torstai, toukokuu 9, 2024

Pesto Rosso

Punainen pesto. Allekirjoittaneen ehdoton lemppari. Johtuuko sitten nuoruusvuosista kun tuli syötyä Pesto Genoveseä joka paikassa, mm. ruisleivän päällä, että se ei enää uppoa aivan samalla tavalla kuin ennen. Pesto Rosso on melkein samaa tavaraa, mutta siinä on lisäksi aurinkokuivattua tomaattia ja balsamico-etikkaa. Itse olen jäänyt tähän koukkuun.

Edellisen blogikierroksen aikana resepti ei ollut vielä hiotutunut aivan yhtä pitkälle kuin nyt, mutta nyt Gastrodontin pesto rosso on hävyttömän lähellä täydellistä.
Tässä versiossa ei ole lainkaan basilikaa, mutta paahdettu paprika, ja valkosipuli, karamellisoitu sipuli, ja tomaatti kahdella tavalla tekevät tästä jotain aivan käsittämättömän taivaallista.

  • 2 punaista paprikaa
  • 3 kypsää tomaattia
  • 2 kokonaista valkosipulia
  • 2 isoa keltasipulia
  • savustettua mustapippuria
  • maldon-suolaa
  • sitruunaöljyä
  • 4rkl aurinkokuivattua tomaattia
  • 2.5dl parmesan raastetta (54kk)
  • 250g ricottaa
  • 1rkl tomaattipyrettä
  • 1rkl hyvää balsamicoa
  • 1rkl fariinisokeria
  • 1dl cashew pähkinöitä

Valmistelu:

Lämmitä uuni 225°C asteeseen. Halkaise ja siivoa paprikat ja leikkaa valkosipuleista hatut. Lado valkosipulit ja paprikat vuokaan, ripottele valkosipulin päälle suolaa ja mustapippuria sekä pirskottele molemmille oliiviöljyä.

Valmistus:

Paahda paprikoita uunissa 30 minuuttia ja valkosipuleita 45 tai kunnes näyttävät valmiilta (Joskus pienet valkosipulit ehtivät palaa 45 minuutissa, joten ruskea hyvä, musta ja kuolemankatkuinen paha). Tällä välin silppua kuori ja silppua sipuli ja paista pannulla niitä sitruunaöljyssä matalassa lämmössä kunnes ne ovat karamellisoituneet tahnaksi Siihen menee suurin piirtein 20-25 minuuttia. Mausta savustetulla mustapippurilla ja ota pannu hetkeksi syrjään.
Kun paprikan kuori alkaa mustua uunissa puolen tunnin kohdalla, ota ne pois uunista ja irrota kuori heti kun kädet kestää paprikan kuumuutta. (Yksi niksi on laittaa ne 5 minuutiksi jäähtymään suljettuun muovipussiin, jolloin paprikoista haihtuva kosteus irrottaa paprikan kuoren paremmin. Itse en ole aina jaksanut vaivautua vaan nappaan vaan terävällä veitsellä kulmasta ja vedän). Kun valkosipulit ovat valmiita, purista ne pannuun karamellisoidun sipulin kaveriksi.
Kuutioi 2 tomaattia ja poista niistä kannat (kalttaa jos jaksat) ja lisää ne pannuun. Lisää balsamico, sokeri ja tomaattipyre. Paista sipuli-tomaattiseosta keskilämmöllä kunnes enin tomaattimehu on haihtunut eikä seos ole enää vetinen. Kippaa seos blenderiin, lisää cashew-pähkinät ja soseuta. Siivoa mukaan vielä kolmas tomaatti, lisää parmesaani ja ricotta ja surauta vielä tasaiseksi.

Kastike on riittoisaa, muutama ruokalusikallinen keitetyn pastan seassa riittää. Tämä myös pakastuu hyvin joten tätä on mukava pitää pakkasessa valmiina pienissä annospusseissa.

Niin ja lapset tykkää.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän