotimaisissa keittiöissä, jos tykkää tulisesta.

Ainekset:

 • 4 tomaattia karkeasti pilkottuna
 • öljyä
 • 1 rkl mustia sinapinsiemeniä (hindiksi rai, tamiliksi ja malayamiksi kadugu)
 • 3 kuivattua chiliä leikattuna pieniksi
 • 5 curryn lehteä
 • 2 sipulia ohueksi siivutettuina
 • ½ rkl valkosipulitahnaa
 • ½ rkl inkivääritahnaa
 • 2 vihreää tuoretta chiliä pilkottuna
 • ½ rkl kashmirin chilijauhetta
 • ½ rkl kurkumaa
 • suolaa
 • 2 rkl korianterinlehtiä silputtuna

Valmistelu:

Pilko tomaatit, leikkaa kuivattu chili, siivuta sipulit, pilko tuoreet chilit ja silppua korianteri.

Valmistus:

Kuumenna öljyä pannussa. Lisää sinapinsiemenet ja kuivattu chili pannuun ja paista kunnes sinapinsiemenet alkavat poksua. Lisää currynlehdet, tuore chili ja sipuli. Kuullota minuutin verran ja lisää valkosipuli- ja inkivääritahna. Paista keskikuumalla kunnes sipuli ruskistuu kullanruskeaksi. Lisää kashmirin chili ja kurkuma. Sekoita hyvin. Lisää pilkotut tomaatit ja paista keskikuumalla n.7 minuuttia. Tomaateista lähtee paistettaessa suurin osa nesteestä (tästä tulee J.Hirvasen mainitsema ’Dry tomato masala’ eli ’kuiva tomaattikastike’). Koristele korianterilla.

Tarjoillaan usein idlien kanssa. Idlit on minulle uusi tuttavuus, mutta reseptiikka on sitä mieltä että otetaan riisiä ja linssejä, liotetaan niitä yön yli ja jauhetaan niistä tahnaa. Tahnaa fermentoidaan yön yli kaadetaan voideltuihin, tarkoitusta varten valmistettuihin idlimuotteihin joissa ne höyrytetään kiinteiksi kakkusiksi. Perinteinen malli on höyryttää idlit banaaninlehtiin käärittyinä. Jos ei satu olemaan kumpaakaan, Thakkali mezhukkupurattia syödään myös intialaisen leivän kanssa. Tai ihan vaan riisin kanssa.

Jos muuten joku keksii mistä Tampereen seudulla löytyy tuoreita currynlehtiä, kertokaa mullekin. Kuivatut tuppaa murenemaan ruokaan. Tuoreet on parempia.

Latest articles

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä...

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää...

Related articles

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here