torstai, lokakuu 29, 2020

Intian leivät: Bhatura. Uppopaistetta ja jugurttileipää.

Bhaturaa tehdään jotta voi syödä oikeaoppisesti punjabi cholea. Silloin kun aterialla on syönnissä sekä chana masalaa että bhaturaa, ateriakokonaisuutta kutsutaan nimellä chole bhature, eli cholea ja bhaturaa, kikhernettä ja hrmh… bhaturaa.

Chole bhature

Bhatura

• 180g puolikarkeita vehnäjauhoja (maida)
• 60g durumvehnäjauhoja
• 1½ tl leivinjauhetta
• 2 tl sokeria
• suolaa maun mukaan
• 2-3 rkl öljyä
• 125g turkkilaista jugurttia
• Lämmintä vettä tarpeen mukaan
• Öljyä uppopaistamiseen tai uppopaistin.

Sekoita kuivat aineet huolellisesti kulhossa. Lisää jugurtti ja sekoita kunnolla. Vaivaa taikina kiinteäksi taikinaksi ja vettä säästeliäästi tarpeen mukaan käyttäen. Lisää vähän öljyä taikinapallon pintaan laita taikina kulhoon odottelemaan, peitä kulho ja kohota vedottomassa paikassa 2-3 tuntia.

Jaa taikina 6-8 samankokoiseen palaan. Kauli jokainen pala ohuiksi pyörylöiksi. Kuumenna uppopaistoöljy.

Paista kunnes bhatura paisuu ja paistuu kullanruskeaksi. Bhaturaa kannattaa pitää paistamisen ajan reikäkauhalla öljyssä, että se pysyy upoksissa. Paisuu paremmin.

Gluteeniton Bhatura

Tämä sitten on hyvin kokeilullinen resepti. Tai oikeastaan tämä on sellainen salaisen laboratorion täysin testaamaton resepti. Älkää syyttäkö minua jos muututte Hulkiksi. Tämä on rakennettu puhtaasti teorian varaan enkä ole olenkaan varma paistoajoista enkä jauhojen sopivuudesta. Täytyy testailla ja fiksata reseptiä sen mukaan.

  • 60g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 30g puhdaskaurajauhoa
  • ¼ tl leivinjauhetta
  • ripaus ruokasoodaa
  • ½tl psylliumia
  • ¼tl suolaa
  • 2 rkl turkkijugurttia huoneenlämmössä.
  • n.2rkl lämmintä vettä
  • 1/2 rkl öljyä
  • Öljyä uppopaistoon

Sekoita kuivat aineet kulhossa huolellisesti. Lisää jugurtti ja öljy. Hiero ainekset yhteen niin että saat kuivaa ja murenevaa taikinantapaista. Vaivaa kevyesti ja lisää vähän kerrallaan lämmintä vettä kunnes seos muuttuu pehmeäksi ja oikean taikinan oloiseksi. Peitä kostealla liinalla ja anna taikinan muhia about tunti.

Kun taikina on kohoillut tunnin, ota taikina esiin ja jaa se kolmeksi samankokoiseksi palloksi. Jauhota kaksi elmukelmun siivua. Litistä pallo kahden elmukelmun välissä lätyksi ja kauli lätty kelmujen välissä ohueksi.

Kuumenna öljy. Livauta bhatura kuumaan öljyyn reikäkauhalla ja paina lättyä upoksiin muutaman sekunnin ajan kunnes bhatura alkaa paisua. Käännä varovasti ja paista vielä muutama sekunti kunnes bhatura on kullanruskea. Valuta  ja tarjoile punjabi cholen kanssa.

Latest articles

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä...

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää...

Related articles

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here