torstai, huhtikuu 25, 2024

Satay – Lihaa vartaassa.

Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti lihaa vartaassa. Tämä ruoka on suosittu Malesiassa, mutta on rantautunut jo Suomeenkin. Tämä on siis sama satay, minkä ovat omineet monet kulttuurit alueella. Allekirjoittanutkin luuli aiemmin kana-satayta thaimaalaiseksi ruuaksi. Vaikka on siis peräisin Jaavalta, Indonesiasta. Jos ei ole vielä siis törmännyt, satay on bambuvartaassa kypsennettyä lihaa, useimmiten kanaa tai nautaa, joka paistetaan hiiligrillissä ja paistamisen aikana suditaan maustetulla öljyllä. Vartaat tarjoillaan usein sipulin, kurkun ja jumalaisen maapähkinäkastikkeen kanssa, jossa on chiliä, fariinisokeria ja limettimehua. Usein Suomessa sataylla tarkoitetaan nimenomaan tätä tiettyä maapähkinäkastiketta, mutta tällä uskomuksella saattaa Penangilla yllättyä, sillä kastikkeita on satoja.  

Gastrodontin Satay 4:lle

Arviolaskelmat on tehty 4:lle kanan rintafileelle, mutta olen käyttänyt samaa marinaadia myös tofulle ja jättikatkaravuille. Kanaa kuluu n. 500g joten olen arvioinut saman katkaravuille ja tofua olen käyttänyt aina yhden paketillisen.

Maapähkinä-satay on se meille tutuin

Maapähkinäkastike

 • 2 kynttä valkosipulia
 • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
 • 1 rkl öljyä
 • 2 rkl fariinisokeria
 • ½ tl suolaa
 • 3 rkl maapähkinävoita
 • ½ tl sambal oelekia
 • 1 rkl limettimehua
 • 2 dl kookoskermaa
 • 1 tl jeeraa jauhettuna
 • 1 tl korianteria jauhettuna
 • ½ tl chilijauhetta

Valmistelu:

Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri.
Valmistus:Kuumenna öljy pannussa keskilämmöllä, lisää kuivat mausteet ja paahda niitä hetki pannussa. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes sokeri sulaa. Lisää valkosipuli ja inkivääri, paahda hetki. Lisää loput ainekset ja kuumenna hetki sekoittaen. Maistele. Korjaa suolalla, sokerilla ja limettimehulla.

Marinadi

 • 1 dl öljyä
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 1 tl chilijauhetta
 • ½ tl suolaa
 • 1 tl jauhettua inkivääriä
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 3 kynttä valkosipulia

Kuutioi tofu/katka/kana suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Murskaa valkosipulinkynnet.  Yhdistä mausteet ja öljy esimerkiksi isossa minigrip-pussissa. Ravista. Lisää marinoitavat pussiin ja sulje pussi. Ravista uudelleen. Marinoi vähintään kolme tuntia, mutta mieluummin yön yli, varsinkin tofu. Tofu myös kannattaa prässätä hyvin ennen marinointia, jotta liika neste saadaan pois tofusta, että marinadi myös tarttuu tofupaloihin. Tofun marinoinnissa kannattaa lisätä myös ruokalusikallinen sokeria, joka grillatessa karamellisoituu ja tofusta tulee kivan rapsakkaa. Myös tofun pakastaminen ja sulattaminen muuttaa sen koostumusta niin että se imee paremmin marinadia.

Satay eli vartaat

8 varrastikkuaLiota varrastikkuja tunti vedessä etteivät ne pala (paitsi jos käytät teräksisiä vartaita, silloin tämä ohje kuulostaa tyhmältä).
Varrasta proteiini.

Kana:

Grillissä:

Grillaa kuumassa grillissä täysillä minuutti molemmilta puolilta, jonka jälkeen pudota lämpötila puoleen ja sen jälkeen 10 minuuttia molemmilta puolilta. Valele grillauksen ajan marinaadina käytetyllä öljyllä.

Uunissa:

Paista uunissa 250 asteessa 20-30 minuuttia.

Jättikatka:

Raakoja katkoja grillissä 2 minuuttia per puoli, katkat kypsyy nopeasti. Esikeitetyt ehkä puoli minuuttia per puoli. Valele grillauksen ajan marinaadina käytetyllä öljyllä.

Tofu:

Grillissä n. 20 minuuttia per puoli. Valele grillauksen ajan marinaadina käytetyllä öljyllä. 

Kuvat:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Satay_chicken.JPG