Hindiksi nimi tarkoittaa perunaa ja kukkakaalia. Kylmän viileästi sanottuna. Siitä tässä ruuassa nimenomaan onkin kyse. Allekirjoittanut ei tykännyt kukkakaalista ennen Aloo Gobia, mutta nyt se avaa perheemme vegetripin. Tätä ruokaa tehdään Intiassa joka puolella, mutta myös ympäri Himalajaa, olen päässyt maistamaan mm. pakistanilaista Aloo Gobia missä käytettiin täysin eri mausteita mihin oli tottunut.
Gastrodonnan fidžiläisen äitipuolen reseptivihkosta löytyvä versio on makuuni liian mieto, joten kauden avaukseen pääsee Punjabista kotoisin oleva tulisempi resepti. Joskus Aloo gobi on reilusti nestemäistä, mutta tässä versiossa kasvikset on ennemminkin paistettu kuin keitetty. Kukkakaalin rapeus säilyy kivasti.
- 2 isoa perunaa
- 1 keskikokoinen kukkakaali
- 1 iso sipuli
- 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
- 3 kynttä valkosipulia
- 2 vihreätä chiliä
- suolaa
- öljyä
- 1tl jeeraa kokonaisina
- hyppysellinen hingiä (jos sattuu löytymään)
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/2-1tl chilijauhetta (makuaistin sietokyvyn mukaan)
- 1tl korianterijauhetta
- 1/2tl garam masalaa
- 1/2rkl murskattua sarviapilan lehteä (voi jättää pois jos ei löydy, mutta suosittelen.)
- limettimehua
- 2-3tl tuoretta korianteria silputtuna koristeluun
Valmistelu:
Kuori ja kuutioi perunat sellaisiksi sentin kuutioiksi. Pilko kukkakaali peukalonpään kokoisiksi nupuiksi. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Poista chileistä siemenet ja silppua. Hienonna tuore korianteri ja mittaa kuivat mausteet valmiiksi kippoon.
Sitten ollaankin valmiita kokkaamaan.
Valmistus:
Kuumenna öljyä pannussa. Laita jeera ja hing pannuun ja paistele puolisen minuuttia, kunnes siemenet vaihtavat väriä ja alkavat poksahdella auki. Lisää silputtu sipuli ja kuullota kunnes sipuli on läpikuultavaa. Pienennä lämpötilaa ja lisää valkosipuli, inkivääri, chilit ja murskatut sarviapilan lehdet. Kuullota noin minuutti tai kunnes valkosipulin rikinhaju haihtuu. Lisää jauhemausteet pannuun ja paista joku 30 sekuntia. Kannattaa olla varovainen etteivät mausteet pala. Lisää perunakuutiot pannuun ja pyörittele niitä pari kolme minuuttia pannussa että mausteet tarttuvat. Seuraavaksi pamautetaan kukkakaalit mukaan kemuihin ja niitäkin pyöritellään pari kolme minuuttia että mausteseos tarttuu niihinkin kunnolla.
Kuva: Gastrodontti