lauantai, huhtikuu 27, 2024

Soboro donburi. Riisikulhoruokaa.

Japanilaiset syövät yleensä riisinsä erillään muusta ruuasta. Jos riisi ja muu ruoka ovat samassa kulhossa, useimmiten ruokalaji on nimeltään donburi. Nimi tarkoittaa ”riisikulhoruokaa” ja niitä on todella monta erilaista. Usein nimi voidaan lyhentää muotoon don, kuten tässä tapauksessa. Ruoka tunnetaan tavallisesti nimellä soboro don.

Soboro tarkoittaa paistettua jauhelihaa, joten tämä ruoka on nimensä mukaisesti paistettua jauhelihaa riisipedillä. Tämä on japanilaisista ruuista ehkä kaikkein eniten Gastrotintin ja Gastrotirpan mieleen. Varsinkin jos sen tekee makean munakkaan kera, niinkuin meillä se usein tehdään.

Japanilaiset rakastavat munia, joten se kuuluu muodossa tai toisessa olennaisesti tähän ruokalajiin. Japanilaiset ovat äärimmäiset tarkkoja ruokahygieniasta ja esimerkiksi kananmunat ovat niin tarkkaan valvotusti puhtaita että usein japanilaisissa resepteissä kananmuna on lähes raakaa.

Monessa reseptissä kehoitetaan viimeiseksi rikkomaan kananmuna ruuan päälle. Tällöin ruokaa kutsutaan nimellä tsukimi つきみ eli ’kuun katselu’. Näitä ruokia syödään etenkin O-tsukimi juhlan aikaan syyskuussa. O-tsukimi on japanilainen elonkorjuujuhla, joka on yli tuhat vuotta vanha perinne Heian-kaudelta (794-1185), jolloin aristokraatit kokoontuivat täydenkuun alle lausumaan runoja ja herkuttelemaan. Palaan tähän juhlaan sitten kun on sen aika, mutta nyt palataan riisikulhon äärelle.

Soboro don voidaan tehdä mihin tahansa jauhelihaan, mutta useimmiten se tehdään kananjauhelihaan, joka maustetaan inkiväärillä ja sakella. Todella helppo ja nopea ruokalaji joka päätyy Gastrodontin pöytään aika usein pitkän työpäivän jälkeen helppoutensa ja nopeutensa ansiosta.

Kana:

  • 1rkl ruokaöljyä
  • 300g kananjauhelihaa
  • 1tl raastettua inkivääriä
  • 1rkl sakea
  • 2rkl sokeria
  • 1rkl Miriniä (makea riisiviini)
  • 2rkl soijakastiketta

Muna:

  • 3 kananmunaa vatkattuna
  • 1.5rkl sokeria
  • ripaus suolaa.
  • 1rkl ruokaöljyä

Lisäksi:

  • 3dl japanilaista riisiä keitettynä
  • 1dl pakasteherneitä
  • shichimi togarashia
  • QP-majoneesia

Valmistelu:

Raasta inkivääri ja säästä mukaan myös raastamisesta syntyvä inkiväärimehu, sulata herneet, sekoita kananmuna, sokeri ja ripaus suolaa. Vatkaa kananmunaa kunnes sokeri on sulanut seokseen. Keitä riisi tämän ohjeen mukaan.

Valmistus:

Kuumenna pannu kuumaksi. Lisää öljyä pannuun, lyö jauheliha pannuun ja paista melkein kypsäksi. Riko paistaessasi kana mahdollisimman pieneksi muruksi. Kun kana on meksein valmista, lisää sake, sokeri ja mirin ja paistele lisää ja pieni kanaa koko ajan pienemmiksi muruiksi. Lisää soija ja inkivääriraaste mehuineen. Paista kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Ota kanamuru talteen ja pidä lämpimänä.

Pese pannu ja kuumenna keskikuumaksi. Lisää öljyä ja levitä öljy tasaisesti pannuun. Kippaa kananmunaseos pannuun. Anna paistua kunnes seos alkaa jähmettyä. Riko seos muovisella vispilällä tai puuhaarukalla. (Japanilaiset käyttävät nippua syömäpuikkoja). Riko kokkeli niin pieneksi kuin mahdollista ja kun se on kypsää, ota sivuun.

Kokoa donburi.  Pohjalle riisiä, päälle toiselle puolelle kanaa, toiselle kananmunaa ja rajan voi tehdä herneistä. Koristele QP-majoneesilla ja shichimi tōgarashilla, eli japanilaisella seitsenmausteella.

Vaihtoehto:

Edellinen versio on aika makea. Sen takia lapset siitä varmaan niin paljon tykkäävätkin. Vähemmän makean ja tyylikkäämmän version ruuasta saa vaihtamalla makean munakokkelin löysäksi keitettyyn munaan tai jopa tekemällä tsukimi-version pelkästään rikkomalla raa’an munan kuuman ruuan päälle, mutta silloin pitää luottaa vahvasti munan tuoreuteen.

Ainekset:

  • 1 löysäksi keitetty muna / syöjä

Koristeluun:

  • kevätsipulia
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän