Kuinka tätä sitten käytetään? Tässä liemessä on tuoreiden vihannesten maku. Ei suolaa, eikä mausteita. Sen takia tämä on niin monikäyttöinen pohja. Suolattomuuden ansiosta tästä voi teoriassa tehdä vaikka jäätelöä. Itse kuitenkin käytän tätä niin, että keittoihin maustan ja suolaan tämän, muhennoksiin ja kastikkeisiin keitän lientä kokoon jonkin aikaa, että maku tiivistyy entisestään.
2.5kg tärkkelyksettömiä vihanneksia (sipulia, porkkanaa, tomaattia, valkosipulia, selleriä yleisimmin, mutta myös sieniä käytetään joskus)
5 litraa vettä
1 Satchet d’Épices
Valmistelu:
Kuori ja pilko vihannekset karkeasti, 5x5cm riittää.
Valmistus:
Lappaa kasvikset syvään kattilaan. Mieluusti korkeampi kuin leveämpi, jotta haihtumispinta-ala olisi mahdollisimman pieni. Laita yrttinyytti roikkumaan kahvasta. Lisää kylmä vesi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna liemen kuplia 45-60 minuuttia ja kuori pinnalle mahdollisesti nousevaa vaahtoa reikäkauhalla. Maistele tasaisin väliajoin, että tiedät milloin liemessä on sopivan vahva ja tasapainoinen tuoreiden vihannesten maku. Kun liemi on valmis, siivilöi harsolla peitetyn lävikön lävitse ja siirrä toiseen astiaan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja säilytä jääkaapissa käyttöön asti. Voit myös pakastaa esimerkiksi litran tonkissa.
Variantti paahdetuista vihanneksista:
Ota 60ml ruokaöljyä ja kuumenna se pannussa. Ruskista kasvikset tasaisesti joka puolela, noin 15-20 minuuttia. Sen jälkeen samoin kuin yllä.