keskiviikko, toukokuu 8, 2024

Maakapteenin kanacurry

Taas yksi mystinen ruokalaji jonka alkuperästä ei ole täyttä varmuutta ja alkuperätarinasta löytyy montakin versiota. Alkuperäinen nimi on ’Country Captain Chicken Curry’ ja siirtomaa-aikoina tämä oli todella yleinen ruoka Intiassa ja Englannissa. Ruokalaji on painunut Briteissä unholaan ja Intiassakin tämä muistetaan lähinnä enää Mumbaissa. Tätä nykyä ruoka on Intiaakin suositumpi kaikista maailman paikoista Yhdysvaltojen syvässä etelässä. Sikäläisillä on oma tarinansa ruuan kulkeutumisesta Pohjois-Amerikkaan. Tästäkin ruuasta on mielenkiintoisia legendoja.

Sen verran on selvää että jossain päin joku kapteeni on pitänyt tästä kanaruuasta. Kuka ja missä onkin monimutkaisempi juttu. Country Captain eli ’maakapteeni’ oli erään tarinan mukaan nimitys Hooghlie-joella seilaavien jokilaivojen kapteeneille. Hooghlie kun virtaa keskellä kumpuilevia peltoja ja siellä seilaava höyrylaiva näyttää seilaavan keskellä peltoa. Erään kirjan mukaan tätä on ainakin tarjoiltu mokomalla jokialuksella Goalundo – Chandpur linjalla vuosina 1940-47.

Itä-Intian kauppakomppanian kaupalaiva ’Royal Princess’ joka oli yksi ’country ship’-aluksista.

Toisen tarinan mukaan Country Captain oli lyhennys ilmaisusta ’Mother country ship captain’. ’Country ship’ oli Itä-Intian kauppakomppanian alus joka toi tavaraa emämaasta eli Britanniasta. Näiden laivojen kapteeneita kutsuttiin myös nimellä Country Captain. Erään tällaisen laivan kapteeni kuulemma rakasti kyseistä ruokaa. Tämän tarinan juuret ovat 1800-luvun alkupuolella, joten se voi hyvinkin olla alkuperäinen versio. Kolmas löytynyt tarina kertoo että ’country ship’ tarkoitti itseasiassa intialaisia rannikon läheisyydessä kauppaa käyviä rannikkoaluksia siinä missä muut laivat olivat ’european ships’ ja ruoka olisi saanut nimensä niiden kapteeneilta ja löysimpä vielä erään tarinan jonka mukaan nimi viittaisi erään mummon maatiaiskanoihin, joista hänen poikansa, jonka sotilasarvo oli kapteeni, piti kovasti. Asian perinpohjainen selvittäminen vaatisi jo apurahan. Sen verran uskallan arvailla, että koska ruoka on joka tapauksessa verrattain mietoa,kyllä siellä joku eurooppalainen on ollut kehittelemässä tätä.

Oman kierteensä tämä ruoka ja sen tarinat ovat saaneet kun sitä on alettu valmistaa Yhdysvalloissa. Villeimpiä tarinoita joihin törmäsin oli se, että tätä valmistettiin jo ensimmäisten Jamestownin siirtolaisten keittiöissä 1600-luvun alussa. Tämä lienee hivenen epätodennäköistä, sillä Jamestown perustettiin ennen kun Britannian Itä-Intian kauppakomppania oli edes päässyt maihin Intiassa. USA:n Etelävaltioissa kerrotaan myös Yhdysvaltalaisesta kauppakapteenista joka olisi ominpäin tehnyt maustekauppaa Intiaan ja keksinyt matkallaan tämän ruuan. Tässä versiossa ohitetaan englantilaiset kokonaan.

Olipa ruoka päätynyt miten tahansa Yhdysvaltoihin, se on sikäläisittäin valmistettuna aivan eri ruoka. Siihen laitetaan pekonia, tomaattia, selleriä, paprikaa ja rusinoita. Tämä ameriikan maakapteeni oli kuulemma F.D.Rooseveltin lempiruokia ja tämä myös esitteli sen panssarikenraali Pattonille. Tämä ihastui ruokaan ikihyviksi ja historia muistaa sen olleen myös hänen lempiruokaansa. Kunnianosoituksena tälle Yhdysvaltojen armeija teki maakapteenin kanasta taistelumuonapakkausversion jonka nauttimiseen ei tarvittu kuin lusikkahaarukkayhdistelmä. Mutta jenkkien kapusta myöhemmin lisää New Orleansin yhteydessä, pysytellään vielä Intiassa.

Vanhin tunnettu ’Country captain’ resepti on vuodelta 1849 Kalkutassa painetussa keittokirjassa nimeltä Dr. Riddell’s Indian Domestic Economy and Receipt Book. Resepti on elegantin minimalistinen, miltei runollinen. Tässä on oma käännökseni siitä: ”Leikkaa lintu paloiksi. Revi sipuli pieneksi ja ruskista voissa. Ripottele linnulle suolaa ja currya ja paista ruskeaksi. Laita kattilaan ja kaada päälle tuopillinen keittoa. Hauduta kunnes puolet on jäljellä. Tarjoa riisin kanssa”.

Alkuperäinen kuulostaa hivenen simppeliltä, joten käytetään tätä Mumbain ympäristössä kehittynyttä versiota. Tämäkin on muuten todella simppeli verrattuna moneen intialaiseen reseptiin.

Intialainen maakapteenin kanacurry

(Country captain chicken curry)

Ainekset:

  • 1kg luullista kanaa
  • 2rkl inkivääritahnaa
  • 1rkl valkosipulitahnaa
  • 3 isoa punasipulia
  • 1tl kurkumaa
  • 2tl chilijauhetta
  • suolaa
  • 4-5rkl ruokaöljyä
  • 5-6 mustapippuria
  • 2 kanelitankoa
  • 4-5 neilikkaa
  • 2 tuoretta chiliä
  • 2tl tamarinditahnaa
  • korianteria koristeeksi

Valmistelu:

Pese ja kuivaa kana huolellisesti. Leikkaa osiin jos on kokonainen kana. Tee marinadi jossa on suolaa, kurkumaa, chilijauhetta, inkivääritahnaa ja valkosipulitahnaa. Pyörittele kanat huolellisesti marinadissa ja anna marinoitua tunnin verran. Siivuta punasipulit. Leikkaa chilit vinottain.

Valmistus:

Kuumenna öljy pannussa ja paista punasipulisiivut öljyssä kunnes alkavat ruskistua. Lisää marinoidut kanapalat ja ruskista kanapalat pienissä erissä huolellisesti joka puolelta. Varaa tähän noin 20 minuuttia. Lisää loput ainesosat ja n. puoli litraa vettä. Kiehauta ja pienennä lämpötilaa. Laita kansi päälle ja hauduta kunnes kana on kypsää.

Keitä riisiä. Koristele korianterilla.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän