maanantai, syyskuu 25, 2023

Gluteenittomat blinit ja seitsemän sortin täytteet

Blinit eivät alunperin edellyttäneet tattarijauhoja, mutta koska tattari on gluteenitonta, se sopii tähän reseptiin loistavasti. Alunperin tämä resepti on Kotilieden blinireseptistä muunneltu. Täytteet on Gastrodontin käsialaa, osa perinteisiä mutta osa yllättää pienellä kierteellä.

Gluteenittomat blinit:

Klassikko. Smetanaa, mätiä ja punasipulia.

Ainekset:

1.5dl smetanaa
1.5dl turkkilaista jugurttia
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä smetana-jugurttiseos kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri.
Kohota taikinaa joko jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä vähintään pari tuntia.
Sekoita taikinaan kuuma maito, voisula, suola, keltuainen ja viimeiseksi vaahdoksi vatkattu valkuainen. Älä sekoita liikaa, jotta taikina ei menetä kuohkeuttaan.
Paista taikinasta lettupannulla voissa paksuja blinejä.

Poro-wasabi-misotahna

Japanilaistyylinen porotäyte. Yllättävää ja oivallista.

Ainekset:

  • 150g porotuorejuustoa
  • 50g kylmäsavuporoa rouheena
  • 1tl valkoista misotahnaa
  • ½prk kermaviiliä
  • ½prk smetanaa
  • ½tl wasabi-tahnaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus yuzu-mehua
  • savustettua mustapippuria koristeeksi

Sekoita ainekset tahnaksi tarkista maku ja tasapainota sokerilla ja yuzu-mehulla. Koristele mustapippurilla.

Jokirapua ja Creme Fraichea

Ainekset:

  • 125g jokiravunpyrstöjä
  • 1 rkl tilliä hienonnettuna
  • 1rkl basilikaa hienonnettuna
  • ½prk Creme Fraichea
  • ½prk smetanaa
  • 1tl yuzu-mehua
  • sokeria
  • savustettua mustapippuria
  • savusuolaa
  • loraus jokirapujen suolalientä

Hienonna tilli ja jokiravunpyrstöt mutta säästä muutama pyrstö ja pieni tukku tilliä koristeeksi. Sekoita ainekset. Koristele.

Savusiika-kapristahna

Ennenkuin tuomitset kapriksia, kokeile hankkia jostain Pantellerian kapriksia. Ero suolaliemikapriksiin verrattuna on kuin Maybachilla ja Trabantilla.

Ainekset:

  • 400 g savustettua siikaa
  • 1 rkl tilliä hienonnettuna
  • pari kynttä paahdettua valkosipulia puristettuna
  • 1 rkl limettimehua
  • ½prk Creme Fraichea
  • ½prk smetanaa (75g)
  • 3rkl Pantellerian kapriksia
  • mustapippuria

Ruodi siika. Hienonna tilli. Sekoita ainekset tahnaksi ja koristele.

Paahdettu valkosipulismetana

Ainekset:

Purista valkosipulinkynnet. Sekoita ainekset tahnaksi.

Jokirapu-tillikastike

Yleensä olisin sekoittanut tähän mädin ja punasipulin, mutta Gastrotintti ja Gastrotirppa suhtautuvat vielä mätiin ja raakaan sipuliin lapsen epäilevyydellä, joten jätimme ne tällä kertaa erilleen.

Ainekset:

  • Loppu kermaviili.
  • Loppu smetana.
  • Loput tillin oksat
  • Jokirapujen lientä
  • savusuolaa
  • ripaus sokeria.

Tarjoiluun:

  • Kirjolohen mätiä
  • Punasipulia
  • Maustekurkkuja
  • Etikkapunajuuria

Kuvat: Gastrodontti