torstai, lokakuu 29, 2020

Gastrodontin Chili con Carne

Tätä meillä on tehty jo pitkään vähän eri versioina, mutta sen jälkeen kun kirjoitin tämän ylös on kaikki kehitystyö pohjautunut tähän reseptin. Enemmän Chilli con Carnea tekevät saattavat huomata reseptistä että sillä on alkuperäisenä alustana ollut erään englantilaisen julkkiskokin resepti, mutta olen sen verran runsaasti tässä on omia kierteitä että kutsun tätä jo omakseni. Tässä siis Gastrodontin Chilli con Carne.

 • 600g naudanjauhelihaa
 • 400g lampaanjauhelihaa
 • 2 keltasipulia
 • 2 tuoretta chiliä
 • 7 isoa valkosipulinkynttä
 • 2 punaista paprikaa
 • pari kourallista kirsikkatomaatteja
 • 1rkl tomaattipyrettä
 • 1tl vasikanfondia
 • 2 kuivattua chiliä
 • 2.5dl kahvia
 • oliiviöljyä
 • 1tl leivontakaakaota
 • 1.5tl jeeraa eli juustokuminaa
 • 2tl savupaprikaa
 • 1tl oreganoa
 • 2 laakerinlehteä
 • kanelitanko
 • merisuolaa
 • mustapippuria, mieluiten vasta rouhittuna
 • 2 x 400g purkkia tomaattimurskaa mielellään Mutti
 • 2rkl muscovado-sokeria
 • purkillinen kidneypapuja
 • muutama pala taloussuklaata
 • 2 rkl limettimehua
 • lehtipersiljaa

Valmistelu:         

Keitä kahvia. Sekoita leivontakaakao kahviin. Laita kuivatut chilit likoamaan liemeen. Sillä aikaa kun chilit heräilevät, siivoa paprika ja pilko se 1cm kuutioiksi. Kuori ja pilko sipuli ja siivuta valkosipulit. Leikka kirsikkatomaatit siivuiksi. Siivoa tuoreet chilit siemenistä ja siemenkiinnikkeistä, niistä ei oteta tulisuutta, vaan hedelmäistä makua. Jos haluat todella tulisen chili con carnen, pilko chilit kokonaisina siemenineen kaikin mokomin.


Valmistus:         

Kuumenna iso kannellinen pannu matalalla teholla. Lorauta sinne kunnolla oliiviöljyä. Kun öljy on kuumaa heitä jeera, savupaprika, oregano, laakerinlehti ja sipuli pannuun. Kuullota sipulia kymmenisen minuuttia mausteiden kanssa. Viiden minuutin kohdalla lisää tomaattipyre ja vasikanfondi. Sipulien kuullottuessa pilko kahvissa liotetut chilit, mutta säästä kahviliemi. Lisää pannuun puolet tuoreesta chilistä, liotetut chilit, siivutetut valkosipulit, kanelitanko, loraus kahvilientä, reilu rouhaisu mustapippuria ja ripaus suolaa. Sekoita hyvin.
          Nosta lämpö kuumalle ja lisää jauhelihat pannuun. Ruskista jauheliha ja pudota lämpö taas minimiin. Lisää loput kahviliemestä, tomaattimurska ja muscovado-sokeri. Sekoita ja tarkista suola sekä pippuri. Lisää tarvittaessa. Laita kansi päälle ja anna hautua pari tuntia, välillä sekoittaen.Parin tunnin päästä lisää paprikat, kirsikkatomaatit, loppu tuore chili, limettimehu, pavut ja suklaa. Anna kuplia hiljalleen puolisen tuntia ilman kantta. Tarkista suola. Lopuksi lisää kourallinen tuoretta pilkottua lehtipersiljaa päällimäiseksi.

          Tarjoile jonkun hyvän hiilihydraatin kanssa. Itse suosin pitkäjyväistä tai täysjyväriisiä.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä...

Latest articles

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä...

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää...

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa....

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here