lauantai, huhtikuu 20, 2024

Maque choux eli cajunien maissihässäkkä

Tämä ruoka (tai oikeastaan lisukeruoka) on mielenkiintoinen sekoitus cajun-, kreoli ja intiaanikeittiöitä. Maque choux on ulkomuodoltaan ranskankielinen nimi, mutta kyseessä on kreoliranska eikä kukaan ole täysin varma mitä se tarkoittaa. Eräs lähde kertoo sen olevan Acadian cajuneiden ranskan murteella maigrchou eli ’laiha lapsi’ sen mukaan, että varsinkin maidolla tai kanaliemellä jatkettuna tätä kutsuttiin ’laihaksi lapseksi’ myös englanniksi. Toisen tarinan mukaan se on kreolisoitunut väännös espanjan machica-sanasta joka tarkoittaa paistettua maissia, jota alueen intiaanit opettivat värilliset kreolit syömään. Kolmas versio ehdottaa alkuperäksi moque-chou joka tarkoittaa ranskaksi suurinpiirtein ’valekaalia’. Eräs ruokahistorioitsija sai myös äkäistä palautetta choctaw-heimon intiaanien jälkeläiseltä, joka oli suivaantunut siitä ettei heitä oltu mainittu tämän ruuan alkuperänä. Itse en ota kantaa.

Ensimmäisten alueen ranskalaissiirtolaisten kuitenkin kerrotaan oppineen paikallisilta intiaaneilta sagamité-nimisen ruuan valmistuksen. Tähän intiaanien pataan käytettiin nixtamoitua maissia (ks. Gastrodontti tutkii: Maissi), karhunrasvaa, villiriisiä, papuja, kasviksia jos oli, savustettua kalaa, eläinten aivoja tai oikeastaan mitä vaan mitä sattui löytymään.

Acadialaisten tultua Mississippiä alas, he alkoivat ensimmäisenä jalostaa tätä ruokaa enemmän ranskalais-acadialaiseen makuun sopivammaksi (kenties ilman eläinten aivoja) ja ruoka tästä syystä usein listataan cajunien saavutukseksi. Cajun-kodeissa tämä oli yhtä yleistä syötävää kuin riisi. Reseptit vaihtelevat hieman alueellisesti ja myös tekijän mukaan. New Orleansissa maque choux:iin tulee tomaattia ja valkosipulia, siinä missä muualla Louisianassa ei tule. Hyvää se joka tapauksessa on, ainakin aivottomana.

Monikäyttöinen ruoka tämä myöskin on. Vaikka tämä on tarkoitettu lisukkeeksi, tästä saa mainion lämpimän pääruuan lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa makkaraa, katkarapuja tai kanasuikaleita ja kypsentämällä ne loppuun. Keitto, eli ’laiha lapsi’ saadaan lisäämällä ylimääräistä kanalientä tai maitoa.

Kuumana kesäpäivänä tästä voi tehdä kylmän salaattiversion kuten artikkelikuvasssa. Siihen ei tarvita pekonia ja kasviksia ei välttämättä grillata vaan salaattiin lisätään yrttejä, kanaliemessä keitettyä riisiä ja kastikkeeksi vähän oliiviöljyä ja limettimehua. Tuoreen chilin määrää säätelemällä tästä saa tarvittaessa äkäisemmänkin lisukkeen.

Ihana ruoka. Helppo ja sopivan aivoton.
(Heh, puujalkavitsi ei ollut vielä tyystin loppuun kulunut)

Ainekset:

  • paketillinen pekonia (jos löytyy paksumpaa pekonia kuten HK:n Englannin pekonia, niin se on parasta. Saatat tosin joutua lisäämään rasvaa.)
  • 2prk makeaa maissia (tai 5-6 tuoretta maissia grillattuna, jos mennään natiivimeiningillä)
  • 1 iso keltasipulia tai kaksi keskikokoista silputtuna
  • 3 vartta kevätsipulia
  • 3 kynttä valkosipulia hienonnettuna.
  • 1 punainen paprika kuutioina
  • 1 vihreä paprika kuutioina
  • 1 sellerinvarsi kuutioina
  • 1 iso tomaatti kuutioina
  • 2 rkl Bayou Blastia eli Lutakon Läjäystä
  • 2dl kuohukermaa tai kanalientä (alkuperäinen on kanaliemeen)
  • 1rkl tuoretta timjamia silputtuna
  • 0.5dl lehtipersiljaa silputtuna
  • suolaa
  • Chilikastiketta (Louisianalaistyyppistä tietysti)

Valmistelu:

Silppua sipuli.  Leikkaa kevätsipuli ohuiksi siivuiksi. Kuutioi pekoni, sellerinvarsi, tomaatti ja paprikat pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Silppua yrtit.

Valmistus:

Kuumenna pannu keskikuumalle ja lisää pekoni pannuun. Paista kunnes pekoni paistuu rapsakaksi, about 8-10 minuuttia. Heitä perään maissi, keltasipuli, valkosipuli, kevätsipulin valkoiset osat, selleri, tomaatti ja paprikat. Sekoita mukaan Lutakon läjäys ja sekoita huolellisesti. Paistele kymmenisen minuuttia kunnes kaikki pehmenee. Jos kasvikset imevät kaiken pekonirasvan (Englannin pekonissa ei ole niin paljoa rasvaa kuin ameriikan pekonissa) lisää ruokalusikallinen öljyä tai voita.

Kun kaikki ainekset ovat pehmenneet, lisää joukkoon kerma tai kanaliemi ja kiehauta. Lisää lopuksi tuoreet yritit ja kevätsipulin vihreät osat.

Tarjoile chilikastikkeen kanssa.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän