torstai, huhtikuu 25, 2024

Sotalaivacurry. Japanin laivaston perjantaiherkku.

Vuonna 1872 Japanin laivastossa tapahtui kummia. Pari kokkia jotka olivat olleet aiemmin töissä brittiläisellä yrityksellä Hong Kongissa värväytyivät laivastoon. Nämä kokit esittelivät laivastolle curryn, joka oli tuossa vaiheessa täysin uusi keksintö japanilaisille. Siinä määrin sekaisin japanilaiset menivät naudanlihan ja curryn sekoituksesta että siitä tuli nopeasti koko laivaston suosikkiruoka ja muutaman vuoden jälkeen vuonna 1877 Yokohamassa avattiin lähelle laivastotukikohtaa ravintola joka tarjoili kaigun karea eli laivastocurrya siviileille. Sen jälkeen homma lähti lapasesta.

Curryriisistä tuli nopeasti koko Japanin lempiruokaa. Toisen maailmansodan jälkeen Japanissa ei ole ollut laivastoa, vaan Itsepuolustusjoukot joten ei ole enää sopivaa kutsua ruokaa samalla nimellä, joten nykyään sitä kutsutaan nimellä kare raisu eli ’Curry rice’ japanilaisittain äännettynä. Nykyisin kare raisu on suosituin japanilainen kotiruoka. Alkuperäisellä kaigun karella on hivenen nostalginen leima. Vähän samanlainen kuin läskisoosilla Suomessa. Kyllä sitä syödään, mutta vähän höhötellen. Eikä vieläkään ole sopivaa puhua Japanin laivastosta koska kasvothan siinä meni. Paras laivastocurry löytyy kuitenkin Yokosukasta, jossa on Itsepuolustusjoukkojen laivojen tukikohta.

Alkuperäisessä kaigun karessa oli vain vähän minkään sortin hienostuneisuutta. Sen pääasiallinen funktio oli estää pitkillä laivamatkoilla esiintyvien vitamiinipuutostautien esiintymistä. Siinä oli paljon suolaa, saman verran laardia ja naudanlihaa, perunaa, porkkanaa ja sipulia. Niin ja iso kauhallinen curryjauhetta. Armeijaruokaa.

Selvä se. Puolustusvoimissa syödään torstaisin hernaria ja Japanin laivastossa syödään perjantaisin sotalaivacurrya (ei nyt takerruta siihen nimeen). Nykyisin on merillä varaa vaatia myös makua ja olla hivenen hienostuneempi. Jokaisella aluksella on oma resepti sotalaivacurrylle. Tämä on Yaeyama-luokan miinanraivaaja-alus Hachijon resepti. Japanin laivasto järjestää vuosittain jopa kilpailuja siitä millä laivalla on paras sotalaivacurry. Tällä reseptillä on pärjätty jo ennenkuin Gastrodontti sai sen käsiinsä. En tiedä mitä japanilaiset seilorit tästä nykyään ajattelisivat.

Yaeyama-luokan miinanraivaaja. Ei tosin Hachijo vaan sen sisaralus Tsushima.

Tämä resepti on alunperin Tadashi Onon ja Harris Salatin kirjasta ’Japanese Soul Cooking’, joka on muuten aivan loistava japanilainen keittokirja. Siitä on karsittu kaikkein eksoottisimmat raaka-aineet pois, joten pienellä Aasiakaupoissa shoppailun jälkeen tämän kirjan reseptit on verrattain helppo valmistaa Suomen olosuhteissa.

Tämä sotalaivacurry on hyvä esimerkki Yōshokusta, eli japaninlänkkäriruuasta. Tässä yhdistyy hienosti karjalanpaistin ja kanacurryn parhaat puolet. Ja näin runsaalla parmesaanilla tästä tulisi myös ihan kelpo italialainen ruoka. Todetkaa itse. Tässä hyvä resepti perjantaille:

Ainekset:

 • 500g possun niskaa tai kassleria
 • 1tl suolaa
 • ½tl mustapippuria
 • 2rkl ruokaöljyä
 • 2rkl voita
 • 2 keltasipulia
 • 4 kynttä valkosipulia
 • 3 keskikokoista porkkanaa
 • 3 keskikokoista perunaa
 • 150g raastettua parmesaania
 • 100g raastettua cheddaria
 • 1dl mustaa kahvia
 • 1.5L kanalientä
 • 5rkl japanilaista curryjauhetta
 • ½tl mustapippuria
 • 4rkl tonkatsu-kastiketta (Käytimme Bulldog-merkkistä)
 • 2rkl Usutah sosua eli japanilaista Worcestershire kastiketta. (Valitettavasti en ole mistään löytänyt japanilaista, joka on kuulemma erilaista kuin englantilainen. Käytin englantilaista)
 • 2rkl ketsuppia
 • ½tl Shichimi tōgarashia
 • 1/4tl cayennepippuria 
 • 2tl hunajaa
 • 1 punainen omena
 • 2rkl katakurikoa eli perunajauhoa
 • 0.5dl vettä

Valmistelu:

Ota possunniska huoneenlämpöön tuntia ennen kokkausta.

Raasta parmesaani ja cheddar. Pilko sipulit. Siivuta valkosipulit ohuiksi siivuiksi. Kuutioi porkkana ja peruna about samankokoisiksi kuutioiksi. Raasta omena hienolla raastimella mössöksi.

Sekoita curryjauhe, tonkatsu-kastike, Worcestershire-kastike, Shichimi tōgarashi, cayennepippuri, hunaja, ketsuppi ja raastettu omena kulhossa.

Kuutioi possu syötävän kokoisiksi kuutioiksi. Kuivamarinoi possua suolalla ja ½tl pippurilla 10 minuuttia.

Tee kanaliemi.

Valmistus:

Kuumenna pannu ja lisää 2rkl ruokaöljyä ja ruskista possukuutiot huolellisesti. Kaada possut pois pannusta nesteineen odottamaan. Lisää toinen 2rkl öljyä ja voi. Kun voi on sulanut, lisää sipuli ja paista n.2minuuttia kunnes sipuli on pehmentynyt. Lisää porkkanat ja valkosipuli ja paista toiset 2 minuuttia.

Sekoita possukuutiot ja niiden paistomehut takaisin pannuun. Lisää kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Pienennä lämpö miedolle. Anna hautua kannen alla 30 minuuttia. Käy aina välillä hämmentämässä.

Sekoita perunat pataan ja anna hautua vielä 15 minuuttia.

Sekoita perunajauho ja vesi. Kaada koko ajan sekoittaen pataan.

Viimeiseksi lisää raastettu parmesaani, cheddar ja kahvi. Anna kuplia vielä 5 minuuttia tai kunnes kastike sakenee.

Tarjoile keitetyn riisin kanssa.

Kuva: Tsushima: Wikimedia Commons