torstai, lokakuu 29, 2020

Karanteeniruokaa kaukomailta: Dhal Bhat Tarkari

Koronakaranteenista täällä terve. Kyselin tuolla Facebookin puolella jokin aika sitten mistä ihmiset olisivat kiinnostuneita lukemaan ja useampi toivoi helposti kotioloissa valmistettavia, mielellään hyvin säilyvistä aineksista valmistettuja ruokia. Dhal bhat oli yksi niistä jota toivottiin ja siitä lähdetään liikkeelle.

Dhal bhat on yksi niitä ruokia joista on pitänyt kirjoittaa jo pitemmän aikaa, onhan kyseessä kuitenkin ehkä koko Intian niemimaan tavallisin ruoka. Siitä myös seuraa se varsinainen ongelma. Minkä ruokakulttuurin dhal bhatista kirjoittaa, kun jokaisella on omansa ja yhteistä niissä saattaa olla lähinnä se että siinä on linssejä ja riisiä.

Näillä seuduilla Dhal Bhatiin törmäämisen todennäköisyys on aika suuri.

Dhal tai dal, dali, tai jokin edellisten muunnelma tarkoittaa ’linssejä’ melkein joka puolella Intian niemimaata. Samoin bhat tarkoittaa muutamalla tusinalla indo-arjalaisella kielellä keitettyä riisiä. Eli riisiä ja linssejä. Dhal bhatia saa alueella aivan joka paikasta. Usein se on myös ainut ruoka mitä on tarjolla. Helppo värkätä, syntyy hyvin säilyvistä kuiva-aineksista. Ja reissumuonana ainekset on myös kevyttä kantaa jos käyttää kuivattua sipulia.

Joskus dhal bhatin kanssa tarjoillaan kasviscurry eli tarkari, joskus vihreä esimerkiksi pinaattipohjainen lisuke sak tai jugurttikastiketta kuten raitaa. Joskus se on pelkästään riisiä ja linssejä, mutta onneksi dhal on niin monista resepteistä syntyvä ettei siihen oikein pääse kyllästymään.

Dhalin voi maustaa miljoonalla eri tavalla ja samoin myös tarkarin. Valitaan paikallisesti saatavilla olevia kasviksia ja muutamalla perusmausteella saadaan aikaan erittäin terveellinen peruscurry.

Tähän artikkeliin valikoitui reseptiksi alunperin 196flavors.comista suomalaiseen karanteenikeittiöön modattu nepalilainen dhal, koska sikäläinen ruoka on ehkä hiukan tutummilla mausteilla tuunattua, se syntyy karanteenikeittiöissä helpommin kuin monimutkaiset moguliruuat, mitä meillä usein laitetaan.

Allekirjoittaneen oli tähänkin pakko tehdä vielä lisukkeeksi Murgh makhania eli butter chickenia, mutta älkää kiinnittäkö siihen huomiota jos ette jaksa nähdä vaivaa. Voikana eli murgh makhani on kuitenkin lempiruokani enkä voinut vastustaa kiusausta. Tässä kuitenkin varsinainen reseptikokonaisuus tälle päivälle eli nepalilainen dhal bhat tarkari.

Dhal Bhat Tarkari

Dhal:

Aineksista eksoottisin taitaa tässä tapauksessa olla jeera eli juustokumina. Ja ehkä garam masala. Toivottavasti ovat jo sen verran yleistynyt vuosien saatossa että löytyy kaapista tai ainakin lähikaupasta. Jos ei garam masalaa löydy, sen voi tehdä itsekin ja on parempaakin. Kurkuma ei ole välttämätöntä, mutta siitä tulee kivasti väriä. Dhal bhat voidaan valmistaa mistä tahansa linsseistä, mutta säädä keittoaikaa tarvittavasti. Dhal on valmista kun linssit on pehmeitä.

Ainekset:

 • 2.5dl punaisia linssejä (voi olla keltaisia tai ruskeitakin, meillä tehdään melkein aina punaisista)
 • 8dl vettä
 • 2 sipulia hienonnettuna(Intiassa käytetään paljon punasipulia, mutta keltasipuli käy myös loistavasti)
 • 3 isoa kynttä valkosipulia
 • 1tl kokonaisia jeeran siemeniä (jauhettu käy yhtä hyvin, silloin ei vaan tule tekstuuria)
 • Suolaa
 • Pippuria
 • 1-2tl garam masalaa
 • ripaus kurkumaa
 • 5 kardemumman kotaa (jos ei ole vihreitä kotia niin sitten jauhettua kardea vajaa 1tl)
 • 4rkl ruoköljyä
 • tuoretta korianteria (jos siltä tuntuu)

Valmistelu:

Huuhtele ja valuta linssit huolellisesti. Pilko sipuli ja valkosipuli.

Valmistus:

Kuumenna öljy kannellisessa pannussa keskilämmöllä. Heitä sipulit ja valkosipulit pannuun ja paistele about minuutti, mutta älä anna valkosipulin palaa. Lisää pannuun kuivat mausteet ja linssit. Freesaa linssejä ja mausteita öljyssä ehkä minutti pari. Älä anna asioiden palaa. Lisää vesi ja keittele dhalia kannen alla noin tunti keskilämmöllä. Sillä aikaa, tee tarkari.

Tarkari

Tässä olisi hyvä olla kaapissa garam masalaa, jauhettua korianteria ja jeeraa. Muuten aika perusmauilla mennään.

Ainekset:

 • puolikas kukkakaali nypittynä paloiksi
 • 3-4 perunaa kuutioina
 • 3 porkkanaa paksuina siivuina
 • 2.5dl pakasteherneitä
 • 1 sipuli hienonnettuna
 • 4 kynttä valkosipulia
 • 1.5rkl inkiväärijauhetta
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 1tl jauhetua jeeraa
 • 3 kardemumman kotaa (tai ½tl jauhettua)
 • 1 tuore chili
 • ½tl suolaa +maun mukaan lisää
 • 1-2tl garam masalaa
 • 4rkl ruokaöljyä
 • vettä
  (Tuoretta korianteria koristeluun)

Valmistelu:

Nypi kukkakaali, paloittele perunat, siivuta porkkanat, ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja siivuta chili.

Valmistus:

Kuumenna öljy pannussa keskilämmöllä. Freesaa sipulia pari minuuttia. Lisää ½tl suolaa, pippuri ja garam masala. Lisää chili ja perunat ja paista hyvin. Lisää valkosipuli ja paista kunnes raaka tuoksu katoaa. Lisää herneet, porkkana, kukkakaali ja loput mausteet. Sekoita hyvin ja kypsennä keskilämmöllä n. 45 minuuttia. Tarkista lopuksi suola. Lisää halutessasi korianteri.

Viimeisen vartin kohdalla muista että ainiin riisikin piti keittää ja keitä n. 3dl (kuivapaino) basmatiriisiä.

Tarjoile chutnyjen ja etikkasäilykkeiden kera. Juomaksi säilykehedelmistä ja jugurtista tehty lassi. Ja taas jaksaa olla eristyksissä.

Stay home, stay safe,
eat food, feel good.

Kuvat:
Gastrodontti
Intian kartta- PD (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indian_subcontinent_CIA.png)

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu...

Shakshouka – berberien kalabaliikki

Tämä ruoka ei ole millään tavalla linjassa Meksikon seikkailumme kanssa, mutta meksikolaisesta vastaavasta ruuasta kirjoittaessani huomasin että tämä oli jäänyt siirtämättä vanhasta blogista. Mitähän kaikkea muuta sieltä on vielä jäänyt... Pitääpä tutkia...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä...

Latest articles

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä...

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää...

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa....

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here