torstai, huhtikuu 25, 2024

Gastrodontin Texmex-tuoresalsa

Tässä lisää asioita joita voi tehdä kotona yhtä hyvin kuin ostaa kaupasta texmex-hyllystä. Tämä on hillittömän paljon parempaa kuin valmiit purkkisalsat. Tällä kertaa täytyy käyttää jonkin verran myös purkkiaineksia, sillä Suomeen tulevat tomaatit eivät ole yksinkrtaisesti tarpeeksi hyviä, vaikka niistä tuleekin tuoreen tomaatin maku salsaan. Onneksi purkissa saatavat San Marzanot toimivat. Samoin purkista löytyville jalapeñoille on reseptissä käyttöä, koska suolainen etikkaliemi auttaa tuoresalsaa säilymään vähän pitempään (tosin harvemmin tätä jää varastoon niin kauan kuin nachoja on jäljellä)

Pelkillä purkkiaineksilla tästä tulee jokseenkin kaupan salsan makuista, mutta kun ottaa joukkoon myös tuoreita aineksia, noustaan nopeasti arjen yläpuolelle. Sen takia reseptissä on molempia. Tarkkoja mittasuhteita on vaikea antaa, koska salsoja on niin moneen makuun, samoin tuoreiden aineiden maku vaihtelee lajikkeesta toiseen, joten maistelu on parasta tapa annostella raaka-aineita.

Ainekset:

 • 4-5 kypsää tuoretta luumutomaattia
 • 2 prk San Marzano-tomaatteja
 • 1 punasipuli (voi käyttää myös escabechea, mutta silloin tulee hapanta joten kompensoi sokerilla)
 • 2-3 kynttä valkosipulia (paitsi jos paahdat, silloin laita ainakin 1 kokonainen valkosipuli)
 • 2-3 vihreää chiliä (jos haluat miedompaa, poista siemenet ja siemenkiinnikkeet)
 • 2-3 rkl purkkijalapeñoja (riippuu kuinka styrkkiä salsaa haluaa)
 • 1 puntti tuoretta korianteria
 • 1 limetin mehu
 • 1-2 rkl jeeraa
 • 1-2 tl fariinisokeria
 • suolaa (mieluiten savustettua)
 • loraus punaviinietikkaa (paitsi jos käytät escabechea)

Valmistelu:

Kuori kaikki ja lohko vähän pienemmiksi. Kaikki vedetään kuitenkin yleiskoneella sileäksi, eli pilkkomisella ei varsinaisesti ole suurta väliä kunhan mahtuu koneeseen.

Valmistus:

Helpoin tie on heittää kaikki raaka-aineet yleiskoneeseen ja silputa muutama minuutti, sitten alkaa säätää makua. Tulee hyvää.

Jos haluaa tehdä sairaan hyvää, kannattaa valkosipuli paahtaa uunissa ja hauduttaa San Marzanoja pannussa sen aikaa. Eli purkkitomaatit pannuun, ripaus suolaa perään ja kannen alle miedolle lämmölle siksi aikaa kun valkosipuli paahtuu. Purista paahdetut valkosipulit suoraan yleiskoneeseen ja kaada San Marzanot perään. Muutoin sama kuin helpoimmassa versiossa. Pidemmässä versiossa maku on syvempi koska tomaatteihin tulee natriumin kanssa hauduttaessa lisää umamia ja paahdettu valkosipuli taas saa Maillard-reaktion takia jumalattomasti lisää makua.

Säilyy ainakin pari viikkoa kylmässä, mutta useimmiten syödään parissa illassa.