perjantai, maaliskuu 29, 2024

Texmexiä Teksasista: Seven layer dip.

Rehellisesti on myönnettävä että olen paljon innostuneempi Meksikon puoleisista ruuista niiden pitkän kulttuurihistorian ansiosta, mutta kyllä Teksasin perinnöstäkin on jotain hyviä ideoita syntynyt. Useimmiten homma tosin jenkkien puolella toimii vähän samalla tavalla kuin Apple puhelinmarkkinoilla, eli pakataan nippu hyviä juttuja yhteen pakettiin ja sanotaan sitä uudeksi jutuksi.

Konsepti kuitenkin toimii usein mainiosti ja niin myös seven layer dipin eli ’seitsemän kerroksen dipin’ tapauksessa. Etenkin kun alkuperäiselle idealle annetaan hieman aikaa muhia. Alkuperäisen idean takana oli Family Circle naistenlehti joka oli amerikkalaisen unelman äänenkannattaja keskiluokkaisissa suburbioissa yli 90 vuoden ajan. Alkuperäinen resepti julkaistiin vuonna 1981 nimellä Tex-Mex dip ja se oli helppo, nopea ja hivenen kuvottava. Siinä käytettiin pelkästään valmiskastikkeita, enkä edes halua ajatella millaista mössöä se oli.

Jos joku haluaa testata, meikäläisistä marketeista löytyy ainekset. Refried beansia, guacamolea, salsaa, juustodippiä, yksi purkki kutakin kerroksissa astiaan. Päälle mustia oliiveja ja jalapeñoja, purkki kutakin. Hivenen luotaantyöntävä ajatus, vaikka kyllä sekin varmaan uppoisi humalaisissa bileissä naposteltavana.

Nykyisin kun resepti on päässyt hautumaan parin sukupolven ajan, se tehdään tuoreista aineksista ja on oikeastaan siitä syystä ihan eri ruokalaji. Tämä dippi on etenkin suosiossa jenkeissä Superbowlin aikaan, jokseenkin samasta syystä kuin guacamole. Kirjoitin tästä epäpyhästä liitosta taannoin artikkelissa Guacamole ja Cinco de Mayo -artikkelissa.

Tämä on bileruokaa. Jotenkin koronakaudella tämä ruoka tuntuu absurdilta, mutta ideana on että tästä jokainen dippaa kollektiivisesti omilla nachoillaan. Kaikki saavat tasapuolisesti kaikkia täytteitä ja se on esillepanoltaan perinteistä dippiarsenaalia kauniimpi.

Meidän perheen pöytiin tämä on saapunut silloin kun päätettiin varta vasten tehdä tacotorstain täytteitä tuplamäärä että päästään testaamaan tätä kummajaista. Sen lisäksi että toimii loistavasti bileissä (joskin nykyään joudun suosittelemaan että jokainen nostaa omalle lautaselleen keon jota louhia nachoillaan), se on myös oiva tapa tuhota ylijääneet tacotäytteet, koska nykyään täytteiden määrä tai koostumus ei ole ihan niin justiinsa.

Jenkeissä usein tähän laitetaan lisätäytteinä mm. texmex-jauhelihaa, silputtua sipulia, jalapeñosilppua ja salaattia tai oikeastaan mitä vaan mieleen juolahtaa.

Tässä kuitenkin sellainen versio mikä tehtäisiin alusta asti bileisiin tai ihan vaan oman perheen leffailtaa silmällä pitäen. Koska en halua että postaus paisuu kuultaan ihan mielettömyyksiin, eri kerrokset ovat linkkeinä omiin resepteihinsä.

Gastrodontin Seitsemän kerroksen dippi

Ainekset:

Tähän tulee kerroksittain eri täytteitä, joten aloitetaan pohjalta:

1. kerros Refried Beanseja eli Frijoles Refritosia
2. kerros Guacamolea
3. kerros sekoitus majoneesia, tuorejuustoa ja creme fraichea maustettuna texmex-mixillä. Mittasuhteet riippuu ihan ämpärin koosta. Jos tekee ylläolevilla resepteillä, silloin majoneesia desi, tuorejuustoa 200g (Philadelphiaa), creme fraichea 1.5dl purkillinen ja 2-3rkl mausteseosta.
4. kerros tuoretomaattisalsaa
5. kerros raastettua cheddaria
6. kerros Pico de Galloa (Alkuperäisessä mustia oliiveja)
7. kerros silputtua kevätsipulia.

Valmistelu:

Valmista kastikkeet ja kerrosta läpinäkyvään vuokaan.

Tämän voi muuten tehdä edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi, mutta kannattaa muistaa ottaa hetkeksi lämpenemään että paistettu papumössö ja tuorejuusto vähän notkistuvat.

Sitten vaan lapioimaan maissilastuilla parempiin suihin.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän