perjantai, huhtikuu 19, 2024

Marinara-kastike ja sen muunnelmat.

Kastikkeen nimi tulee italian ’marinaro’ – sanasta joka tarkoittaa merenkävijää. Kastikkeen syntyhistoriasta on monia versioita, mutta molemmissa tapauksissa kastike on saanut alkunsa Napolista 1600-luvun puolivälissä. Tomaatti saapui saapasmaahan vasta verrattain myöhään espanjalaisten merenkulkijoiden neuvottua tien Uuteen maailmaan. Eräässä tarinassa kastikkeen ovat keksineet napolilaisten laivojen kokit, jotka keksivät parantaa uudessa maailmassa laivaan pakattujen tomaattien säilyvyyttä hauduttamalla ne viinissä. Todennäköisesti tuossa vaiheessa matkaa viini oli jo lähempänä etikkaa, mutta pääasia oli että tomaatti säilyi ja keripukki pysyi kaukana.

Toisen version mukaan samaisten napolilaisten merenkulkijoiden vaimot kehittelivät reseptin. Silloin kun taivaanrannassa näkyi tuttu purje, vaimot laittoivat tomaatit hautumaan, jotta merimies saisi pastaa kuumana pöytään heti maihin päästyään. Romanttinen tarina. Riippumatta siitä kumpi pitää paikkaansa, romantikkona pidän itse jälkimmäisestä versiosta.

Marinara-kastike on yksi vanhimmista pastakastikkeista ja todella monipuolinen pohja monelle muulle kastikkeelle. Tästä tulee tällaisenaan täydellinen pizzakastike. Muutamaa raaka-ainetta muuttamalla marinara-pohjasta syntyy monta muuta klassikkopastaa, jotka käsittelen kyllä laajemmin omissa postauksissaan, mutta nyt hauduttamaan.

Tärkeintä marinarassa ovat laadukkaat tomaatit. Jos et satu olemaan Italiassa, missä Välimeren auringossa kypsytetyt tomaatit ovat lähikauppakamaa, suosittelen etsimään Prisman minkä hyllyiltä löytyy San Marzano – tomaatteja säilykkeinä. Jos asut Tampereella, suosittelen lämpimästi Culinaria – keittiöelämää kauppaa, josta löytyy premium-luokan San Marzanoja. Tomaateilla meinaan on eroja.

  • 2 sipulia
  • 9 kynttä valkosipulia
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 prk San Marzano – tomaatteja.
  • loraus punaviiniä
  • oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamicoa 
  • 2 rkl fariinisokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (tuoretta basilikaa ja oreganoa)

Valmistelu: 

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.

Valmistus: 

Kuullota ensin sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä keskikuumalla pannulla. Lisää tomaattipyre ja paista sekoitellen niin että pyre tarttuu sipuleihin. Varo ettei valkosipuli pala. Lisää tomaatit (italialaiseen tapaan säilyketomaatit muussataan käsin ennen käyttöä, mutta paistinlasta sopii mainiosti), sokeri ja loput ainekset. Laita lämpö pienimmälle ja hauduta kannen alla noin tunti välillä sekoitellen. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. (Lisää lopuksi tuoreet yrtit jos käytät marinaraa pastakastikkeena)

Muutama muunnelma:

Arrabiata

Lisäämällä marinara-kastikkeeseen chilirouhetta siitä tulee Arrabiata-kastiketta. ”Arrabiata” tarkoittaa italiaksi vihaista. Muunnelma onkin ainoastaan chilillä tulistettu versio marinarasta.

Puttanesca

Arrabiataan kun lisätään oliiveja, sardellia ja kapriksia, siitä tulee Pasta puttanesca, eli ilotytön pasta. Legendan mukaan napolilaiset prostituoidut kehittelivät reseptin. Kastike on nopea valmistaa asiakkaiden käyntien välissä ja se on raaka-aineiltaan edullinen. Tarinan todenperäisyydestä en voi sanoa mitään, mutta kastike on legendaarinen.

Amatriciana

Pasta all’Amatriciana kastikkeesta tulee kun siihen paistetaan mukaan guancialea eli suolattua ja ilmakuivattua possunposkea jota ei Suomesta meinaa saada mistään. Onneksi siitä tulee aivan loistavaa lisäämällä pancettaa jota saa ainakin suurempien kaupunkien herkkukaupoista. Hätätapauksessa pekoni käy.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän