Bhaturaa tehdään jotta voi syödä oikeaoppisesti punjabi cholea. Silloin kun aterialla on syönnissä sekä chana masalaa että bhaturaa, ateriakokonaisuutta kutsutaan nimellä chole bhature, eli cholea ja bhaturaa, kikhernettä ja hrmh… bhaturaa.
Bhatura
• 180g puolikarkeita vehnäjauhoja (maida)
• 60g durumvehnäjauhoja
• 1½ tl leivinjauhetta
• 2 tl sokeria
• suolaa maun mukaan
• 2-3 rkl öljyä
• 125g turkkilaista jugurttia
• Lämmintä vettä tarpeen mukaan
• Öljyä uppopaistamiseen tai uppopaistin.
Sekoita kuivat aineet huolellisesti kulhossa. Lisää jugurtti ja sekoita kunnolla. Vaivaa taikina kiinteäksi taikinaksi ja vettä säästeliäästi tarpeen mukaan käyttäen. Lisää vähän öljyä taikinapallon pintaan laita taikina kulhoon odottelemaan, peitä kulho ja kohota vedottomassa paikassa 2-3 tuntia.
Jaa taikina 6-8 samankokoiseen palaan. Kauli jokainen pala ohuiksi pyörylöiksi. Kuumenna uppopaistoöljy.
Paista kunnes bhatura paisuu ja paistuu kullanruskeaksi. Bhaturaa kannattaa pitää paistamisen ajan reikäkauhalla öljyssä, että se pysyy upoksissa. Paisuu paremmin.
Gluteeniton Bhatura
Tämä sitten on hyvin kokeilullinen resepti. Tai oikeastaan tämä on sellainen salaisen laboratorion täysin testaamaton resepti. Älkää syyttäkö minua jos muututte Hulkiksi. Tämä on rakennettu puhtaasti teorian varaan enkä ole olenkaan varma paistoajoista enkä jauhojen sopivuudesta. Täytyy testailla ja fiksata reseptiä sen mukaan.
- 60g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- 30g puhdaskaurajauhoa
- ¼ tl leivinjauhetta
- ripaus ruokasoodaa
- ½tl psylliumia
- ¼tl suolaa
- 2 rkl turkkijugurttia huoneenlämmössä.
- n.2rkl lämmintä vettä
- 1/2 rkl öljyä
- Öljyä uppopaistoon
Sekoita kuivat aineet kulhossa huolellisesti. Lisää jugurtti ja öljy. Hiero ainekset yhteen niin että saat kuivaa ja murenevaa taikinantapaista. Vaivaa kevyesti ja lisää vähän kerrallaan lämmintä vettä kunnes seos muuttuu pehmeäksi ja oikean taikinan oloiseksi. Peitä kostealla liinalla ja anna taikinan muhia about tunti.
Kun taikina on kohoillut tunnin, ota taikina esiin ja jaa se kolmeksi samankokoiseksi palloksi. Jauhota kaksi elmukelmun siivua. Litistä pallo kahden elmukelmun välissä lätyksi ja kauli lätty kelmujen välissä ohueksi.
Kuumenna öljy. Livauta bhatura kuumaan öljyyn reikäkauhalla ja paina lättyä upoksiin muutaman sekunnin ajan kunnes bhatura alkaa paisua. Käännä varovasti ja paista vielä muutama sekunti kunnes bhatura on kullanruskea. Valuta ja tarjoile punjabi cholen kanssa.