keskiviikko, huhtikuu 24, 2024

Palak Paneer. Intian kuuluisin pinaatti-curry.

Niinkuin säännölliset lukijat jo ovat ruokatarinoista huomanneet, Intialainen keittiö on paljosta velkaa moguleille. Tämäkin ympäri maailmaa levinnyt on alunperin mogulien keksintöä. Monellakin eri tavalla.

Pinaatti on levinnyt Intiaan muinaisesta Persiasta, mutta sitä ei tiedetä kenen toimesta ja milloin. Se tiedetään että Intiasta se levisi Kiinaan vuonna 647, jossa sitä kutsuttiin nimellä ’persialainen vihannes’. Pinaatti siis oli saapunut Intiaan jo reilusti ennen moguleita, mutta koska mogulit saapuivat Persiasta, katsotaan niiden olevan samaa sukua.

Paneer taas on mongolien vahingossa tekemä keksintö. Ratsuin liikkuvilla mongolisotureilla oli tapana kuljettaa maitoa vuodasta tehdyissä leileissä. Kuumille seuduille saavuttaessa lämpö, vuotasäkkien nahasta erittyvä juustonjuoksute ja hevosen selässä ravistaminen juoksuttivat maidon juustoksi. Paneer oli syntynyt. Sen jälkeen (vai sen voimalla) mongolit valtasivat Persian. Heidän jälkeläisiään olivat mogulit, jotka lopulta toivat paneerin Intiaan ja siitä tuli olennainen osa intialaista keittiötä.

Vaikka paneer ja pinaatti ovat pikemminkin persialaista keksintöä, palak paneer on joka tapauksessa puhdasverinen moguliruoka joka on raivannut tiensä monien intialaisen ruuan ystävien sydämiin.

Ainekset:

  • 150g paneeria kuutioina
  • 100g pinaattia pestynä ja kannat poistettuina
  • 1 rkl voita
  • 2-3 vihreää chiliä siemenet poistettuina
  • 2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
  • 1 tl inkivääriä raasteena
  • 1 tl valkosipulimurskaa tai 2 kynttä murskattuna
  • 2 pientä tomaattia siemenet poistettuna ja hienonnettuna
  • 0.5dl kermaa (vegaaniversioon kourallinen cashew-pähkinöitä)
  • ½ tl garam masalaa
  • ½ tl sarviapilan lehteä (kasuri methi)
  • ¼ tl jeeran siemeniä.
  • 2 vihreää kardemumman kotaa (elaichi)
  • 1 kanelitanko
  • 2 neilikkaa
  • öljyä
  • suolaa

Valmistelu:

Tee paneer. Kuutioi paneer. Poista pinaatinlehdistä varren tyngät, koska niistä tulee kitkerää makua. Paras palak paneer tulee babypinaatista. Huuhtele ja valuta pinaatti huolellisesti. Siivoa chilit, hienonna sipulit, raasta inkivääri, murskaa valkosipuli ja siivoa ja hienonna tomaatti.

Valmistus:

Kuumenna teelusikallinen öljyä pannussa keskikuumalla. Paista vihreitä chilejä ja pinaattia pari kolme minuuttia. Vaan sen aikaa että pinaatti menee kasaan. Varo ylikypsentämästä. Kaada chili, pinaatti ja pinaatista irronnut neste blenderiin (jos teet cashew-version, heitä myös pähkinät blenderiin). Blendaa seos tasaiseksi pyreeksi.

Kuumenna teelusikallinen öljyä pannussa keskikuumalla ja ruskista paneer-kuutioita 2-3 minuuttia. Ota sivuun.

Kuumenna pannussa toinen teelusikallinen öljyä ja sulata voi pannuun. Lisää kaneli, kardemumman kodat, neilikat ja jeera öljyyn. Kun mausteet alkavat napsua lisää sipulit ja kuullota. Lisää inkivääri ja valkosipuli. Paistele kunnes raaka valkosipuli lakkaa tuoksumasta. Lisää tomaatit ja paista kunnes tomaatit muuttuvat mössöksi.

Lisää garam masala ja sarviapila. Pudota lämpö keskilämmölle. Paista viitisen minuuttia mutta älä anna tomaatin palaa. Lisää desi vettä ja anna kiehua kunnes seos paksunee.

Pudota lämpö miedolle ja lisää chili-pinaattipyre. Sekoita hyvin ja paista kunnes seos alkaa kuplehtia, mutta varo taas ettei ala kiehua. Ylikuumentaminen tekee pinaatista epäilyttävän ruskeaa.

Lisää paneer ja sekoita varovasti. Jos käytät kermaa, lisää se tässä välissä.

Tarkista suola ja tarjoile naan-leivän, rotin tai riisin kera.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän