torstai, huhtikuu 25, 2024

Nasi Goreng – Vähän kaikkea Malesiasta

Tämä resepti muuten julkaistiin oikein Docventuresin Lihaton Lokakuu – reseptikirjassakin. Alkuperäinen blogi kun osallistui 31 postauksen blogimaratooniin silloin ensimmäisen Lihattoman Lokakuun aikana. Malesialaista ruokaa pitäisi muutenkin laittaa enemmän, se on nimittäin ihanaa.

Malesian keittiö on aika jännittävä yhdistelmä kaikkea. Tai pikemminkin pitää sanoa että koko Malesia on aika jännittävä yhdistelmä kaikkea. Maa sijaitsee puoliksi Malakan niemimaan eteläkärjessä Thaimaan alapuolella ja puoliksi Borneolla yhdessä Indonesian ja Brunein kanssa. Väliin jää koko Etelä-Kiinan meri merirosvoineen ja taifuuneineen. Tästä on seurauksena se, että Malesia on melkoinen kansojen sekoitus kaikkien lähialueiden ihmisistä, jotka ovat tuoneet omat kansalliset ruokansa mukanaan. Malesian keittiö onkin sekoitus malaijilaista, jaavalaista, intialaista, kiinalaista, thaimaalaista ja arabialaista keittiötä, näin muutamia mainitakseni.

Aivan oma lukunsa on Penangin saari pohjoisessa lähellä Thaimaan rajaa. Penangin ruokakulttuuri on maailmankuulua. Saarella ovat jo 1400-luvulta lähtien törmänneet kansainväliset ruokakulttuurit säkenöivin seurauksin. Saarta ovat vuorollaan hallinneet kiinalaiset, intialaiset, britit, japanilaiset ja saksalaiset, kukin tuoden mukanaan omat kulinaariset vivahteensa. Penangin ruokakulttuuri poikkeaa niin paljon muusta Malesiasta, että siitä on kirjoitettava oma lukunsa.

Uskonnot sekaisin Penangissa.

Malesia on myös monen uskontokunnan maa. Malesian pääuskonnoiksi mainitaan islam, konfutselaisuus, buddhalaisuus, taolaisuus, kristinusko, hindulaisuus, sikhiläisyys ja luonnonuskonnot. Näiden ollessa valtauskonnot, Malesiassa lienee melkoinen määrä vähemmistöuskontojakin. Keittiössä uskonnonot näkyvät niin, että muslimit, joita maassa on 60% enemmistö, ei syö possua ja kaikki muukin liha on halal-teurastettua, hindut ja jotkut buddhalaisuuden haarat eivät syö nautaa sillä se on pyhää. Monet hindut ovat myös täysin kasvissyöjiä. Kalaa ja äyriäisiä maassa syödään runsaasti ja merenelävistä sellaisiakin, mitä ei Suomeen päädy muuten kuin rahtilaivojen pilssiveden mukana. Ainakaan minä en ole nähnyt kaupassa merimakkaraa edes säilykkeenä.
           Tästä moniuskonnollisesta lihan välttelystä on sellainen kätevän monipuolinen seuraus, että suuri osa malesialaisista ruuista voidaan tehdä mihin tahansa lihaan, tai jättää se kokonaan pois. Raaka-aineissa on monin paikoin sama ongelma kuin thai-ruuan kanssa, eli eksoottisimpia kasviksia ja hedelmiä ei Suomesta saa, mutta onneksi maan ruokakulttuuriin pääsee hyvin tutustumaan ilman tropiikin harvinaisempia antimia.

           Eräs hyväksi havaittu ruoka on suomalaisillekin jo monelle tuttu Nasi Goreng. Eli paistettu riisi malesialaiseen tapaan. Jos paiston kohteena ovat nuudelit ruoka on nimeltään Mi Goreng ja paistettu pasta taas on Bahmi Goreng. Viimeistä näistä sai taannoin Suomessakin pussiruokana ja itse en siitä suuremmin innostunut sillä se maistui pussiruualle ja ylikypsälle rakettispagetille. Myönnettävä on että opiskelijayksiössäni sitä on kuitenkin syöty takavuosina useampikin pussillinen. Puolustuksekseni sanon, etten tiennyt silloin ruuanlaitosta mitään, mutta osasin keittää vettä. 
           Hauska lisätrivia malaijin kielestä. Siinä on paljon lainasanoja mm. englannista, jotka kirjoitetaan vaan paikallista äänneasua vastaavaan muotoon. Niinkuin ketjap, kolej, garaj tai biskut. Englanninkieliset vastineet ovat ketchup, college, garage ja biscuit. Joissain lähteissä tosin ollaan sitä mieltä, että ketchup olisi lainautunut englantiin malaijista eikä toisinpäin, mutta siihen en ota kantaa. Kuitenkin kun käytte K-kaupasta ostamassa makeaa malesialaista soijakastiketta ketjap manisia, voitte hymähdellä tämän tiedon kanssa iloisesti. 
           Tänään siis kuitenkin Nasi Goreng alusta asti itse tehtynä.

Nasi Goreng (8:lle)

 • 3 rkl öljyä
 • 3 banaanisalottisipulia 
 • 1½ punaista paprikaa kuutioituna
 • ½ keltainen paprika
 • 1 porkkana pieninä kuutioina
 • 2 tomaattia, siemenet poistettuna ja kuutioituna. 
 • 4 kynttä valkosipulia murskattuna
 • 2,5c, pätkä inkivääriä 
 • ½ pieni kaalinkerä siivutettuna (näihin aikoihin ne vaan ei ole pieniä, että 1/4 sellaisesta päänkokoisesta)
 • 1-2 tl sambal oelek – chilikastiketta sietokyvyn mukaan
 • 4dl basmatiriisiä
 • 100g herneitä
 • 100g maissia
 • 8dl kasvislientä/kanalientä
 • 3-4 rkl ketjap manisia (tavallinenkin käy, mutta sekoita siihen ensin 1-2tl fariinisokeria) 
 • 2 kevätsipulia, eli vihersipulia (voi olla vaikea löytää Suomesta tähän aikaan vuodesta)
 • 1 rkl murskattuja maapähkinöitä (jos käytät tavallista soijaa, pähkinöiden pitää olla suolattomia)
 • 2 rkl tamarinditahnaa (voi korvata 3rkl limettimehulla) 
 • 1 rkl hienonnettua korianteria
 • 1 rkl fariinisokeria
 • 1tl suolaa
 • (150g katkarapuja)

Munakasrulla

 • 4munaa
 • suolaa ja pippuria
 • 1 rkl voita

Tarjoiluun:

 • ½ punainen paprika kuutioina
 • ½ keltainen paprika kuutioina
 • ½ kurkku vinosiivuina
 • 1 kevätsipuli

Valmistelu:

Tee kasvisliemi/kanaliemi. Hienonna salottisipulit ja murskaa valkosipulit. Hienonna inkivääri. Siivuta kevätsipulit. Kuori ja kuutioi porkkana.
kalttaa tomaatit jos jaksat,  poista siemenet ja kuutioi tomaatit. Siivuta kaali sellaisiksi 5 cm pätkiksi. 
Sulata herneet ja maissi jos käytät pakastettuja. Murskaa pähkinät huhmareessa. Hienonna korianteri. Sulata katkaravut.

Valmistus:

Keitä riisiä kasvisliemessä kunnes riisi on kypsää. Tällä välin vatkaa 3 kananmunaa kevyesti, suolaa & pippuroi ja paista voissa pannulla isoksi ohueksi munaletuksi. 
Laita kannen alle ettei tyystin jäähdy. Kun riisi on kypsää, töki riisi kuohkeaksi ja sekoita tamarinditahna riisiin. Laita riisi hetkeksi syrjään. Kuumenna 2rkl öljyä wokissa tai isossa paistinpannussa.
Lisää salottisipuli ja kuullota kunnes sipuli pehmenee. Lisää valkosipuli, inkivääri, pähkinämurska ja sambal oelek, kuullota minuutti herkällä tatsilla. Älä polta valkosipulia. 
Lisää kaalisuikaleet ja kypsennä 5-8 minuuttia kunnes pehmenevät. Lisää suola, tomaatit, porkkanakuutiot, herneet, maissi ja kevätsipuli. 
Paistele pari kolme minuuttia ja kaada kasvikset hetkeksi toiseen astiaan. Palauta riisi pannuun ja paista miedolla lämmöllä kunnes riisi alkaa kevyesti ruskistua. 
Palauta vihannesseos pannuun ja lisää ketjap manis, fariinisokeri sekä korianterisilppu. (jos käytät katkarapuja, lisää katkaravut.) Kuumenna pannussa sekoittaen kunnes seos on kauttaaltaan lämmintä.
Kääri munalettu rullalle ja leikkaa siitä noin sentin siivuja. 

Tarjoilu:

Nosta munakasrullat taiteellisesti nasi gorengin päälle. (jos hifistellään, öljyä iso kulho ja pakkaa nasi goreng tiivisti kulhoon ja kumoa tarjoiluastialle.) Koristele tarjoiluastia tuoreilla kasviksilla. 

Selamat datang! Eli hyvää ruokahalua!