Koronakaranteenista täällä terve. Kyselin tuolla Facebookin puolella jokin aika sitten mistä ihmiset olisivat kiinnostuneita lukemaan ja useampi toivoi helposti kotioloissa valmistettavia, mielellään hyvin säilyvistä aineksista valmistettuja ruokia. Dhal bhat oli yksi niistä jota toivottiin ja siitä lähdetään liikkeelle.
Dhal bhat on yksi niitä ruokia joista on pitänyt kirjoittaa jo pitemmän aikaa, onhan kyseessä kuitenkin ehkä koko Intian niemimaan tavallisin ruoka. Siitä myös seuraa se varsinainen ongelma. Minkä ruokakulttuurin dhal bhatista kirjoittaa, kun jokaisella on omansa ja yhteistä niissä saattaa olla lähinnä se että siinä on linssejä ja riisiä.
Dhal tai dal, dali, tai jokin edellisten muunnelma tarkoittaa ’linssejä’ melkein joka puolella Intian niemimaata. Samoin bhat tarkoittaa muutamalla tusinalla indo-arjalaisella kielellä keitettyä riisiä. Eli riisiä ja linssejä. Dhal bhatia saa alueella aivan joka paikasta. Usein se on myös ainut ruoka mitä on tarjolla. Helppo värkätä, syntyy hyvin säilyvistä kuiva-aineksista. Ja reissumuonana ainekset on myös kevyttä kantaa jos käyttää kuivattua sipulia.
Joskus dhal bhatin kanssa tarjoillaan kasviscurry eli tarkari, joskus vihreä esimerkiksi pinaattipohjainen lisuke sak tai jugurttikastiketta kuten raitaa. Joskus se on pelkästään riisiä ja linssejä, mutta onneksi dhal on niin monista resepteistä syntyvä ettei siihen oikein pääse kyllästymään.
Dhalin voi maustaa miljoonalla eri tavalla ja samoin myös tarkarin. Valitaan paikallisesti saatavilla olevia kasviksia ja muutamalla perusmausteella saadaan aikaan erittäin terveellinen peruscurry.
Tähän artikkeliin valikoitui reseptiksi alunperin 196flavors.comista suomalaiseen karanteenikeittiöön modattu nepalilainen dhal, koska sikäläinen ruoka on ehkä hiukan tutummilla mausteilla tuunattua, se syntyy karanteenikeittiöissä helpommin kuin monimutkaiset moguliruuat, mitä meillä usein laitetaan.
Allekirjoittaneen oli tähänkin pakko tehdä vielä lisukkeeksi Murgh makhania eli butter chickenia, mutta älkää kiinnittäkö siihen huomiota jos ette jaksa nähdä vaivaa. Voikana eli murgh makhani on kuitenkin lempiruokani enkä voinut vastustaa kiusausta. Tässä kuitenkin varsinainen reseptikokonaisuus tälle päivälle eli nepalilainen dhal bhat tarkari.
Dhal Bhat Tarkari
Dhal:
Aineksista eksoottisin taitaa tässä tapauksessa olla jeera eli juustokumina. Ja ehkä garam masala. Toivottavasti ovat jo sen verran yleistynyt vuosien saatossa että löytyy kaapista tai ainakin lähikaupasta. Jos ei garam masalaa löydy, sen voi tehdä itsekin ja on parempaakin. Kurkuma ei ole välttämätöntä, mutta siitä tulee kivasti väriä. Dhal bhat voidaan valmistaa mistä tahansa linsseistä, mutta säädä keittoaikaa tarvittavasti. Dhal on valmista kun linssit on pehmeitä.
Ainekset:
- 2.5dl punaisia linssejä (voi olla keltaisia tai ruskeitakin, meillä tehdään melkein aina punaisista)
- 8dl vettä
- 2 sipulia hienonnettuna(Intiassa käytetään paljon punasipulia, mutta keltasipuli käy myös loistavasti)
- 3 isoa kynttä valkosipulia
- 1tl kokonaisia jeeran siemeniä (jauhettu käy yhtä hyvin, silloin ei vaan tule tekstuuria)
- Suolaa
- Pippuria
- 1-2tl garam masalaa
- ripaus kurkumaa
- 5 kardemumman kotaa (jos ei ole vihreitä kotia niin sitten jauhettua kardea vajaa 1tl)
- 4rkl ruoköljyä
- tuoretta korianteria (jos siltä tuntuu)
Valmistelu:
Huuhtele ja valuta linssit huolellisesti. Pilko sipuli ja valkosipuli.
Valmistus:
Kuumenna öljy kannellisessa pannussa keskilämmöllä. Heitä sipulit ja valkosipulit pannuun ja paistele about minuutti, mutta älä anna valkosipulin palaa. Lisää pannuun kuivat mausteet ja linssit. Freesaa linssejä ja mausteita öljyssä ehkä minutti pari. Älä anna asioiden palaa. Lisää vesi ja keittele dhalia kannen alla noin tunti keskilämmöllä. Sillä aikaa, tee tarkari.
Tarkari
Tässä olisi hyvä olla kaapissa garam masalaa, jauhettua korianteria ja jeeraa. Muuten aika perusmauilla mennään.
Ainekset:
- puolikas kukkakaali nypittynä paloiksi
- 3-4 perunaa kuutioina
- 3 porkkanaa paksuina siivuina
- 2.5dl pakasteherneitä
- 1 sipuli hienonnettuna
- 4 kynttä valkosipulia
- 1.5rkl inkiväärijauhetta
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1tl jauhetua jeeraa
- 3 kardemumman kotaa (tai ½tl jauhettua)
- 1 tuore chili
- ½tl suolaa +maun mukaan lisää
- 1-2tl garam masalaa
- 4rkl ruokaöljyä
- vettä
(Tuoretta korianteria koristeluun)
Valmistelu:
Nypi kukkakaali, paloittele perunat, siivuta porkkanat, ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja siivuta chili.
Valmistus:
Kuumenna öljy pannussa keskilämmöllä. Freesaa sipulia pari minuuttia. Lisää ½tl suolaa, pippuri ja garam masala. Lisää chili ja perunat ja paista hyvin. Lisää valkosipuli ja paista kunnes raaka tuoksu katoaa. Lisää herneet, porkkana, kukkakaali ja loput mausteet. Sekoita hyvin ja kypsennä keskilämmöllä n. 45 minuuttia. Tarkista lopuksi suola. Lisää halutessasi korianteri.
Viimeisen vartin kohdalla muista että ainiin riisikin piti keittää ja keitä n. 3dl (kuivapaino) basmatiriisiä.
Tarjoile chutnyjen ja etikkasäilykkeiden kera. Juomaksi säilykehedelmistä ja jugurtista tehty lassi. Ja taas jaksaa olla eristyksissä.
Stay home, stay safe,
eat food, feel good.
Kuvat:
Gastrodontti
Intian kartta- PD (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indian_subcontinent_CIA.png)