maanantai, syyskuu 25, 2023

Gastrodontin Chili con Carne

Tätä meillä on tehty jo pitkään vähän eri versioina, mutta sen jälkeen kun kirjoitin tämän ylös on kaikki kehitystyö pohjautunut tähän reseptin. Enemmän Chilli con Carnea tekevät saattavat huomata reseptistä että sillä on alkuperäisenä alustana ollut erään englantilaisen julkkiskokin resepti, mutta olen sen verran runsaasti tässä on omia kierteitä että kutsun tätä jo omakseni. Tässä siis Gastrodontin Chilli con Carne.

 • 600g naudanjauhelihaa
 • 400g lampaanjauhelihaa
 • 2 keltasipulia
 • 2 tuoretta chiliä
 • 7 isoa valkosipulinkynttä
 • 2 punaista paprikaa
 • pari kourallista kirsikkatomaatteja
 • 1rkl tomaattipyrettä
 • 1tl vasikanfondia
 • 2 kuivattua chiliä
 • 2.5dl kahvia
 • oliiviöljyä
 • 1tl leivontakaakaota
 • 1.5tl jeeraa eli juustokuminaa
 • 2tl savupaprikaa
 • 1tl oreganoa
 • 2 laakerinlehteä
 • kanelitanko
 • merisuolaa
 • mustapippuria, mieluiten vasta rouhittuna
 • 2 x 400g purkkia tomaattimurskaa mielellään Mutti
 • 2rkl muscovado-sokeria
 • purkillinen kidneypapuja
 • muutama pala taloussuklaata
 • 2 rkl limettimehua
 • lehtipersiljaa

Valmistelu:         

Keitä kahvia. Sekoita leivontakaakao kahviin. Laita kuivatut chilit likoamaan liemeen. Sillä aikaa kun chilit heräilevät, siivoa paprika ja pilko se 1cm kuutioiksi. Kuori ja pilko sipuli ja siivuta valkosipulit. Leikka kirsikkatomaatit siivuiksi. Siivoa tuoreet chilit siemenistä ja siemenkiinnikkeistä, niistä ei oteta tulisuutta, vaan hedelmäistä makua. Jos haluat todella tulisen chili con carnen, pilko chilit kokonaisina siemenineen kaikin mokomin.


Valmistus:         

Kuumenna iso kannellinen pannu matalalla teholla. Lorauta sinne kunnolla oliiviöljyä. Kun öljy on kuumaa heitä jeera, savupaprika, oregano, laakerinlehti ja sipuli pannuun. Kuullota sipulia kymmenisen minuuttia mausteiden kanssa. Viiden minuutin kohdalla lisää tomaattipyre ja vasikanfondi. Sipulien kuullottuessa pilko kahvissa liotetut chilit, mutta säästä kahviliemi. Lisää pannuun puolet tuoreesta chilistä, liotetut chilit, siivutetut valkosipulit, kanelitanko, loraus kahvilientä, reilu rouhaisu mustapippuria ja ripaus suolaa. Sekoita hyvin.
          Nosta lämpö kuumalle ja lisää jauhelihat pannuun. Ruskista jauheliha ja pudota lämpö taas minimiin. Lisää loput kahviliemestä, tomaattimurska ja muscovado-sokeri. Sekoita ja tarkista suola sekä pippuri. Lisää tarvittaessa. Laita kansi päälle ja anna hautua pari tuntia, välillä sekoittaen.Parin tunnin päästä lisää paprikat, kirsikkatomaatit, loppu tuore chili, limettimehu, pavut ja suklaa. Anna kuplia hiljalleen puolisen tuntia ilman kantta. Tarkista suola. Lopuksi lisää kourallinen tuoretta pilkottua lehtipersiljaa päällimäiseksi.

          Tarjoile jonkun hyvän hiilihydraatin kanssa. Itse suosin pitkäjyväistä tai täysjyväriisiä.