perjantai, lokakuu 4, 2024

Muffuletta-seesamileipä

Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi saatavilla gluteenitonta versiota. Lisään sen tänne jahka saamme aikaiseksi. Tämä siis on pelkkä vehnäleipä.

Tästä sisilialaisesta leivästä on New Orleansilainen herkkuvoileipä saanut nimensä. Jos joku saa selville mikä on tämän etymologia, kertokaa minullekin. Sisilialaiset eivät kerro.

Muffuletta-leipä. (Kaksi leipää, reseptin voi tarvittaessa puolittaa)

  • 5dl kädenlämmintä vettä
  • 2 rkl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 720g sämpyläjauhoja
  • 4 rkl huoneenlämpöistä voita tai pekonirasvaa
  • 3 tl suolaa
  • öljyä taikinakulhoa ja leivinpaperia varten
  • 4 rkl seesaminsiemeniä
  • 2 isoa munaa

Tämän reseptin tekeminen vaatii kiertoilmauunia. Jos ei ole käytössä, puolita resepti ja tee kerrallaan vain yksi  leipä. Siinä tapauksessa paista 225 asteessa.

Valmistus:

Tämä on paras valmistaa yleiskoneessa jos on yhtä käsi leivonnassa kuin minä. Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva ja sokeri yleiskoneen kulhossa ja anna hiivan aktivoitua kymmenisen minuuttia.

Sillä välin lataa toisen kulhoon jauho, suola ja nypi voi tai laardi joukkoon kunnes seos on tasaista.

Laita yleiskoneeseen taikinakoukku kiinni laita pyörimään. Sekoite jauhoseos vähitellen hiivaseokseen. Anna pyöriä kunnes seos on tasaista.

Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 5-10 minuuttia kunnes taikina on sileää. Jaa taikinapallo kahtia.

Ota kaksi isoa kulhoa ja öljyä ne kevyesti. Nosta taikinapallot kulhoihin ja pyörittele niitä kulhossa kunnes taikinapallot ovat kauttaaltaan öljyisiä. Peitä kankaalla ja siirrä kulhot lämpimään vedottomaan paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi, 1-2 tuntia.

Ota kaksi leivinpeltiä ja öljyä leivinpaperi kevyesti. Nosta kumpainenkin pellille ja litistä taikina n 20 sentin pyöryläksi pellille. Ripottele molemmille 2rkl seesaminsiemeniä ja paina niitä varovasti kämmenellä, että ne uppoavat taikinaan. Peitä uudelleen ja anna kohota vielä tunti.

Kuumenna kiertoilmauuni 200 asteeseen.

Vatkaa 2 munaa ja 4 rkl vettä ja sudi leivät seoksella kauttaaltaan. Nosta pellit uuniin ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Sen jälkeen käännä pellit ympäri ja pudota lämpö 170 asteeseen ja paista 25-30 minuuttia kunnes leipä on kullanruskeaa ja lusikalla napauttaessa kuulostaa ontolta. Nosta leivät uunista ritilälle jäähtymään.