torstai, huhtikuu 18, 2024

Tomaatti-mozzarellasandwich (Överiversio)

Niin siis tämä ihan tavallisen näköinen leipä muuttuu tavattoman hyväksi kun peston ja majoneesin tekee kotona. Tietysti jos tekee leivänkin itse, se muuttuu vielä paremmaksi, mutta jauhopeukaloni nyrjähtävät pelkästä ajatuksesta. Jätän gluteenittoman leivonnan Gastrodonnalle.

4 siivua paahtoleipää/gluteenitonta paahtoleipää
tomaattia
mozzarellaa
2rkl majoneesia
2tl pestoa

Leikkaa tomaatti ja mozzarella ohuiksi siivuiksi. Paahda leivät parilassa tai uunissa. Levitä kahdelle leivälle pestoa ohut kerros ja majoneesia kahdelle leivälle. Päällystä leivät tomaatilla ja mozzarellalla. Yhdistä leivät ja halkaise kulmasta kulmaan.

Majoneesi:

Tästä tulee sitten ihan reilusti, että riittää useammallekin leivälle. Säilyy jääkaapissa noin viikon.

1 tl  dijon – sinappi
2 kpl  kananmunankeltuaista
3½-4 dl rypsiöljyä
1 rkl  viinietikka
0,5 tl  suola
0,5 tl  mustapippurirouhe

Lataa keltuaiset, sinappi, suola, mustapippuri ja etikka kulhoon. Sekoita sauvasekoittimen vispilällä hiljaisimmalla mahdollisella teholla. Käynnistä vispilä vasta kulhon pohjalla. Tiputtele melkeinpä tippa kerrallaan öljyä seokseen. Sitten kun seos alkaa emulgoitua niin että se näyttää jo vähitellen majoneesilta, voi kaatamista nopeuttaa noroksi. Kun seos on sopiva, maista ja tarkista suolalla ja sokerilla. Kirpeyttä voi halutessaan lisätä sitruunamehulla.

Pesto:

Tämä on kovin riittoisaa. Säilyy myöskin noin viikon jääkaapissa. 


4 dl  basilikanlehtiä (1-2 ruukkua)
3  isoa valkosipulinkynttä
1 dl  pinjansiemeniä
1 rkl  sitruunamehua
0,5 tl  suolaa
1 dl parmesaania raastettuna
1-1,5 dl  oliiviöljyä

Saksi basilikaa ensin vähän pienemmäksi. Murskaa valkosipulinkynnet keittiöveitsen appeella. Laita pinjansiemenet blenderiin ja surauta hienoksi. Lisää basilika, valkosipulinkynnet, juustoraaste, suola ja sitruunamehu. Valuta öljyä blenderin käydessä samalla tavalla aluksi tipoittain ja sitten vähitellen nopeammin kunnes pestolla on haluttu koostumus. Tarkista maku. Korjaa suolalla.

Pesto kannattaa säilöä viikon jälkeen pakastamalla jääpalamuotissa, sillä öljy ja yrtit muodostavat hyvän kasvualustan Clostridium botulinum-bakteerille.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän