perjantai, elokuu 30, 2024
Koti Blogi

Tacos al pastor – Meksikolaisen katuruuan kuningas Levantista

1

Tämä on legendaarisen tacos al pastor -katuruuan lyhyt ja pitkä historia resepteineen. Petollisen yksinkertainen resepti nousi nopeasti yhdeksi Meksikon suosituimmista katuruuista ja raivaa elintilaa jo muualla maailmassakin. Sen historia on mielenkiintoinen yhdistelmä ruuanlaiton ja siirtolaisuuden historiaa. Ja se on jumalaista.

Tacos al pastor on yksi Meksikon suosituimmista katuruuista. Mausteista, suussasulavaa possua, grillattua ananasta ja tuoresalsaa maissitortillan päällä kuulostaa liian yksinkertaiselta ollakseen niin nerokkaan herkullista. Mutta se on. Ruualla on myös mielenkiintoinen tarina. Usein legendaarisimmat ruokalajit ovat verrattain vanhoja keksintöjä, joiden juuret ovat satojen vuosien takana.

Tacos al pastor, eli tacot ’paimenen tapaan’ ovat kuitenkin jokseenkin uusi keksintö meksikolaisessa ruokakulttuurissa. Ne on kehitelty vasta 1930-luvulla ja nykyään ne ovat vallanneet koko Meksikon ja saavuttavat jalansijaa jo fuusioruokien kultamailla Yhdysvalloissakin.

Ruualla on kuitenkin yhteistä monien legendaaristen katuruokien kanssa se, että niiden syntyhistoria liittyy olennaisesti siirtolaisuuteen. Sitä kautta tälläkin ruualla on yhteys vuosisataiseen ruuanlaittoperinteeseen. Tarinan juurille päästään hyppäämällä hetkeksi reilu sata vuotta taaemmas Ottomaanien imperiumin aikoihin.

Meksikon arabialaiset asukkaat

Harvempi tietää että Meksikossa on vahva arabitaustainen vähemmistö, joka tosin on jo lähes sulautunut paikalliseen valtakulttuuriin, mutta jonka kulttuurillinen perimä tulee suurimmalta osalta Ottomaanien valtakunnan alueelta siirtolaisiksi lähteneistä arabeista. Ensimmäiset heistä olivat Libanonin ja Syyrian alueelta kotoisin olevia maroniittikristittyjä jotka jättivät Ottomaanien imperiumin uskonnollisista syistä 1890-luvulla ja asettuivat asumaan katoliseen Meksikoon, jossa arvelivat säästyvänsä vainolta.

Kuva Libanonista, lippu näkyvissä
Monien meksikolaisten juuret ovat hedelmällisessä Libanonissa.

Meksikossa oli 1900-luvulle tultaessa jo kristitty arabiaa puhuva vähemmistö, joka houkutteli puoleensa Levantin epävakaita oloja pakenevia arabeja. Ottomaanien imperiumin hajotessa Libanon ja Syyria ajatui Ranskan siirtomaaprotektoraatiksi, mikä ei olennaisesti parantanut alueen vakautta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen aluetta vaivanneen nälänhädän ja pinnan alla kiehuneen etnisen ja uskonnollisen levottomuuden takia muuttoliike kiihtyi aina 1930-luvun alkuun saakka.

Nykyisin Meksikossa elää arviolta 400 000 arabiaa puhuvaa ihmistä, joilla useimmilla on libanonilaiset juuret. Suurin osa on sulautunut valtaväestöön ja puhuu äidinkielenään espanjaa, mutta monet kulttuuriset vaikutteet elävät vahvoina meksikonlibanonilaisten keskuudessa.

Yksi näistä on ruokakulttuuri. 1930-luvulla Pueblan alueelle saapui runsaasti libanonilaisia siirtolaisia, jotka toivat ruokakulttuurinsa mukanaan. Niinkuin usein tapahtuu, siirtolaiset ryhtyivät perustamaan ravintoloita, joissa tarjoillaan kotimaan ruokaa. Ottomaanit olivat kehitelleet 1800-luvulla pyörivän pystygrillin, jonka ansiosta meilläkin syödään kebabia, döneriä ja shawarmaa. Meksikon Libanonin tulokkaat toivat tavan grillata lihaa mukanaan ja libanonilaisesta ruuasta tuli suosittua Pueblan kaupungissa (joka on Pueblan maakunnan pääkaupunki).

Tacos al pastor – Meksikon kebab

meksikolainen kebabgrilli trompo, jolla Tacos al pastor paistetaan
Meksikolainen kebabgrilli ’trompo’ eli hyrrä.

Ensimmäiseksi siirtolaiskulttuurin ruokafuusiossa syntyi tacos árabes jossa pystygrillissä paistettiin lammasta Libanonin tapaan maustettuna, joskin perinteisestä maustepaletista oli jätetty pois Meksikossa harvinaiset kumina, kardemumma, muskotti ja inkivääri. Alkuun tacos árabes tarjoiltiin Levantin tapaan pitaleivän sisässä, mutta vähitellen pitaleivät jäivät pois, sillä maissitorttillat olivat yhtä näppärä syömäväline.

Jossain vaiheessa Pueblan libanonilaissiirtolaisten meksikolaistuneet jälkeläiset keksivät alkaa maustaa tacos árabes meksikolaisittain kuivatulla chilillä, jeeralla, oreganolla, ananaksella ja achiote-tahnalla (joka on tehty punaiseksi värjäävistä annattopensaan siemenistä, joissa on pippurinen, hieman muskottimainen maku) ja siitä tuli vielä suurempi hitti kuin tacos árabes oli ollut. Tacos al pastor oli syntynyt. Samalla myös lammas vaihtui possuun, sillä kristittyjen arabien keskuudessa sianlihan syöminen ei ollut koskaan ollut tabu ja sikaa oli saatavilla vielä lammastakin helpommin ja se soveltui rasvaisena lihana paremmin tulisten mausteiden kanssa paistettavaksi.

Pari vuosikymmentä myöhemmin 1960-luvulla tacos al pastor saavutti Mexico Cityn ja löi itsensä läpi kaupungin katuruokagrilleissä. Nykyään tacos al pastoria saa jokaisesta kadunkulmasta, vähän niinkuin meilläpäin kebabia. Sen lisäksi al pastor alkaa olla erittäin suosittua myös Meksikon rajan pohjoispuolella Yhdysvaltojen eteläisissä osissa minne se on kulkeutunut jälleen kerran siirtolaisten mukana. Ruuan historia on myös siirtolaisuuden historiaa.

Parhaat ideat lähtevät kulkevat aina repussa mukana kun kotimaa vaihtuu.

Tacos al pastor on meksikolaisten makujen juhlaa

Tacos al pastorin idea on tuo pyörivä pystygrilli. Possun rasva sulaa ja sitä mukaa kun veitsellä leikataan kypsää al pastoria, päällä loikoileva rasvakimpale sulaa ja maustaa seuraavan kerroksen paistuvaa lihaa. Periaate on sama kebabissa. Koska harvalla on kuitenkaan kotona tuollaista grilliä, onneksi saman efektin saa aikaan possulla valitsemalla tarpeeksi rasvaista lihaa ja paistamalla sen ohuina siivuila hiiligrillissä riittävän kuumalla suoralla lämmöllä.

Guajillo chiil syvätyssä kuvassa
Guajillo on savuinen ja marjainen chili joka ei juurikaan polttele suuta.

Maut tähän upeaan grilliruokaan tuovat savuisen tulisen marinadin lisäksi myös lisukkeet jotka sopivat kokonaisuuteen täydellisesti. Grillattu ananas tuomassa makeutta, tuoresalsa pico de gallo ja happamuutta tuovat sekä liha itsessään ja mahdollisesti etikkamarinoitu sipuli escabeche de cebolla joka toimii myöskin todella hyvin näiden tacojen kanssa. Taco al pastor on siitä upea käsiruoka, että siihen voi lisätä mausteeksi guacamolea, juustoa tai ranskankermaa ja se on taivaallista. Alkuperäisessä versiossa tosin on lihan lisäksi ainoastaan grillattua ananasta ja tuoresalsaa.

Raaka-aineeksi kannattaa valita possun kassleria, koska sen rasvaisuus estää lihaa palamasta suoralla lämmöllä grillatessa. Mausteista sananen. Tämä grillitaco ei maistu oikealta ilman guajillo-chiliä tai achiote-tahnaa. Näitä saa jutun kirjoittamisen aikaan ainakin www.lastunas.fi verkkokaupasta, joka on erikoistunut meksikolaisiin ruoka-aineisiin.

Guajillo on siitä mielenkiintoinen chili että se on niin mieto. Siinä missä jalapeñon vahvuus Scovillen asteikolla on n 8000 SHU, guajillon vahvuus on vain 2500-5000 SHU. Siitä tulee mielettömän hyvä savuisen marjainen maku, joka muistuttaa hieman karpaloa. Suosittelen testaamaan.

Achiote-siemeniä ja maustetta, jolla Tacos al pastor maustetaan
Achiote-maustetta ja annatton siemeniä. Ruuasta tulee punaista.

Achiote tuo tingaan väriä

Achiote on myös täysin oman makuisensa mauste, joka tuo ruokaan väriä ja makua jota on vaikea korvata. Se tehdään annatto-pensaan siemenistä. Pensas on alunperin Karibialta mutta se on levinnyt laajalti Latinalaiseen Amerikkaan ja Aasiaan juuri sen värjäävän taipumuksen takia. Esimerkiksi chorizo värjätään sillä. Samoin sitä on usein intialaisissa tandoori-seoksissa. Siitä myös uutetaan väriainetta jonka E-koodi on E 160b. Antropologit myös kertovat että intiaanien kutsumanimi ’punanahka’ tuli siitä kun monet heimot värjäsivät ihonsa annatton siemenistä tehdyllä värillä pelotellakseen vihollisiaan.

Värillä ei ole niin suuresti väliä, mutta tässä haetaan makua. Jos silkkaa achiotea ei löydy, löysin netistä reseptin jolla sen voi koettaa korvata. En voi kuitenkaan vilpittömästi suositella, koska ruuasta tulee keltaista, ei punaista ja kurkuma maistuu kurkumalle, ei achiotelle:

Achiote-korvike:

  • 1 rkl paprikaa
  • 1 rkl jeeraa
  • 2 rkl kurkumaa
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl mustapippuria jauhettuna

Muuten mausteet ovat lähestulkoon kulinaristin perusvarastoa tai lähikauppatavaraa.

Gastrodontin paimentacot 6-8:lle

Marinadi:

  • 4 kuivattua guajillo-chiliä
  • 1 dl ananasmehua (purkista, tuoreen ananaksen bromelaiini hajottaa lihan muussiksi)
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 pieni punasipuli kuorittuna
  • 6 kynttä valkosipulia
  • 0,5 dl omenaviinietikkaa
  • 2 palaa/ 2rkl achiote-tahnaa (tai yllä mainittua korviketta jos on pakko)
  • 2 rkl tummaa ruokosokeria
  • 1 adobo-säilötty chipotle chili (löytyy texmex-hyllystä)
  • 1 rkl adobo-chilien lientä
  • 1 rkl jeeraa
  • 1 rkl oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä

Valmistelu:

Achiotella maustettua Tacos al pastor -lihaa grillissä
Achiote tekee kasslerista todella punaista

Ensimmäiseksi laita kassler 2 tunniksi pakastimeen. Kohmeisena liha on helpompi siivuttaa ohuiksi mieluiten noin puolen sentin siivuiksi. Sillä välin kun liha kohmettuu, tee marinadi.

Paahda guajilloja kuumalla kuivalla pannulla tasaisesti chilejä käännellen jokunen minuutti, kunnes chilit alkavat tuoksua. Anna jäähtyä kunnes niitä kestää käsitellä. Leikkaa kannat pois ja halkaise chilit. Poista niistä siemenet ja palauta ne pannuun. Lisää nestettä sen verran että chilit peittyvät. Kiehauta ja anna poreilla muutama minuutti että chilit pehmenevät. Leikkaa pehmenneet guajillot karkeasti pienemmiksi ja heitä blenderiin kaikkien muiden ainesten kanssa. Blendaa marinadi tasaiseksi soseeksi.

Kun liha on tarpeeksi kohmeessa, ota se pois pakkasesta ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Sekoita liha ja marinadi keskenään kulhossa tai marinointipussissa. Anna marinoitua yön yli.

Valmistus:

Kuumenna hiiligrilli kuumaksi. Tarvitaan reilusti suoraa lämpöä. Grillaa ananaksia ensin 2-3 minuuttia per puoli jotta niihin tulee kaunis karamellisoitunut ja vähän hiiltynyt pinta. Paista liha erissä suoralla lämmöllä 2-4 minuuttia per puoli, kunnes liha on reunoiltaan aavistuksen karrella.

Leikkaa liha pieniksi suikaleiksi ja ananas pieniksi kuutioiksi.

Lämmitä maissitortillat pannussa ja kasaa liha tortilloille ja tarjoile pico de gallon ja silputun korianterin kanssa. Pico de gallon lisäksi al pastorin kanssa voi tarjota myös ranskankermaa, guacamolea, limettimehua, escabesche de cebollaa, frijoles refritos -paputahnaa, maissia, juustoa tai oikeastaan mitä tahansa mitä tacojen kanssa nyt yleensäkin syödään. Itse tosin suosittelen ihan pelkkää kolmen komboa possua, ananasta ja pico de galloa. Yksinkertainen on kaunista.

pehmeitä Tacos al pastor -tacoja kädessä ja lautasella

Kuvat: Gastrodontti / DepositPhotos

Nanbanzuke – Etelänbarbaarien etikkakalaa Japanista

0

Nanbanzuke on käsittämättömän upea kylmä kalaruoka japanista yhdistää eurooppalaista ja japanilaista ruokaperinnettä japanilaisille ominaiseen tyyliin. Yksinkertaista ja helppoa, samalla naurettavan hyvää kesäruokaa.

Tämä ihana ruoka innoitti minut kirjoittamaan niin että juttua riitti tämän reseptin lisäksi myös kokonaiselle historia-artikkelille joka käsittelee ’nanban-kaupan’ kautta Japanissa, jonka ansiota nanbanzuke-ruokalaji myöskin on. Sekin juttu tosin on vielä kesken, joten tässä lyhyesti tiivistäen:

Japanin historia jakautuu kausiin ja olen aiemmin kirjoittanut mm. Edo-kauden herkuista, mutta tämä ruokalaji sijoittuu Edo-kautta edeltävälle kaudelle joka on saanut nimen 南蛮貿易時代, nanban-bōeki-jidai, eli ’Nanban-kaupan kausi’ tai kirjaimellisesti käännettynä ’eteläisten barbaarien kaupan kausi’. Ruuan nimi nanbanzuke tarkoittaa suoraan käännettynä ’eteläisten barbaarien liotettu’. Sana zuke on alkanut tämän ruuan myötä tarkoittaa myös ’pikkelöityä’.

Etelän barbaarit olivat portugalilaisia, jotka Japanista katsottuna saapuivat suurilla laivoillaan etelästä. Myöhemmin Edo-kaudella sana ’nanban’ alkoi tosin tarkoittaa kaikkia euroopasta tulleita. Japanilaisten näkökulmasta uudet tulokkaat olivat sivistymättömiä barbaareja koska eivät hallinneet japanilaista tapakulttuuria. Eli siis etelän barbaareita.

Eurooppalainen laiva eli nanban-laiva
Nanbanit tulloo!

Nanbanzuke on käytännössä samanlainen ruoka kuin portugalilaisten amerikkoihin viemä escabeche, eli etikkakypsytettyä kalaa ja kasvista, jonka juuret ovat mitä voimakkaimmin merenkulussa. Kuukausia kestävällä merimatkalla Euroopasta itään kaikki paitsi kivikoviksi paistetut laivakorput tahtoivat mennä pahaksi. Miltei kaikki laivalla oleva ruoka oli suolattua tai kuivattua. Myös etikalla saatiin monet ruoka-aineet säilymään pitkään ja perille saakka. Laivoissa oli perusvarustuksena myös ylimääräinen tynnyrillinen etikkaa, jolla voitiin säilöä mahdollisia kalansaaliita.

Japaniin asti seilattuaan laivoissa oli jäljellä oikeastaan enää etikassa lilluvaa laivamuonaa ja hyvällä tuurilla kuivattua laivakorppua. Ei siis ihme että japanilaisten keskuudessa syntyi käsitys että euroopassa syödään pelkästään etikalla maustettua ruokaa. Portugalilaiset tosin oikaisivat väärinkäsityksen japaninkaupallaan ja pian Japaniin syntyi kokonainen ruokien alalaji nanban ryōri eli nanban-ruuat. Niistä lisää tässä pitemmässä artikkelissa joka käsittelee Japanin historian nanban-kaupan kautta. (kunhan saan sen ensin valmiiksi) Tässä postauksessa kuitenkin tämän upean kylmän kalaruuan resepti.

Nanbanzukesta on monta versiota, eri kaloilla ja eri lisukkeilla. Japanissa se tehdään useimmiten joko etikkamarinoituun makrilliin tai japaninkuoreeseen. (Miten taivutetaan ’kuore’? Se sama kala joka menee lorussa koirille kuitenkin) Maailmalle tämä resepti on lähtenyt kiertämään lohesta valmistettuna, joten jos ei satu löytymään hypomesus nipponensistä lähikaupasta, lohi käy mainiosti. Japanilaiset tekevät Nanbanzukea myös kanaan, mutta kylmä etikkakana on vielä testaamatta, kun tämä on lohesta tehtynä niin taivaallista.

Ensimmäisen kerran kun tehtiin tätä, oli tarkoitus syödä sitä seuraavan päivän lounaalla alkuruuaksi. Tein tämän iltayhdeksän aikaan jääkaappiin marinoitumaan ja puolen yön aikaan kävin maistamassa. Oli jo siinä vaiheessa niin hyvää, että söimme vaimon kanssa vahingossa koko satsin vielä yönälkään ja piti tehdä uusi erä tekeentymään. Varmuuden vuoksi tuplana.

Shake Nanbanzuke

Tämä on kuumassa Japanissa täydellinen kesäruoka ja niin ollen soveltuu täydellisesti Suomen trooppiseen kesään 2021. Helppo tehdä, varsinkin jos kotoa löytyy uppokeitin, mutta onnistuu pannulla yhtä lailla. Ruuan salaisuus on perunajauhoissa pyörittäminen ennen paistamista vaikka se tuntuukin järjenvastaiselta kun kala kuitenkin marinoidaan etikassa. Perunajauho pitää kuitenkin kalan kasassa marinoinnin ajan ja koska kala on jo kypsää, se ei happokypsy enää etikassa vaan ainoastaan imee makua etikkaliemestä. Samassa liemessä kasvikset pehmenevät ja lopputuloksena on niin ihana kesäruoka joka toimii hyvin kylmänä alkuruokana tai vaikka ihan pääruuan osana. Tämä versio on siis pääruokakokoa, jos teet vaan alkupalan ainekset voi puolittaa.

Nanbanzuke-annos kulhossa

Ainekset:

  • 300 g merilohta
  • 1 makea sipuli
  • 3 kesäporkkanaa
  • 2,5 dl dashi-lientä
  • 2,5 dl riisiviinietikkaa
  • 4 rkl vähäsuolaista soijaa
  • 3 rkl sokeria
  • 2 rkl sakea
  • 2 rkl miriniä
  • perunajauhoja leivitykseen
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • öljyä uppopaistamiseen

Koristeluun (jos haluaa):

Nanbanzuken Valmistelu

Tee ensimmäisenä etikkaliemi jotta se ehtii jäähtyä. Tee dashi-liemi, sekoita siihen sokeri, sake ja mirin. Kiehauta ja sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Lisää etikka ja laita liemi jääkaappiin jäähtymään.

Leikkaa sipuli puoliksi ja sen jälkeen siivuta paperinohuiksi siivuiksi. Leikkaa porkkana mahdollisimman ohuiksi tikuiksi. Mandoliini on tässä kätevä.

Nanbanzuke ennen kasaamista pöydällä
Liemi kannattaa kaataa kalojen ollessa vielä kuumia, sillä tavalla ne imevät parhaiten nestettä.

Kuutioi lohi tuollaisiksi muutaman sentin paloiksi. Pyörittele lohikuutiot suolalla ja pippurilla maustetussa perunajauhossa.

Nanbanzuken Valmistus

Helppoa kuin mikä. Uppopaista lohi joko rasvakeittimessä tai pannulla jossa on pari senttiä öljyä pohjalla. Jälkimmäisessä tapauksessa ole tarkkana ettei öljy pääse liian kuumaksi, se polttaa kalan helposti ja pahimmillaan myös kämpän. Lohen ei tarvitse kuitenkaan olla läpikypsä, se kun kypsyy liemessä loppuun, joten nopea paisto riittää.

Kaada liemi kuumien kalojen ja kasvisten päälle. Anna marinoitua vähintään muutama tunti mutta mieluiten seuraavaan päivään asti.

Laita tarjolle ja koristele Shichimi tōgarashilla tai seesaminsiemenillä. Kivaa vaihtelua tulee kun siivutta sitruunan puolikkaan koristeeksi ja puristaa vähän sitruunaa mukaan zukeen.

Mielettömän hyvää ruokahalua!

Risotto kanalla ja paprikalla vie kielen mennessään

Risotto. Aineksiltaan petollisen yksinkertainen ja maultaan jumalainen ruokalaji, jonka aloittelijakin saa aikaan mutta mestaruuteen vaaditaan paljon harjoitusta.

Ruokalajina risotto on suhteellisen yksinkertainen valmistaa kun taidon oppii, mutta risotto on hivenen taitolaji. Hankimme vastikään induktiolieden ja jouduin taas vähän opettelemaan risoton valmistusta. Jäin pohtimaan että mikä tässä ruokalajissa on niin vaikeaa että pelkkä lieden vaihtuminen muuttaa asioita valmistuksessa. Olen kirjoittanut risotosta ennenkin vuosien varrella. Tässä tuoreita huomioitani risoton valmistuksesta. Tällä kertaa käsillä paprikarisotto.

Risotto liedellä valmistumassa

Risoton anatomia

Hyvässä risotossa on muutama eri muuttuja joita pitää tarkkailla yhtä aikaa. Tärkeitä vahdittavia ovat riisin kypsyys, risoton nestemäisyys ja liemen riittävyys. Niitä säädetään liemeä lisäämällä ja säätämällä risoton sekä liemen kuumuutta. Risoton ja liemen välinen lämpötilaero pitäis olla mahdollisimman pieni että tärkkelys irtoaa riisistä hyvin ja muodostaa sen ihanan kermaisen tekstuurin joka risotossa pitää olla.

Jos risotto kiehuu liian voimakkaasti, liemi haihtuu nopeasti ja riisi alkaa paistua. Silloin tärkkelystä ei irtoa ja risotosta tulee kuivaa. Jos nestettä on liikaa, tärkkelystä ei irtoa tarpeeksi ja riisi kypsyy ilman että siitä irtoaa tärkkelystä. Sillon risotosta tulee vetistä tai sitä keittää niin kauan että liemen määrä on oikea, silloin riisistä tulee ylikypsää.

Lientä siis pitää lisätä pannuun aina juuri ennenkuin risotto alkaa paistua ja vaan vähän kerrallaan. Liemen vähentyessä neste kiehuu samalla asetuksella äkäisemmin ja siitä myös haihtuu enemmän nestettä jos ei sen lieden tehoa pienennä nesteen vähetessä. Mikään ei nimittäin pilaa risottoa yhtä varmasti kuin se että liemi loppuu kesken. Sitä pitää myös sekoittaa koko ajan.

Tästäkin on olemassa koulukuntia, jotkut ovat sitä mieltä että risottoa ei saa sekoittaa ollenkaan. Itse olin aiemmin sekoittamatonta koulukuntaa, mutta olen vaihtanut siihen mielipidettä ja mielestäni risottoa pitää sekoittaa koko ajan. Muuten reunoilla on vähemmän kypsää riisiä ja se ei ole hyvä. Ainoastaan koko ajan huolellisesti sekoittamalla risotosta tulee tasaisen kypsää.

Kriittinen piste on se että kun riisi on just kypsää, pannulla on juuri oikea määrä nestettä ja kattilassa ei ole lientä enää ollenkaan. jos risottoon tulee juustoa, risotto saa olla hivenen nestempäisempää kuin sen haluaa olevan lautasella, sillä juusto sitoo nestettä.

Oikea koostumus lautasella on se että kun risoton kauhoo lautaselle, se leviää tasaiseksi matoksi lautasen pohjalle, mutta samalla lautasta voi kallistaa eikä risotto valu lautaselta. Silloin jos risotosta irtoaa lientä lautasella se on liian vetistä tai jos riisi rasahtaa hampaissa, se on silloin vielä raakaa.

Lopullinen tatsi risoton valmistukseen syntyy kuitenkin kokin käsissä ja ainoastaan kokemuksella. Alussa kun risottoa ei ole laittanut vielä kovin usein, riisin kypsyys pitää testata tasaisin väliajoin maistamalla. Vähitellen riisin kypsyyden alkaa oppia tunnistamaan siitä, miltä riisi tuntuu kauhassa kun sitä sekoittaa.

risottoriisiä kulhossa
Arborio on italialaisten suosikkiriisi risottoa varten.

Raaka risotto tuntuu sekoittaessa siltä kuin sekoittaisi kattilaa jossa on veden lisäksi raakaa riisiä. (Duh.) Kypsä risotto taas tuntuu samalta kuin kypsä riisipuuro. Mikä onkin hyvin lähellä totuutta. Riisipuurossa on kuitenkin se ero verrattuna risottoon, että siinä riisi on niin ylikypsää että sen voisi nauttia pillillä. Risotossa riisi pitää vielä tuntua hampaissa.

Sen jälkeen kun risoton perustekniikka on hallussa, se on hieno arkiruoka siitäkin syystä että sen voi valmistaa helposti siitä mitä kaapista löytyy. Sen takia hyvä risottoriisi on jotain mitä meillä on jatkuvasti kaapissa. Hätätilassa risoton voi valmistaa puuroriisistäkin, mutta se on karkeampaa kuin mitä italialaiset käyttävät. Ensiluokkaisia riisejä risottoon on mm. italialaiset arborio ja vialone nano sekä espanjalainen bomba. Nämä eroavat puuroriisistä sillä että ne imevät itseensä hyvin nestettä ilman että ylikypsyvät.

Näillä nikseillä pääsee jo harjoittelemaan. Seuraavaksi siis varsinaisen reseptin pariin:

Risotto kanalla ja paprikalla Gastrodontin tapaan

Tämä risotto tarjoaa mielettömän hyvänmakuista vaihtelua perinteiselle parmesaanirisotolle, mitä meillä valmistetaan ehkä kaikkein useimmin. Viime aikoina olen kuitenkin uskaltautunut kokeilemaan enemmän risoton kanssa, mikä toimii ja mikä ei.

Tällä kertaa risotto valmistui arborioon. Sen lisäksi ajattelin jostain syystä espanjalaisia makuja ja siihen päätyi myös paahdettua paprikaa ja kanaa, sherryä ja savupaprikaa. Kaapissa sattui olemaan voimakasta sveitsiläistä Alte Hexe-juustoa jota alkuun epäilin käyttää risotossa, mutta joka lopulta sopi siihen kuin unelma.

Ainekset:

Risotto:

  • 5dl risottoriisiä
  • 400g kanan paistileikettä
  • 1 paahdettu paprika (vaikka Fontina-purkista)
  • 1 tuore punainen paprika
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 1 keskikokoinen keltasipuli
  • savupaprikaa
  • oreganoa
  • ripaus cayennepippuria
  • voita
  • oliiviöljyä
  • 4rkl kuivaa sherryä
  • 4rkl omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 150g sveitsiläistä Alte Hexe juustoa (joku muukin voimakas alppijuusto käynee, esim. Appenzeller, Gruyere tai Comté)
  • 50g parmesaania

Liemi:

  • 2 L kana/kasvislientä

Valmistelu:

Pilko kana pieniksi suupaloiksi. Lisää kananpaloihin pari teelusikallista savupaprikaa ja laita syrjään maustumaan. Pilko paahdettu paprika ja tuore paprika pieniksi paloiksi blenderiin, monitoimikoneen silppuriin tai sauvasekoittimen silppuriin. Kuori ja pilko myös valkosipulinkynnet samaan silppuriin. Lisää blenderiin teelusikallinen savupaprikaa, cayennepippuria ja oreganoa sekä loraus oliiviöljyä ja sherryä (kuiviltaan ei kannata blendata) ja surauta paprikat ja valkosipuli hienoksi soseeksi.

Hienonna keltasipuli. Raasta juustot valmiiksi ja tee liemi. Jätä liemi liedelle kevyesti porisemaan.

Valmistus:

Sulata pari ruokalusikallista voita pannussa keskikuumalla. Lisää loraus oliiviöljyä ettei voi pala. Kuullota keltasipuli pannulla ja lisää sen jälkeen savupaprikalla maustetut kanapalat ja paista kunnes kanat ovat melkein kypsiä. Lisää paprika-valkosipulisose pannuun ja kypsennä hetki että enin neste haihtuu. Kun raaka valkosipuli lakkaa tuoksumasta, lisää pannuun loraus oliiviöljyä ja heitä riisi pannulle.

Kuullota riisiä hetki pannulla ja lisää sherry ja omenaviinietikka. Pieni määrä nestettä haihtuu nopeasti joten kun sherry ja etikka ovat hetken kiehuneet, lisää pari kolme kauhallista lientä ja ala sekoittaa. Sekoita jatkuvasti. Lisää kauhallinen lientä aina kun risotto alkaa näyttää kuivalta ja aikoo lähteä paistumaan. Ole tarkkana että sekoitat riisiä joka puolelta ettei pannuun jää raaempia kohtia.

Risotto on valmis arboriosta valmistettuna 15-20 minuutissa. Optimaalisesti silloin kun kaikki liemi on käytetty ja riisi on kypsää, mutta tuntuu hampaissa, risotto on hivenen vielä vetisempää kuin haluaisit sen lautasella olevan. Viimeiseksi lisää juusto ja sekoita tasaiseksi. Risoton ei pitäisi enää olla vetistä, sillä juusto tasoittaa tilit. Tarkista suola.

Italialaiset tapaavat taputtaa risottolautasta pohjasta että se leviää tasaisesti koko lautaselle. Viimeistään tässä vaiheessa huomaa onko risotto sopivan kypsää.

Meillä syöjät huudetaan pöytään juuri ennen juuston lisäämistä sanoilla: ”Risotto ei odota syöjää!”

Nosta risotto pöytään tai valmiiksi lautasille ja raasta lautaselle vielä tuoretta mustapippuria.

Kuvat:
Gastrodontti ja DepositPhotos

Furikake – Köyhien lääkkeestä arvostetuksi joka pöydän riisimausteeksi

Furikake on suosittu pöytämauste, joka on helppo valmistaa ja herkullinen lisä riisille. Sen historia on mielenkiintoinen.

Kylläpä aika juoksee. Viime kesänä jo lupasin kirjoittaa tästä nerokkaan yksinkertaisesta lisukkeesta joka syntyy helposti mentsuyu-kastikepohjan sivutuotteena. Kirjoitin ko. kastikkeesta enemmän kylmän tattarinuudeli-ruokalajin Zaru soban yhteydessä. Jos kuitenkin haluat tehdä tätä japanilaista yleismaustetta joka sopii niin riisin päälle mausteeksi kuin nuudelin koristeeksi, sekin onnistuu. Silloin tosin syntyy sivutuotteena tuota edellämainittua kastiketta, mikä sekin on täysin legendaarista.

Japanin sana furikake tarkoittaa ’ripotella päälle’ joka kuvaa loistavasti tätä maustetta. Yleisnimenä tästä riisimausteesta käytetään pelkästään sanaa furikake. Tätä maustetta voi laittaa aivan minkä tahansa päälle ja tehdä siitä maukasta, sillä furikakessa on pointtina lähinnä umami. Sitä käytetään useimmiten riisin mausteena. Etenkin onigiri-riisipallojen päällä, mutta se on myös tavallinen pöytämauste missä tahansa ruokapöydässä. Japanissa sitä laitetaan joka paikkaan popcorneista alkaen.

Onigiria furikakella. Täydellinen eväs japanilaiseen tapaan.

Furikakella on pitkälle samanlainen historia kuin shichimi tōgarashi-mausteseoksella ja oikeastaan kaikilla mausteilla. Se on keksitty alunperin lääkkeeksi. Japanilaiset syövät pääasiassa riisiä ja kaikki muu on ainostaan lisuketta. Pelkän riisin syömiseen on haluttu vaihtelua jo satoja vuosia sitten. Vaikka kuivatun kalan syöminen riisin päällä oli tapa maustaa riisiä jo 800-luvulla, varsinaisia mausteita riisin päälle ripoteltiin vasta Edo-kauden lääkäreiden toimesta 1600-luvulla. Idea on samaa perua, mutta furikake on kuitenkin tuoreempi keksintö.

Japani modernisoitui voimakkaasti 1800-luvun aikana nk. Meiji-restoraation aikana. Meiji-kausi jätti kansakuntaan jälkensä. Nopea kaupungistuminen muutti maaseudulta kaupunkeihin muuttaneiden ruokavaliota huomattavasti köyhemmäksi. Monet köyhät työläiset söivät lähinnä pelkkää riisiä. Eräs Kumamotolainen lääkäri, Suekichi Yoshimaru keksi taistella japanilaisia vaivaavaa aliravitsemusta, etenkin kalsiumin puutosta vastaan jauhamalla pieniä kuivattuja sardiineja, kalanluita, paahdettuja seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä ja merilevää jauheeksi, jota ripoteltiin riisin päälle. Lääke tehosi.

Pahimman aliravitsemuksen mentyä ohi tämän lääkkeen ansiosta, Fukushimalainen yrittäjähenkinen ruokakauppias Seiichirō Kai suoritti lääkejauheelle tuotekehittelyä. Hän keksi mm. uittaa ainekset sakessa ja soijassa, korvata kalanluut kuivatulla kalalla sekä lisätä muutama muukin mauste ja klassikko oli valmis. Etenkin kun Japanin armeija tilasi tuotetta suuria eriä ensimmäisen maailmansodan riehuntaa varten. Samalla reseptillä pysyivät myös sotilaat iskussa. Nimi ’furikake’ sille tosin juurtui vasta kun sitä ryhdyttiin tuottamaan suuria määriä teollisesti toisen maailmansodan jälkeen kun aliravitsemus riehui sodan runtelemassa maassa. Japanilaiset tottuivat syömään furikakea kaikissa sosiaalisissa luokissa.

Teollisesti valmistettua furikakea on joka lähtöön. Jopa naudan makuisena.

Nykyisin eri aineksilla valmistettuja furikakeja on kymmeniä erilaisia. Erilaisia variaatioita on mm. kuivatulla kananmunalla ja merilevällä maustettu noritama, Punaisella shisolla eli veripeipillä ja ume-suolaluumuilla maustettua Yukari, teellä ja kampasimpukalla maustettu Ochazuke ja aikuiseen makuun suunnattu Otona no Furikake jossa on pakastekuivattua merilevää ja kuivattua wasabia (ochazukea tosin pidetään jossain lähteissä jopa omana ruokalajinaan). Listaa voisi jatkaa todella pitkäksi.

Kaikissa maistamissani teollisesti valmistetuissa furikakeissa on kuitenkin se huono puoli, että ne maistuvat teollisilta. Mukana on hienoinen säilöntäaineiden ja pakkauksen aromi joka ei välttämättä säväytä. Mutta japanilaiset ovat tottuneet teolliseen makuun. Onneksi tämä alkuperäinen on niin simppeli tehdä itse. Japanissa tätä myydään nimellä ’Kinshōbai furikake’. Se on suurta herkkua, jota tarjoillaan ravintoloissa ja annetaan lahjana pienissä posliiniastioissa. Tätä voi kuitenkin tehdä myös itse.

Kinshōbai-tyylinen furikake

Alkuperäistä Seiichirō Kain reseptiä huomattavan lähellä olevaan Kinshōbai-tyyliseen furikakeen tulee kombu-merilevää, kuivattuja boniittilastuja eli katsuobushia, nori-merilevää ja seesaminsiemeniä. Joskus myös kuivattua siitakesientä. Se on myös gluteenitonta, toisin kuin yllättävän moni teollinen furikake. Siinä missä teollinen furikake on useimmiten kuivattua, kinshōbai on kosteampaa. Tämä johtuu osittain valmistusmenetelmästä, missä aineksia haudutellaan soija-, sake- ja mirinliemessä. Sama liemi tunnetaan nimellä mentsuyu, kun siinä on liotettu kombua ja katsuobushia. Mikä sattuma! Siitä voi tehdä mm. Zaru sobaa.

Yleensä parempien ravintoloiden furikake on näin valmistettua ja eron kyllä huomaa. Kuitenkin se on erittäin helppo tehdä kotona. Tämän reseptin sivutuotteena syntyy pullollinen mentsuy-kastiketta, joten määrät on aika isoja. Jos teet pelkästään furikakea, määrät voi huoletta jakaa kolmella. Mutta silloinkin kannattaa säästää liemi ja kokeilla sitä nuudelikeiton pohjana 1:1 laimennettuna veteen. Voi olla että seuraavalla kerralla teet kastikettakin isomman erän.

Haudutettu kombu ja katsuobushi

Ainekset:

  • 1.5dl sakea
  • 3dl miriniä
  • 3dl vähäsuolaista soijaa
  • kombu-merilevää, tuttu dashi-liemestä
  • pari kourallista katsuobushia eli kuivattua savustettua tonnikalaa
  • norisuikaleita
  • vaaleita seesaminsiemeniä
  • ripaus sokeria

Valmistus:

Mittaa kattilaan sake ja kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi. Anna kiehua kevyesti kunnes alkoholi ei enää tuoksu. Lisää kattilaan soija ja mirin. Pudota lämpö miedolle. Lisää katsuobushi ja kombu kattilaan ja sekoita. Anna juuri ja juuri kuplia viitisen minuuttia, mutta älä keitä koska muuten kombusta irtoaa kitkerä maku liemeen. Siivilöi katsuobushi ja kombu liemestä. Jäähdytä mentsuyu-liemi ja ota talteen. Säästä liemestä siivilöity katsuobushi. Purista siivilässä irti mahdollisimman paljon nestettä.

Pilko haudutettu kombu katsuobushin kanssa niin pieneksi kuin pystyt. Lisää kuivaa katsuobushia ja seesaminsiemeniä kunnes koostumus ei ole enää tahnamainen vaan kevyt ja hahtuvainen. Lisää kuivaan furikakeen vielä ripaus sokeria ja norisuikaleita. Syö kaiken päällä.

Kuvat:
Gastrodontti
Depositphotos
Yukari_three_sisters.jpg – Miyuki Meinaka, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Tinga de Pollo – Lempeän tulista nyhtökanaa Meksikosta

Tinga de pollo -nyhtökana tuo helppoa vaihtelua nyhtöruokiin Meksikon Pueblasta. Savuisen tulinen tinga de pollo on yllättävän yksinkertainen ja maistuva lisä texmex-valikoimaan.

Tinga de pollo on Meksikon Pueblan osavaltiossa syntynyt loistava ruokalaji joka on helppo ja samaan aikaan hillittömän maukas. Oikeastaan voisi puhua kokonaisesta ruokalajien perheestä, siinä määrin monipuolinen eväs on kyseessä. Vaikka se useimmiten tehdään kanasta, se voidaan tehdä melkein mihin tahansa saatavilla olevaan. Nauta, possu ja kestomakkarat kuten chorizo ja longaniza (meksikolainen kuivattu kestomakkara) löytävät usein tiensä tähän helppoon pataruokaan. Ruuassa maistuvat joka tapauksessa aina tomaatti ja savuisen tulinen chipotle-chili etikkaisessa adobo-kastikkeessa. Adobosta muuten lisää artikkelissa Adobo. Hapanta ja tulista meksikolaiseen tapaan. Tingojen lisukkeina käytetään usein meksikolaista juustoa queso frescoa, marinoitua sipulia, paistettuja papuja tai avokadosiivuja. Mitä nyt kaapista sattuu löytymään.

Chipotle chilejä etikassa
Chipotles en Adobo, savustettuja ja etikkaan säilöttyjä ylikypsiä jalapeñoja. Savuisen tulista herkkua.

Tästä ruuasta sanotaan että kaikista meksikolaisista ruuista juuri tingassa espanjalaisten ja asteekkien ruokakulttuurit kohtaavat kaikkein parhaalla mahdollisella tavalla. Ruuan keskeisinä ainesosina ovat lihan lisäksi tomaatti ja chili sekä etikka ja valkosipuli. Meksikossa sanotaan, että naudan ja possun syöminen tulivat löytöretkien myötä asteekkien pöytiin. Tomaatti ja chili olivat Meksikossa jo ennen espanjalaisia ja valkosipuli sekä etikka tulivat espanjalaisten konkistadorien mukana. Samoin juuston syöminen alkoi Latinalaisessa amerikassa vasta löytöretkien jälkeen.

Ehkä juuri siksi tämä ruokalaji keksittiin Pueblassa, joka sijaitsee suoraan Cortésin reitillä Veracruzista Tenochtitlániin. Tuosta retkestä kirjoitin pitkän ja surullisen artikkelin Hernan Cortésin legenda ja asteekkien tuhon historia. Ottamatta sen enempää kantaa tuohon reissuun, Cortés ja hänen konkistadorinsa ramppasivat pääkaupungin ja Veracruzin väliä aika moneen kertaan ja sieltä alkoi ensimmäisenä asteekkikulttuurin ja espanjalaisen kulttuurin sekoittuminen meksikolaiseksi. Tässä ruokalajissa molemmilla kulttuureilla on yhtä suuri rooli.

Tingan tuntematon tarina

En löytänyt mistään tietoa milloin tämä ruoka on keksitty Pueblassa, mutta tarinoiden mukaan se on keksitty Cholulassa, jonne Cortés hyökkäsi ja perusti ensimmäisen tukikohtansa sisämaassa. Ruokalaji siis voi olla jopa 1500-luvulta, mutta se mainitaan ensimmäisen kerran ruokakirjallisuudessa vasta 1800-luvun alussa, jolloin siitä puhutaan perinteisenä kotiruokana. Se on ollut myös tavallinen köyhien ruoka. varhaisimmissa resepteissä kehotetaan käyttämään lihan jatkeena myös nykyään harvemmin esiintyviä raaka-aineita kuten mahalaukkua. Nälkäisen ei sovi heittää mitään hukkaan. Niinkuin olen usein kirjoittanut, köyhyys ja luovuus ovat kokin parhaat ystävät, sillä näiden jäljiltä löytää uskomattomimmat herkut. Sama koskee myös tingoja.

quesa fresco juustoa
Meksikolainen queso fresco-tuorejuusto joka nykyisin on korvattava vaikka miedolla fetalla tai itse tehdyllä kotijuustolla.

Tingat ovat oikeastaan hyvin simppeli arkiruoka, jonka voi valmistaa myös pitkän kaavan mukaan ja uskomattoman herkulliseksi. Helpoimmillaan se valmistetaan valmiiksi grillatusta kanasta, joka nyhdetään ja jolle tehdään kastike tomaattimurskasta sekä purkkiin adobo-kastikkeeseen säilötyistä chipotle-chileistä, joita saa myös suomalaisten K-markettien ”maailman makuja”-hyllyltä tai texmex-osastolta jo aika tavallisesti.

Ruuan päälle ripoteltavaa queso frescoa löytyi Apetina-tuotemerkillä vielä pari vuotta sitten kotimarketista, mutta jostain syystä sitä ei ole hetkeen näkynyt hyllyissä. Liekö talvilomalla oleva kausituote. Sen voi kuitenkin makunsa ja koostumuksensa puolesta korvata joko miedolla fetalla, tuoreella ricottalla tai itse tehdyllä kotijuustolla joka syntyy vaikkapa intialaisen paneerin reseptillä.

Tinga de pollo tarkoittaa on muodoltaan aavistuksen kostea nyhtökanaruoka, joka syödään joko riisin kanssa tai sipaistaan burriton täytteeksi tai sellaisenaan salaatin kanssa, mutta ehkä kaikkein yleisin tapa on syödä sitä yhdessä frijoles refritos-paputahnan kanssa tostadojen päällä. Tostadat olivat alunperin kuivahtaneesta tortillasta paahtamalla tehtyjä maissikakkuja, mutta niistä on tullut nykyisin oma tapansa syödä tacoja. Tostadat ovat myös loistavan epämuodollinen juhlaruoka tai näyttävä alkupala, sillä ne voi kasata valmiksi ja ovat helppo syödä käsin.

Jos ei jaksa alkaa itse leipomaan tostadoja maissijauhoista, voi tuoreen vehnätortillan paahtaa uunissa rapeaksi ja suomen oloissa ollaan todella lähellä tostadoita.

Koska kyseessä on perinteikäs arkiruoka, oikeastaan oikeaa reseptiä ei ole. Monessa reseptissä kuitenkin sanotaan että ruokaan käytettävä sipuli tulisi hauduttaa eikä paistaa. Joissain resepteissä tehdään molemmat. Tässä kuitenkin pari reseptiä aiheesta: Helppo ja nopea sekä pitkään ja rakkaudella valmistettu.

Helppo tinga de pollo

Jos tämän tekee valmiiksi grillatusta kanasta, ruoka valmistuu about tunnissa. Käytännössä valtaosa on passiivista aikaa. Jos taas teet kokonaisesta kanasta, niin kaksi tuntia, sekin lähinnä odottamista.

Ainekset:

Tinga de pollo riisin kanssa
  • 1 valmiiksi grillattu kana tai kokonainen broileri
  • 1 pkt queso frescoa tai mietoa fetaa
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk chipotlea adobo-kastikkeessa
  • 1 sipuli
  • 3 kynttä valkosipulia
  • kanafondia
  • suolaa ja pippuria
  • ½tl kuivattua oreganoa
  • oliiviöljyä
  • ripaus tummaa sokeria

Valmistelu:

Siivuta sipuli ja valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Jos teet valmiiksi grillatusta niin nyhdä liha irti luista (tosin tämän ehtii tehdä kastikkeen hautuessakin)

Valmistus:

Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä kattilassa. Lisää puoli litraa vettä ja ruokalusikallinen fondia sekä tomaattimurska. Kiehauta ja keitä kokoon puolisen tuntia. Sillä aikaa riivi kana nyhdöksi ja ota sivuun. Jos teet raa’asta kanasta, käytä lientä 1,5L ja keitä kanaa tunnin ajan, ota kana pois liemestä ja kun kädet kestää, riivi lihat luista ja jatka niinkuin valmiin kanan kanssa.

Kaada liemi blenderiin ja lisää chipotlet adobo-kastikkeessa. Surauta seos tasaiseksi soseeksi. Kaada kastike takaisin kattilaan ja keitä kasaan kunnes koostumus on sopiva tarkoituksiisi. Tarkista maku, korjaa suolalla ja tummalla sokerilla. Lopuksi sekoita savuisen tulinen tomaattikastike nyhdetyn kanan kanssa. Tarjoile ihan minkä tahansa kanssa. Ripottele päälle vielä murennettu juusto.

Jos et jaksa redusoida, tämä toimii keittomaisena ruokana loistavasti. Päälle juustoa ja korianteria. Sen voi nauttia suoraan kulhosta nachoilla tai pitempään hauduteltuna siitä tulee loistava taco-täyte.

Tinga de Pollo Gastrodontin mukaan

Tingan voi myös tehdä pitkän kaavan mukaan alusta asti jolloin maut tiivistyvät ja siitä tulee aivan käsittämättömän herkullista.

Tässä on yksi versio Tinga Poblano de Pollosta. Tämän innoittajana on toiminut Foodwishes.com-sivuston Chef Johnin resepti jolle olen itse antanut vähän lisää vauhtia. Koska kaikki rakastavat karamellisoitunutta sipulia, tässä versiossa käytetään sekä keitettyä että paistettua sipulia. Myös chorizo tuo tähän versioon hieman lisää makua ja luonnollisesti itse tehty liemi kruunaa sapuskan, mutta aikaa kannattaa varata koko päivä.

Ainekset:

Liemi

itsetehty kanaliemi
Itsetehdyn liemen jälkeen on vaikea palata kuutioiden pariin.
  • 1 kokonainen broileri tai kolme koipireittä. Noin 1-1.5kg kanaa.
  • 1 sipuli
  • 3 porkkanaa
  • 3 sellerinvartta
  • pari kynttä valkosipulia
  • 5-6 kokonaista mustapippuria
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • 1-2tl kuivattua meiramia
  • 1-2tl kuivattua timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • kuivattu poblano-chili (jos ei löydy niin 1 markettichili tuoreena ajaa saman asian. Tarkoitus on saada makua, ei hirveästi poltetta)
  • suolaa

Valmistelu:

Liemi

Poista porkkanoista ja kuori sipuli. Enempää ei tarvitse vaivautua koska liemi kuitenkin siivilöidään. Kuorissa on hyvin makua. Sipuli otetaan kuitenkin talteen varsinaista ruokaa varten.

Valmistus:

Heitä mausteita lukuunottamatta kaikki ainekset isoon kattilaan mahdollisimman tasaisesti. Lisää vettä niin paljon että kana peittyy. Kiehauta kuumalla levyllä ja pudota lämpö miedolle. Kun pintaan alkaa irtoamaan vaahtoa, kuori se päältä reikäkauhalla. Sen jälkeen kun vaahtoa ei enää nouse, lisää mausteet, mutta älä lisää suolaa vielä. Suolaisuus saattaa karata lapasesta kun liemi keittyy kokoon. Parempi suolata vasta kun liemi on muuten valmis.

Anna kanan tai reisien kiehua miedolla n. tunti. Sen jälkeen nosta kana ja yksi keitetty sipuli reikäkauhalla jäähtymään ja jätä liemi liedelle porisemaan. Kun kädet kestää, irrota lihat luista ja palauta luut kattilaan kiehumaan. Nosta kana ja sipuli jääkaappiin odottamaan. Anna liemen kiehua niin kauan kuin viitsit odottaa. Itselläni on iso kymmenen litran kattila jonka jätän usein yöksi liedelle hautumaan luiden kanssa pienimmälle mahdolliselle lämmölle. (jos et jaksa odottaa ihan koko päivää, tähän pohjaan voi lisätä kanafondilla makua jotta pääsee syömään pikemmin).

Lopuksi siivilöi kanaliemi ja tarkista suolaisuus. Tässä vaiheessa liemen olisi hyvä olla syömäsuolaista. Lientä kuluu 1-1.5L, loput kannattaa pakastaa.

Tinga de Gastropollo

Espanjalainen fuet artesano makkara
Longanizan voi korvata espanjalaisella fuet artesanolla tai chorizolla. Molemmat sopii loistavasti.
  • 1 pkt queso frescoa tai mietoa fetaa (tai itsetehtyä paneeria)
  • 250g chorizoa tai fuet artisanoa (käytännössä sama kuin longaniza)
  • 2 prk tomaattimurskaa, mieluiten San Marzanoja
  • 1 prk chipotlea adobo-kastikkeessa
  • 1 sipuli
  • 3 kynttä valkosipulia + 1 kokonainen valkosipuli (joka paahdetaan)
  • suolaa ja pippuria
  • ½tl kuivattua oreganoa
  • ½tl savupaprikaa
  • oliiviöljyä
  • ripaus tummaa sokeria
  • koristeeksi korianteria

Valmistelu:

Hienonna sipuli. Kuori ja hienonna 3 valkosipulinkynttä. Hienonna kestomakkara. (Tee juusto)

Valmistus:

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Kuumenna syvä pannu keskikuumalla, lisää siihen loraus oliiviöljyä ja hienonnettu kestomakkara. Paistele makkaraa kunnes sen rasva sulaa ja makkara paistuu rapeaksi. Ota reikäkauhalla syrjään. Lisää hienonnettu sipuli ja paista kuultavaksi. Lisää hienonnettu valkosipuli. Kaada 1-1.5L kanalientä pannuun ja pienennä lämpö keskimiedolle. Anna hiljalleen poreilla n.40 minuuttia tai kunnes se on haihtunut noin puoleen..

Sen aikaa kun sipulit ja liemi kuplivat, tee paahdettu valkosipuli. Eli leikkaa valkosipulista hattu, lorauta päälle öljyä ja laita uuniin 30-40 minuutiksi. Mutta tarkkaile valkosipuleita vartin välein ettei vaan pääse kärähtämään. Muuten tulee pahaa. (Pro tip. Valkosipulia kannattaa samalla paahtaa useampikin, paahdettu valkosipuli on jumalaista).

Kun valkosipuli on paahtunut, nypi paahtuneet kynnet veitsellä blenderiin. Kaada purkkitomaatit, adobo-chipotlet ja rapeaksi paahdettu kestomakkara sekä liemessä keitetty sipuli blenderiin. Notkista seosta kippaamalla vielä pannusta desi lientä blenderiin. Pyöritä konetta muutaman minuutin ajan kunnes seos on soseutunut tasaiseksi ja palauta pannuun.

Nosta pannun lämpö keskikuumalle ja redusoi kastiketta vielä noin 15 minuuttia, taas kerran riippuen siitä kuinka tiivistä kastiketta haluat. Kun kastike on halutun vahvuista, tarkista maku.

Lisää suupalakokoisiksi nyhdetty kana pannuun ja anna hautua vielä kymmenkunta minuuttia että kanan maut tasoittuvat kastikkeeseen.

Siirry tarjoiluun. Murenna päälle juusto, silppua korianteria tai tarjoile sellaisenaan, creme fraichen kanssa, silputun kevätsipulin kanssa tai kasaa päälle escabeche-etikkasipulia ja paistettua frijoles refritos-paputahnaa. Tarjoa riisin, tortillan, tostadan, burriton, quesadillan, flautan, pupusan tai minkä tahansa taconkuljetusvälineen kanssa. Tämä on ihanaa!

Tinga de pollo pehmyttacoja kiviastialla

Kuvat:
gastrodontti
DepositPhotos

Itsenäisiä ruokamietteitä Suomesta vuonna 2020.

Itsenäinen Suomi vuonna 2020 on moniulotteinen kattaukseltaan niin kirjaimellisesti kuin vertauskuvallisesti. Tässä katsaus yksinkertaisempaan aikaan jolloin suomalainen leipä oli kivistä ja kansa yhteistä.

Kaikkien suomalaisten siniristilippu.

Julkaisin tämän kirjoituksen vanhassa blogissani vuonna 2013, mutta en muistanut siirtää sitä tälle uudelle alustalle, joten jätin kirjoitukseni odottamaan uudelleenjulkaisua. Nyt vuonna 2020 tämän kirjoituksen uudelleenjulkaisu tuntuu erittäin osuvalta, sillä elämme erikoisinta itsenäisyyspäivää mitä on vietetty sitten viime sotien.

Paljon on pysynyt ennallaan ja paljon kiveen hakattuna pitämäämme on muuttunut tänä vuonna, mutta moni asia on säilynyt entisellään. Tuntematon sotilas näytetään Ylellä niinkuin aina, mutta illalla ei keräännytä katsomaan Linnan juhlia, eikä kodeissa kilistellä suurina joukkoina.

Muutos ei johdu pelkästään korona-pandemiasta, vaan se alkoi jo aiemmin. Suomalainen itsenäisyys ja Suomi isänmaana-käsite ovat sirpaloituneet tarkoittamaan suomalaisille eri asioita. Talvisodassa yhteen hitsautunut kansa on alkanut taas hajoilla omiin leireihinsä niin oikealle kuin vasemmalle.

Kuitenkin Suomen itsenäistymisen kipujen pitäisi opettaa meille kuinka seistään yhtenä miehenä ja naisena yhteistä vihollista vastaan. Tänä vuonna meillä on konkreettinen uhka, sekä ulkoinen että sisäinen vihollinen korona-virus. Kuvitteelliset uhkakuvat joilla poliitikot kannattajiaan ruokkivat on tänä vuonna jätetty syrjään ja etenkin tänään itsenäisyyspäivänä meidän on hyvä muistaa olevamme yhtä kansaa laidasta laitaan.

Vaikka isänmaallisten symbolien käyttö onkin saanut taas poliittisen sivuvireen, ovat ne silti osa suomalaista symbolista perimää. Tänään aion käyttää suomalaisuuden tarinan kaikkia symboleja ilman ylimääräistä painolastia, sillä olen suomalainen joka on sidoksissa sekä maahan että kansaan. Tähän rehelliseen puustapudonneeseen torpparikansaan joka on vasta viime vuosina ymmärtänyt kuuluvansa osaksi suurempaa maailmaa.

Juureni kasvavat yhtä paljon kasketussa perunamaassa kuin ahtaissa työläiskaupunginosissa jossa raadettiin teollistuvan Suomen koneistoissa. Suomalaisuus asuu tarinoissa joita kerrotaan esi-isistämme, jotka taittoivat aurojensa terät kivisestä maata muokatakseen ja työskennellessään tehtaissa epäinhimillisissä oloissa nostaakseen teollisuuden nousuun.

Yleensä tätä maisemaa seurataan näin itsenäisyyspäivänä tämänvuotista ylevämmän tunteen vallitessa.

Kun mietimme omaa arkeamme nyt ja ennen, vaikeammista ajoista voi ammentaa voimaa. Nyt kun Presidentin linna kaikuu tyhjyyttä eikä Linnan notkuvien pöytien ääressä ole syöjiä ja pimenevä Helsinki on autio kuin tavallisena sunnuntai-iltana, palataan ajassa taaksepäin ja mietitään millaisista eväistä on Suomi tehty.

Otoksia suomalaisesta ruokapöydästä ennen ja nyt.

Tällä asiakirjalla on tunnustettu  Suomen itsenäisyys
 Venäjän Kansankomissaarien neuvoston toimesta. 

      Nykyään itsenäisyyspäivänä syödään hyvin. Pöydällä loistaa kaksi kruunukynttilää ja juhlapöytä on katettu siniseen ja valkoiseen. Illan menyystä löytyy usein kotimaista kalaa alkuruokana ja pääruokana riistaa perinteisesti paistina. Jälkiruuaksi vaniljajäätelöä. Perinteisiä ruokia. Ateria vaihtelee pöydästä toiseen ja näyttää vuosi vuodelta monipuolisemmalta. Itsenäisyyspäivänä syödään vuosi vuodelta juhlavammin. 

Vuonna 2013 Gastrodontin perheen pöydässä oli tarjolla kermaisaa poronkäristystä ja puikulaperunamuussia. Tänä vuonna 2020 syödään puikulaperunamuussin kaverina aateloitua hirvipaistia ja jälkiruuaksi mustikkajäätelöä. Itsenäisyyspäivän perinneruoka on ja pysyy.

Perinteiden rinnalle on luonnollisesti syntynyt uusia fuusioita joissa on maailmanruoka vahvasti läsnä, mutta selatessani ruoka-aiheisia julkaisuja ja blogeja, tänä vuonna kun koronapandemia tekee maailmasta hauraan, myös suomalaisilla on tavallista suurempi tarve takaisin ruuan juurille. Myös juhlaruuan juuret ovat tänä vuonna vielä aikaisempaakin syvemmällä kaskinauriiden ja tikkumuikkujen maailmassa. Muistutuksena siitä että ennen oli vielä kovempaa.

Kuitenkin tässä vaiheessa on hyvä muistaa miten ennen syötiin. Silloin kun itsenäisyys oli vasta orastanut ja suurimmalle osalle kansaa leipä oli kivisestä pellosta kasvatettava.

Vasta tunnustetun Suomen 
ensimmäinen valtiolippu

         Yleensä itsenäisyyspäivänä keskitytään muistelemaan Talvisotaa, mikä kuroi umpeen sisällissodan pahimmat haavat ja yhdisti suomalaiset puolustamaan tuota haurasta itsenäisyyttään Venäjän karhun kainalossa. Kuitenkin itsenäisyyden yhteinen historia alkaa jo aiempaa, mutta koska ruoka on ihmisiä yhdistävä asia, en haluaisi alkaa ruotimaan kulinaaris-ideologista eroa rengin akanaisen pettuleivän ja herran Madeleine-leivoksen välillä.

Tarkastelkaamme asiaa pula-ajan näkökulmasta, jolloin kaikkien oli nahkapaska kourassa kiristettävä vyötä. Silloin jo oli sisällissodan osapuolilla yhteinen vihollinen, nimittäin nälkä.

Lamasta sotaan ja takaisin. 

Roolijaot murtuivat sotavuosina, kun monet perinteiset miestentyöt
jäivät naisten hoidettaviksi. Naiset siirtyivät joukolla palkkatyöhön,
sillä sotateollisuus oli pidettävä toiminnassa.
Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Yleismaailmallinen lama alkoi New Yorkin pörssiromahduksesta lokakuussa 1929. Suomessa lama näkyi jo aikaisemmin. 1928 alkanut satamalakko kesti 10 kuukautta ja puunviennin tyrehdyttyä vientitulot laskivat jyrkästi. Lamaa syvensi  vuoden 1928 huono sato ja sitä seuranneet tilojen pakkohuutokaupat. Pulavuosien aikana kansalaisten ansiot alenivat yleisesti. Myös työttömyys kasvoi, eivätkä työttömyyskortistot kyenneet tarjoamaan töitä. 

Valtion ollessa kykenemätön auttamaan, alkoivat ns. ”pula-liikkeet” saada yhä enemmän kannattajia. Kun kaikesta oli pulaa, kymmenessä vuodessa suomalaiset oppivat kitsastelemaan ruuanlaitossa ja raaka-aineita korvattiin usein mielikuvituksella. Talvisodan vaaniessa lähemmäs, syksyllä 1939 alkanut elintarvikkeiden säännöstely ei olennaisesti parantanut tilannetta.

Lokakuussa 1939 kortille joutuivat kahvi ja sokeri. Varastojen turvin Suomalaiset selviytyivät kevääseen -40 jolloin säännöstely kiristyi. Viljan, voin, maidon, maitotuotteiden ja lihan säännöstely alkoi vuoden 1940 aikana. Ainoastaan peruna ja tupakka säilyivät säännöstelyn ulkopuolella kesään 1942 asti.

Ruokakorttien leikkuuta ja juureksia

Kun kansa eli kortilla, tämä oli se kortti. Kulmasta leikattiin pala joka kerta kun ruoka-annos oli jaettu.

       Suomalaiset joutuivat pulan edessä muuttamaan ruokavaliotaan. Sota-aikana leipäviljan kulutus oli noin 3/4 rauhanaikaisesta kulutuksesta. Muiden elintarvikkeiden kulutus supistui huomattavasti enemmän. Etenkin maito, sokeri, voi ja liha esiintyivät useammin haaveissa kuin ruokapöydässä.

       Suomalaiset selvisivät sodasta perunan voimalla, sillä sen kulutus kolminkertaistui. Myös kalan menekki nousi huomattavasti. Lisäksi juurekset ja riista toivat helpotusta pula-ajan ruokavalioon.

Pahin pula alkoi olla ohi 1940-luvun lopulla. Syksyllä 1948 jo puolet elintarvikkeista oli säännöstelyn ulkopuolella. Tultaessa 1950-luvulle, pulaa oli enää ylellisyystavaroista kuten nailonsukista, kotitalouskoneista ja henkilöautoista. Viimeiset ostoskortit jäivät pois käytöstä, kun kahvi vapautui säännöstelystä eli sen ostoa ei enää rajoitettu vuonna 1954.

Ruokakortit ja vähitellen pienenevät annokset.

Eräässä sota-ajan keittokirjassa on kuvaavaa, että reseptit on mitoitettu yhdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Isäntä kun useimmiten nautti Sotamuona-annos II:sta luonnon helmassa. Sotilaan päiväannos vuonna 1939 oli: 

  • Kuivaa leipää 500 grammaa; lähinnä näkkileipää, jota ei valmistuskapasiteetin vähäisyyden vuoksi saatu toimitettua rintamalle riittäviä määriä. (Vaihtomäärä 600 g tuoretta leipää)
  • Voita 60 g
  • Juustoa 60 g (tai voita 30 g tai maitoa 500 g)
  • Makkaraa 60 g (tai sianlihasäilykettä 60 g tai naudanlihasäilykettä 80 g)
  • Sokeria 50 g
  • Teetä 2 g (tai kahvia 20 g tai kaakaota 5 g)
  • Perunoita 600 g (tai kaalia/muita tuoreita vihanneksia 800 g tai makaroneja 100 g tai herneitä 175 g)
  • Naudanlihaa 200 g (tai sianlihaa 150 g tai makkaraa 175 g tai naudanlihasäilykettä 150 g tai tuoretta kalaa 250 g tai silliä/silakoita 150 g)
  • Suolaa 15 g
  • Jauhoja 25 g, joka oli käytännössä kastikkeiden valmistukseen tarkoitettua.
  • Savukkeita 5 kpl

        Sodan alkuvaiheessa asiat olivat rintamallakin vielä aika hyvin. Tietty tämä oli totta vain silloin kun ruokakuljetukset pääsivät perille, eikä kukaan ampunut kohti. Kotona toisaalta, lapset oli pakotettu maatöihin, sillä talon emännän piti tehdä isännänkin työt. 

Kela tuntuu näiden jälkeen aivan inhimilliseltä toimistolta.

        Säännöstelyn mekaniikka oli yksi byrokratian tähtihetkiä. Säännöstelyssä peruslähtökohtia oli kaksi. Ensimmäisenä otettiin huomioon kunkin henkilön ravinnon tarve. Tätä varten laadittiin erilaisia arvioita jokaisen henkilön harjoittaman ammattin, muiden tehtävien ja iän perusteella. Luonnollisesti tämä johti kiistelyyn siitä, minkä ”arvoisen” kortin mikin ammattiryhmä tai yksityishenkilö ansaitsi.

Anomuksia ”ylemmän” kortin saamiseksi lähetettiinkin runsaasti kansanhuoltoviranomaisille. Toiseksi jouduttiin laskemaan elintarvikevarastojen riittävyyden takaamiseksi kullekun ryhmälle annos, joka oli mahdollista jakaa. Elintarviketilanteen vaihdellessa sodan aikana voimakkaastikin annoksiin jouduttiin tekemään toistuvia leikkauksia. 

        Säännöstellyn ”korttiannoksen” määrittämiseksi suomalaiset jaettiin ammattialojen mukaan erilaisiin ryhmiin, joille määrättiin omat annoksensa. Ryhmien määrä vaihteli sodan mittaan ja esimerkiksi kesällä 1940 oli käytössä neljä eri ryhmää, jotka nimettiin A:sta D:hen. Syksyllä 1941 ryhmiä oli viisi (A–E), joiden saamista leipävilja-annoksista esimerkki (ryhmien saamat elintarvikeannokset noudattelivat muidenkin elintarvikkeiden osalta suuruudeltaan pääpiirteissään kyseistä luetteloa):

  • A-kortti (lapset alle 7 v.) saivat leipää viljaksi laskettuna 200 g/vrk
  • B-kortti (kevyen työn tekijät ja lapset 8–12 v.) 200 g/vrk
  • C-kortti (raskaanpuoleisen työn tekijät ja lapset 13-16 v.) 250 g/vrk
  • D-kortti (raskasta ruumiillista työtä tekevät) 300 g/vrk
  • E-kortti (erittäin raskasta ruumiillista työtä tekevät) 425 g/vrk.

       Näitäkin annoksia leikattiin tilanteen heikentyessä sodan loppua kohti. Vanhan vitsin mukaan karjalanpaisti muuttui Jatkosodan aikaan karjalanpaitsiksi. Sikaa, nautaa ja lammasta kaikkea puuttui yhtä paljon. (Karjalanpaisti tosin ruokana tuli suuren yleisön tietoisuuteen vasta evakkojen mukana, joten vitsi lienee siltikin sotaa nuorempi.) Ei silti ihme että ruokaa jatkettiin mielikuvituksella.

      Säännöstely lienee ollut maaseudulla helpompaa, kun luonnosta saattoi helposti keksiä jatketta ruokaan. Onneksi perunoita oli saatavana, eikä Veljessodan aikana käytössä ollutta pettuleipää sentään tarvinnut yleisesti valmistaa. Pettuleipä on leipää jossa osa ruisjauhoista on korvattu männyn nila- ja jälsikerroksista jauhetusta pettujauhosta. Nykyään tosin pettuleipää osataan arvostaa, sillä siitä saa reilusti kuitua, flavonoideja ja sillä on myös todettu olevan suotuisa vaikutus kolesteroliin. Hyvää se ei tosin tainnut olla.

      Sota-aikana ja sen jälkeen sanaa korvike käytettiin erityisesti kahvin korvikkeista. Maaseudulla kahvin joukkoon jauhettiin sikurin juurta. Suomessa vuonna 1941 kauppaan tullut kahvin korvike oli pääasiassa valmistettu rukiista, ohrasta, lantusta ja voikukan juuresta, mutta sisälsi myös noin 25 prosenttia aitoa kahvia. Myöhemmin tuli käyttöön myös kahvin vastike, joka ei sisältänyt aitoa kahvia lainkaan.

Itsenäisyyspäivän illallinen vuosimallia 1941 (V)

     Komealta kuulostavalla tittelillä varustettu herrasmies, nimittäin kansanhuoltoministeriön tiedotustoimiston päällikkö Untamo Utrio toimitti suomalaisille opaskirjan ”Pois pula ja puutteet”. Kansalaisten tiedonnälkä oli sitä luokkaa että oppi upposi, sillä painos myytiin saman tien loppuun ja sitä painettiin lisää useita painoksia. Opaskirja painotti yrttien ja luonnonkasvien käyttöä keittiössä ja näiden kirjojen opeilla ruokavalio monipuolistui ja nälkä helpotti. 

     Näitä hätäruuan oppaita julkaisivat muutkin. Tuon ajan keittokirjoista tunnetaan nykyään parhaiten toisen maailmansodan aikana julkaistut teokset. Näihin kirjoihin kuuluvat muun muassa Marttaliiton julkaisema Saimi Latosen Pula-ajan ruokaohjeita (1940), Marja Helaakoski-Tuomisen Pula-ajan keittokirja (1941) ja Lyyli Liukkosen Kasvisruokaa pula-aikanakin (1942). Latosen kirjan vuonna 1946 ilmestyneestä kuudennesta painoksesta on otettu peräti kolme näköispainosta (1992, 1997, 2004). 

     Pula-ajan keittokirjat eivät ole pelkkiä omaa aikaansa ilmentäviä kuriositeetteja. Esimerkiksi Aarne Nissisen ja Eva Somersalon Kortiton ruoka ja miten käytän korttiannokseni (1942, 2.p. 1943) kirjasta löytyy rasvankäyttöä kammoavalle omalle ajallemme maukkaita voin korvikeohjeita ja monet reseptit ovat lihan puutteesta johtuen vegetaristisia.

     Tässä koottuna Pula-ajan keittokirjan resepteistä koottu Itsenäisyyspäivän kasvisateria. Gastrodontin muutokset kirjan resepteihin on kirjoitettu kursiivilla. Valitettavasti nämä pula-ajan reseptit eivät ole gluteenittomia.

 RUSKAHILLO

  • 1 kg pihlajanmarjoja,
  • 1/2 kg sokeria,
  • vanillinisokeria

Poimi pihlajanmarjat vasta sitten kun on ollut yksi pakkasyö. Puhdista marjat ja kaada päälle kiehuvaa vettä, niin saat poistettua loputkin pihlajanmarjojen kitkeryydestä.

Tämän jälkeen voit keittää marjoista hiljaisella tulella tavalliseen tapaan hilloa. Halutessasi voit maustaa hillon vaniljan makuiseksi.

(Yksi ateria ei vaadi näin paljoa, joten tee vaikka viidesosa tästä)

SIPULIKASTIKE

1-2 sipulia hienonnetaan ja kiehutetaan vedessä. Joukkoon lisätään veteen sekoitetut vehnäjauhot. Annetaan kiehua 10 minuuttia ja maustetaan voilla ja suolalla.

Hyvä kastike perunoille. 

VIHANNESPIHVIT

  • 2-3 porkkanaa,
  • 1 sipuli,
  • 3 kupillista kauraryynejä,
  • vehnäjauhoja,
  • kasvislientä
  • (suolaa ja pippuria)

Raasta porkkanat ja sipuli. Sekoita raasteseos kauraryyneihin ja vehnäjauhoihin, sekä lisää hiukan kasvislientä. Muotoile taikinasta pieniä kakkuja, jotka paistat paistinpannulla pihveiksi.

(Tarjoillaan Ruskahillon, sipulikastikkeen ja pottumuusin kera.)

POTTUKEITTO (tai muusi)

  • 5 perunaa,
  • maitoa ja vettä

Kuori perunat ja keitä pehmeiksi. Ota keitinvesi talteen ja survo perunat muusiksi. Lisää maitoa ja keitinvettä niin paljon, että saat notkean keiton.

Nautitaan mustan leivän kera. Perunakeiton herkullisuus kasvaa kun siihen lisätään voinokare.

(Gastrodontin versiossa maitoa ja keitinvettä ei lisätä niin että vallan notkistuu keitoksi. Sen verran vain että muusi pysyy vielä kasassa. Lisää teelusikallinen mäkimeiramia [Oreganoa] ja homma on selvä. Nälkäiseen kasvissyöjään tämä sapuska uppoaa kuin Westinghouse lahtariin Kuurilassa.)


Itsenäisyyspäivän lihallisempi illallinen vuodelta 2013.

       Tältä istumalta en osaa kertoa perinteisempää ruokaa itsenäisyyspäivän iltaan. Tämän ruuan voi häpeämättä viedä ulkomaille maisteltavaksi, jos on valmis kantamaan porontappajan stigman. Anglo-amerikkalaisissa kulttuureissa poro liittyy niin vahvasti Joulupukkimyyttiin, että reaktio on pahimmillaan samaa luokkaa kuin varrastetun Joulupukin tarjoamisesta. Toisaalta Joulupukki ja porot kuuluvat Suomeen ja suomalaisuuteen, joten se on kunkin oma asia syökö vai ei. Siis poroa. 

Poronkäristys ja perunamuussi Gastrodontin tapaan

       Tässäpä laatupäristys pienellä kierteellä valmistettuna itsenäisyyspäivän ratoksi.  Uppoaa kuin Jääkäripataljoona 1:n pimeältä harjanteelta Maxim-konekivääreillä suolaama venäläispataljoona Äänisen jäälle.

       Tarjoillaan salaatin, puolukkahillon, suolakurkkujen ja isänmaanrakkauden kera.

Käristys:

  • 600g poronkäristyslihaa
  • 150g jamon serrano- tai iberico-kinkkua kuutioina.
  • 1 sipuli
  • 50g voita
  • 1 tl suolaa 
  • 2 tl mustapippuria
  • 1 tl katajanmarjaa
  • 1 rkl häränlihafondia
  • 2dl vettä
  • 2dl kuohukermaa

Valmistelu:

Ota poro sulamaan jääkaappiin 3 tuntia ennen valmistusta. Pilko sipuli.

Valmistus:

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Sulata voi padassa liedellä. Käristä poronlihat voissa pienissä erissä  ja lisää sipuli kypsymään. Lisää suola ja katajanmarjat sekä rouhi pippuri pataan. Kun porot on mukavan ruskeita ja sipulit kuullottuneita lisää neste. Varmista että lihat ovat nesteen peitossa. Laita kansi päälle ja työnnä pata uuniin kolmeksi tunniksi. Käy välillä tarkastamassa nesteen määrä, ettei käristys pääse kuivumaan.

Muussi:

  • 2kg puikulaperunoita.
  • voita
  • 1l punaista maitoa
  • 2tl suolaa

Valmistelu:

Kuori perunat.

Valmistus:

Keitä perunat. Valuta potut ja lisää kattilaan nyrkillinen voita. Nuiji perunoita kuin 8. divisioona Miljardimottia Sommeessa. Lisää tarvittaessa punaista maitoa jotta koostumus säilyy tasaisena ja itsenäisenä. 

Nauttiminen: 

Syödään vakaata harkintaa ja itsenäisyydentuntoa kokien hyvässä seurassa Narvan marssin soidessa. Tai vaihtoehtoisesti Kaj Chydeniuksen Natalian. Voi myös syödä yksinkin jos ei ole kavereita. Ruokajuomaksi sopii tumma olut tai vesi. Tai jotain siltä väliltä.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Historian lähteet: 
Wikipedia
Keski-Suomen Museo
Hiidenkivi-lehti
www.ruokatieto.fi

Kuvien oikeudet:
Wikimedia Commons
DepositPhotos
Gastrodontti

Vacherin Mont d’Or – Kultaisen vuoren juusto

Mont d’Or – legendaarinen fonduejuusto historian hämäristä.

Mont d’Orin huippu ei pärjää Matterhornille muutoin kuin maussa.

Vacherin Mont d’Or -juusto on syystäkin legendaarinen. Sen resepti on arviolta 800 vuotta vanha ja siitä on kirjoitettu juustoharrastajien keskuudessa jo satoja vuosia.

Sveitsin ja Ranskan rajalla Juravuoriston uumenissa sijaitsee vaatimaton vuorenhuippu. Verrattuna ympäristön reilusti korkeampiin huippuihin, ainoastaan 1463 metriin kohoava Mont d’Or eli kultainen vuori ei maantieteellisesti ole mitenkään erikoinen. Siitä puolet kuuluu Ranskalle ja puolet Sveitsille, jonka puoleinen huippu on vielä matalampi. Kuuluisan siitä tekee tämä jännittävä juusto jolla on pitkät perinteet.

Ranskan puolella tämä rakas lapsi on nimeltään Vacherin du Haut-Doubs tai Mont d’Or ja Sveitsissä se tunnetaan nimellä Vacherin Mont-d’Or. Lähes samasta juustosta kuitenkin on kyse. Ranskalainen versio tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, siinä missä sveitsiläinen tehdään pastöroidusta. Sen tarina kuitenkin alkaa jo kauan ennen pastöroinnin keksimistä.

Jura-vuoriston Ranskan ja Sveitsin välinen rajaseutu on tunnettu muistakin legendaarisista juustoista kuten Comtésta ja Gruyèresta, mutta varsinkin Mont d’Or-juuston tarina on kertomisen arvoinen. Alueella sijainneen, nyt jo kadonneen katolisen luostarin munkit, valmistivat tätä upeaa kuusipuiseen rasiaan pakattua juustoa jo 1200-luvulla. Silloin kyse ei ollut herkuttelusta, vaan hengissä selviämisestä. Kun vuoristossa oli pakko elää karjan kanssa vuotuiskierron mukaan, myös juustot olivat enemmän kausiluontoisia.

Syksyllä tehdään toisenlaista juustoa, sillä Jura-vuoristossa talvi tulee kun lumi tukkii tien korkealla alppiniittyjen kylkeen rakennetuihin juustoloihin eli fruitiéreihin.

Kirjoitin vuotuiskierrosta enemmän Metzler-juuston yhteydessä artikkelissa Mistä vuorijuustot tulevat, mutta lyhyesti kyse on karjan laiduntamisesta kesällä korkealla vuorten rinteillä ja talvella alhaalla laaksoissa, missä talvi ei ole niin pureva. Kuuluisimmat juustot kuten Comté ja Gruyère valmistettiin keväällä ja kesällä, kun eläimet olivat vasikoineet ja lamponeet, ja maidon tuotanto oli suurimmillaan.

Kevään ja kesän maidosta tehdyt suuret juustot pakattiin Jura-vuoriston suolakaivoksiin kypsymään, jotta se säilyisi talveen asti, kun ruoka oli laaksoissakin vähissä. Viileissä luolissa juustot säilyvät kunhan mikrobiologiset olosuhteet ovat kunnossa. Näin on tehty Alpeilla tuhansia vuosia.

Nykyisin Comtéa ja Gruyèrea valmistetaan ympäri vuoden, eikä vuotuiskierrolla ole yhtä suurta merkitystä niiden valmistuksessa kuin ennen, mutta perinteinen Mont d’Or on kausijuusto sanan varsinaisessa merkityksessä. Perinteisesti se valmistettiin syyskesällä ja syksyllä, kun lehmät alkoivat lopetella maidontuotantoa ja palailivat takaisin laaksoihin talvehtimaan.

Juravuoristossa juustonvalmistajille talvi alkaa vasta kun lumi tukkii tiet korkealla sijaitseviin juustoloihin. Koska lehmät lypsivät vähemmän, syksyisin lypsetty maito oli suhteessa rasvaisempaa. Tällaisesta maidosta oli parempi tehdä pienempiä ja pehmeämpiä juustoja. Pitkään säilyvät kovat juustot kuten Comté ja Gruyère on tehty vähärasvaisesta maidosta, sillä kovissa juustoissa on vähän kosteutta ja rasvainen maito sitoo kosteutta itseensä jostain juustoesoteerisista syistä.

Syksyllä juustoa siis tehtiin erittäin aromaattisesta, koko kesän heinää syöneiden lehmien rasvaisesta maidosta. Siitä syntyy pehmeitä ja järjettömän aromaattisia juustoja. Mont d’Or esimerkiksi on tarpeeksi kypsyttyään niin pehmeää ettei sen rakenne pysy kasassa ilman ulkoista tukea. Se on 9 viikkoa kypsyttyään niin juoksevaa että huoneenlämpöisenä sitä pystyy nauttimaan lusikalla. Tästä syystä Mont d’Or pakattiin alkukypsytyksen jälkeen luostareissa kuusipuisesta viilusta tehtyyn rasiaan, ennen kuin se pyöritettiin luolaan kypsymään, jossa juuston entsyymit pilkkoivat juuston juoksevaksi. Kuusipuinen rasia toi kypsymiseen myös hienoista pihkan makua, mikä on osa juuston ainutlaatuista viehätystä. Samasta syystä se on oivallinen fondue-juusto, sillä sitä ei tarvitse laimentaa että sen saa juoksevaksi.

Vacherin Mont d’Orin valmistus Sveitsissä on edelleen pitkälti pienten juusto-osuuskuntien toimintaa.

Mont d’Or on taustansa ansiosta talvinen juusto. Vaikka sitä nykyisin pystyttäisiin valmistamaan ympäri vuoden, sillä tiet fruitiéreihin pysyvät auki lumiauroilla, ranskalaiset ja sveitsiläiset ovat halunneet suojella juuston historiaa. Mont d’Or on valmistettu samalla menetelmällä vuosisatoja. Se on ollut legendaarinen juusto jo kauan.

Ensimmäisen kerran Mont d’Or mainitaan nimeltä vuonna 1799 kirjeessä Ranskan perunakeisarille Antoine-Augustin Parmentierille, joka teki perunasta Ranskassa ravintoa. Kirjoitin hänestä Gastrodontti tutkii: Peruna -artikkelissa enemmän. Sen jälkeen tästä juustosta onkin kirjoitettu paljon.

Sille on myönnetty Ranskan valtion AOP/AOC (Appellation d’Origine Contrôlée)-luokitus joka säätelee alueellisten tuotteiden alkuperäisyyttä. Sama organisaatio myös valvoo että konjakki tulee Cognacista ja Sampanja Champagnesta. Juustolle myönnetty luokitus sanelee että Mont d’Or juustoa saa valmistaa ainoastaan elokuun 15. ja maaliskuun 15. päivän välisenä aikana ja ainoastaan yli 700 metrin korkeudessa sijaitsevissa juustoloissa. Juuston kypsennykseen tulee käyttää vähintään kolme viikkoa ja sen saa myydä aikaisintaan syyskuun 10. päivänä. Monet juustokauppiaat tosin antavat sen kypsyä vielä hyllyssä herkuttelijoita varten.

Tiukat vaatimukset sanelevat sen, että Mont d’Or juustoa valmistetaan enää pienissä juustonvalmistajien osuuskunnissa sekä Sveitsissä että Ranskassa. Valmistus on vähenemässä entisestään vuotuiskierron ollessa vaarassa ja esimerkiksi Ranskassa Mont d’Oria valmisti vuonna 2009 enää 11 juustolaa, joilla oli suuria vaikeuksia saada toimitetuksi tarpeeksi juustoa maailmalle. Nykytilannetta ei kukaan tiedä. Tämä juusto on harvinaista herkkua, jota tiedän että saa Suomen juustokaupoista ainakin Tampereen kauppahallin Juustosopesta. Elleivät herkuttelijat ole jo syöneet jokaista kiekkoa, mitä Juustosopin Eija on tilannut.

Juustoa pesemällä parempaa juustoa

Jossain vaiheessa historiaa, tarpeeksi monen nälkää nähdyn talven ja pilalle menneen juustoerän jälkeen (erään lähteen mukaan 600-luvulla Elsass-Lothringenissa Sveitsin pohjoisrajan suunnalla) vuoriluostareiden munkit keksivät alkaa pestä juustoa tasaisin välein aina, kun siihen alkoi kehittyä ilkeän näköistä bakteerikasvustoa luostarin kellarissa.

Tietämättään munkit tulivat luoneeksi otolliset olosuhteet Brevibacterium linens bakteerin kasvulle. Tuo bakteeri kasvatti talven aikana juuston päälle kerroksen joka suojeli juuston sisusta muilta bakteereilta. Juustosta tuli entistä kuvottavamman näköistä ja hirvittävän hajuista, mutta maku juustoissa oli aivan mieletön, sillä B. linens tekee ihmeitä myös juuston kypsymiselle. Pestykuoriset juustot olivat keksitty.

Juuston luolakypsytystä
Juuston kypsyttelyä suolakaivoksessa. Ei näytä kovin hyvältä, mutta sisus on jumalaista juustoa.

Pesemällä juustoa kuoressa viihtyy enemmän kosteutta ja suolaisuutta sietävät bakteerit kuten B. linens kuivempiin ja vähemmän suolaisiin olosuhteisiin kiintyneet bakteerit ja homeet, kuten valkohome jolla esim. Brie ja Camembert kypsytetään. Haju syntyy siitä kun näiden kuorien bakteerit tuottavat kasvaessaan rikkipitoisia yhdisteitä. Jotkut pestykuoriset juustot ovat todella rivon tuoksuisia, mutta sen ei kannata antaa hämätä, sillä maku on usein häkellyttävän hyvä.

Brevibacterium linens ja sen asuintoverit myös tuottavat usein karoteenia, mikä on myös porkkanan väriaine. Tästä syystä pestykuoriset juustot ovat usein punertavia kuoreltaan. Rumasta ulkomuodostaan huolimatta myös kuori on useimmiten pestykuorisissa juustoissa syötävää.

Vuosisatojen ajan luostarit joissa harjoitettiin myös panimo- ja tislaustoimintaa keksivät pestä juustoa alkoholilla ja sen takia monet luostarijuustot ovat pestykuorisia ja niissä on runsaasti kiinnostavia makuja joihin palataan tuonnempana. Juravuoriston väellä, luostareita lukuunottamatta ei ollut varaa tuhlata alkoholia juuston pesuun, mutta juomavettä oli saatavilla runsaasti ja samoin suolakaivoksista saatua suolaa, joten monet alueen juustot, myös Comté ja Gruyère, ovat usein suolavedellä pestyjä ja kuivissa suolakaivoksissa kypsytettyjä. Pestyt juustot ovat makuprofiililtaan runsaita ja lihaisia. Mukana voi olla umamisen hiivaisia aromeita ja navetan tuoksua.

Mont d’Or on pestykuorinen juusto ja sen huomaa mausta. Kermajuustolla ja valkoviinillä jatketut fonduet tuntuvat Mont d’Orin jälkeen jokseenkin vaisuilta. Kyllä juustossa pitää olla makua, ja pestykuorisissa juustoissa sitä kyllä löytyy.

Fondue-juustojen salaista aatelia

Herkullista mutta, ah niin sotkuista.

Kypsänä jo huoneenlämmössä juokseva Mont d’Or sopii esimerkiksi leivän päälle kylmänäkin, mutta vasta lämmitettynä fonduessa sen maut todella pääsevät irti. Siitä tulee myös luvattoman helppo fondue ilman fondue-pataa ja avotulta. Muoveista poistetun kuusipuisen laatikon voi kääräistä folioon ja laittaa kokonaisena uuniin lämpiämään 150 asteeseen 45 minuutiksi. Lämpö kirvoittaa Mont d’Orin mauista irti huomattavasti laajemman skaalan. Lämpimänä se on hieman hapan, pähkinäinen. Pihkan maku tuntuu selvästi mutta vienona ja hienoinen navetan tuoksu tekee juustoon maanläheisen tuntuman.

Mont d’Oria syödään fonduessa joko sellaisenaan tai lisäämällä siihen ennen uunia tilkka valkoviiniä ja valkosipulia ohuina lastuina. Kuumaan juustoon on upea dipata pöydässä kiinteitä perunoita (ehkä juuri herra Parmentierin ansiosta), cornichoneja (tässä yhteydessä on korrektia käyttää ranskankielistä muotoa minikokoisista suolakurkuista) ja tuoretta maalaisleipää. Muita, vähemmän perinteisiä mutta perin sopivia täytteitä ovat esimerkiksi kuivattu liha, erilaiset kestomakkarat, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit tai hillosipulit.

Meidän pöydässämme oli kurkkujen, perunoiden ja tuoreen maalaisleivän lisäksi myös valkosipulivoita ruohosipulilla ja juomana hapokasta Rieslingiä. Koko perhe ja isoäiti saman pöydän ääressä kaikilla haarukat kuumassa juustossa lumisateen hiljaa leijaillessa ikkunan ulkopuolella. Ihana tapa aloittaa talvikausi. Vaikka seuraavana päivänä satoikin jo räntää, talvisen alppilegendan muisto kannattelee tunnetta.

Kuvat:
artikkeli Falaise_du_Mont_d’Or – By Pmau – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38430876
Depositphotos
Gastrodontti

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas historian hämärään.

Japani on sadekaudella kuuma ja kostea.

Monet eivät tule ajatelleeksi sitä kuinka kuuma maa Japani on. Kesäkuusta elokuuhun Japanissa on sadekausi. Pohjoisin saari Hokkaido ja pohjoisimmat saaret säästyvät Tyynenmeren kosteudelta ja niissä on hyvin suomalainen kesäilmasto. Muualla Japanissa tuona aikana sataa lähes joka päivä. Sateisina päivinä lämpötila pyörii 25℃ asteen nurkilla ja ilmankosteus on mieletön. Sadekaudella ei kuitenkaan sada joka päivä. Aurinkoisina kesäpäivinä saarilla on kuumaa, eikä ole mitenkään poikkeuksellista että päivälämpötila nousee jopa 35℃ asteeseen jopa suurissa kaupungeissa ja kosteusprosentti on edelleen mieletön. Aikaa toukokuun lopusta elokuun loppuun kutsutaan runollisesti nimellä tsuyu eli ’kaste’.

Lämpötila ja kosteus selittävät monta asiaa japanilaisesta kulttuurista lähtien siitä miksi perinteiseen arkkitehtuuriin kuuluvat avattavat paperiset seinät, miksi oli tavallista käyttää löysiä silkkisiä vaatteita ja miksi kylmät nuudeliruuat ovat kesäisin Japanissa niin suuressa suosiossa. Etenkin tattarijauhoista valmistetut soba-nuudelit. Tattarin asema japanilaisessa keittiössä on lähes yhtä tärkeä kuin riisin ja historia lähes yhtä pitkä.

Tattarin tie

Tattarin syöminen on vanhaa japanilaista ruokaperinnettä. Ensimmäiset historialliset maininnat ovat Nara-kaudelta 800-luvulta, kun tattarijauhojen avulla torjuttiin nälänhätää ja siitä on jäänyt merkintä kirjoihin. Varhaisimmat arkeologiset löydöt viittaavat tosin siihen että tattaria on syöty jo Jomon-kaudella reilu pari tuhatta vuotta sitten. Nuudelien muodossa sitä on syöty vasta Edo-kaudelta 1600-luvulta lähtien, jolloin siitä tuli legenda. Sobamen tai nykyisin vaan soba eli tattarinuudelit ovat yhtä merkittävä osa japanilaista ruokakulttuuria kuin sushi tai tempura. Edo-kaudelta on säilynyt runokokoelmia missä ylistetään tattarinuudeleita.

Mogami-joki Yamagatasta on kuulu runoista ja sobasta.

Eräs Edo-kauden kuuluisimmista runoilijoista Matsuo Bashō kirjoitti siinä määrin usein sobasta haikuissaan, että runoilijan sekä hänen tattarirunojensa innoittamana Yamagatan prefektuuriin on syntynyt kulinaarinen pyhiinvaellusreitti. Sen kulkijat voivat astua Bashōn jalanjälkiin reitillä jota kutsutaan nimellä ’Tattaritie’ tai viralliselta nimeltään ’Mogami-joen kolmen vaarallisen solan tattaritie’.

Tie kiemurtelee kiivaasti virtaavan Mogami-joen vartta, jonka karun kauneuden Bashō myöskin ikuisti runoihinsa. Sen varrella tien kulkijat voivat nauttia koruttomasti sobaa ja nauttia Japanin luonnon karua kauneutta. Reitin varrella on 12 kuuluisaa soba-ravintolaa jotka ovat erikoistuneet nimenomaan perinteisiinn soba-resepteihin ja vaatimattoman tattarinuudelin hiomiseen kohti täydellisyyttä.

Soba-nuudelit. Vaatimaton mutta maineikas.

Niinkuin tattaritien kulkeminen jalan on erittäin zeniläinen tapa nauttia elämästä, myös perinteistä soba-nuudeleiden valmistusta pidetään zenin harjoittamisena. Perinteinen japanilainen soba-nuudeleiden valmistus on myös päässyt UNESCO:n maailmanperintöluettelon aineettoman kulttuurin listalle.

Merkittävää tattarinuudeleista tekee varmaankin niiden arkinen monikäyttöisyys. Sellaisenaan niissä ei ole vahvaa makua, mutta niiden makua voi kehystää monella eri tavalla. Kuitenkin niiden arkisuudessa on jotain rauhoittavaa. Talvella tattarinuudelit syödään lämpimänä keitossa tai paistettuna nuudelina yakisobana. Japanilaiseen uuteen vuoteen tattarinuudelit kuuluvat uuden vuoden aloittavan toshikoshi soba-nuudelikeiton muodossa, mutta palataan näihin lämpimiin taas kun tulee kylmä ja tarvitsee lämmikettä. Näillä helteillä tarvitaan kylmiä nuudeliruokia.

Zaru Soba

Artikkelin kirvoittajana toiminut ruoka zaru soba on naurettavan yksinkertainen ruoka. Keitetään sobaa eli tattarinuudelia, jossa nykyisin on usein myös vehnää mukana joten gluteenittoman version kanssa täytyy olla tarkkana että käyttää 100% tattarinuudelia.

Jäähdytetään keitetty soba kylmällä vedellä (Japanissa jopa jäävedellä) ja tarjoillaan bambusiivilästä eli zarusta nuudelikastikkeen eli mentsuyun kanssa. Japani on ihanan johdonmukainen kieli. Sananmukaisesti men eli nuudeli niinkuin sanassa ramen ja tsuyu niinkuin ’kaste’ sadekauden nimessä.

Tuo mentsuyu kastike on muuten aivan nerokasta. Se on voimakkaan makuinen pohja jota käytetään hyvin laajalti japanilaisessa keittiössä. Sitä käytetään laimennettuna kylmien nuudelien kanssa dippikastikkeena ja se toimii pohjana monissa kuumissa nuudelikeitoissa, siihen dipataan tempuraa, sillä maustetaan muut japanilaiset ruuat kuten donburit ja hot potit.

(Hot pot ei oikein käänny. Google koettaa tarjota käännöstä ’pataruoka’ mutta Japanissa se ei ole sinne päinkään. Nabemono-ruuat ovat ihan oma juttunsa japanilaisessa keittiössä. Ne ovat enemmänkin keittoja kuin patoja, mutta eivät ne oikein ole keittojakaan. Pitääkin kirjoittaa niistä artikkeli, sen verran kuuluisia nabemonoja kuitenkin saarilta löytyy. Kuten sukiyaki, shabu-shabu ja chanko-nabe muutamia mainitakseni. Niistä kuitenkin tuonnempana.)

Monikäyttöistä mentsuyu-kastiketta voi joko ostaa valmiina Aasia-kaupoista tai sitten sen voi tehdä itse. Meillä mentsuyu tehdään itse, koska valmiissa kastikkeissa on useimmiten tekstit vain japaniksi eikä niiden laimennussuhdetta osaa lukea. Itse tekemällä tietää mitä saa. Koska pelkälle nuudelien keitolle ei juurikaan kehtaa kirjoittaa reseptiä, niin tässä on myös dippikastikkeen resepti:

Zaru Soba ja mentsuyu

Mentsuyu. Helppoa tehdä kotona.

Soba:

  • 300g sobanuudeleita

Mentsuyu

  • 1.5dl sakea
  • 3dl miriniä
  • 3dl vähäsuolaista soijaa
  • 1tl hondashi-jauhetta tai kombu-merilevää, tuttu dashi-liemestä
  • (kourallinen katsuobushia eli kuivattua savustettua tonnikalaa)
  • hyppysellinen norisuikaleita.

Valmistus:

Mittaa kattilaan sake ja kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi. Anna kiehua kevyesti kunnes alkoholi ei enää tuoksu. Lisää muut aineet kattilaan ja sekoita. Kiehauta ja pudota lämpö miedolle. Anna kuplia viitisen minuuttia ja siivilöi katsuobushi (ja kombu) liemestä ja jäähdytä mentsuyu. Säästä liemestä siivilöity katsuobushi. Siitä tulee loistava tunamajo tai furikake. Kirjoitan reseptin heti seuraavaksi.

Keitä nuudelit. Valuta ja huuhtele. Sobanuudelit voi jättää kulholliseen jäävettä odottamaan tarjoilua tai mentsuyun jäähtymistä. Laimenna mentsuyu 1:2 jäävedellä ja tarjoile zarusoba suoraan bambusiivilästä jos sellainen sattuu löytymään. Höyryttimen kansi toimii myös mainiosti. Valuta jäävesi jäineen päivineen siivilään ja koristele norisilpulla.

Tarjoile laimennettu mentsuyu dippikastikkeena.

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse

Metzlerin vuohenheinävuorijuusto

Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä pitää kertoa vähän lisää. Jos tuon konsonanttikimaran avaa, sen takaa löytyvät tekijänsä Metzlerin lisäksi sanat ’vuohi’, ’heinä’, ’vuori’ ja ’juusto’. Nämä sanat ja tämä juusto avaavat Alppien vuorijuustojen tarinan hienosti.

Itävallassa Vorarlbergin alueella sijaitsee Bregenzwaldin laaksoinen alue, minne tuhannet alppilajien harrastajat vaeltavat joka talvi. Sama alue tunnetaan kulinaristien keskuudessa juustoistaan. Tavallaan tämä liittyy laskettelurinteisiin. Bregenzwaldissa nimittäin harrastetaan tuhansia vuosia vanhaa, antropologien kielellä transhumanssiksi kutsuttua perinnettä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että laskettelijoiden palattua koteihinsa, vuohet ja lehmät valtaavat laaksojen rinteiden alppiniityt ja laskettelurinteet. Sekä paimenet että karja muuttavat kesäksi ylös vuorille.

Bregenzwaldissa ei kesäisin lasketa vaan laidunnetaan.

Kesän ajan eläimet laiduntavat korkealla puurajan yläpuolella ja nautiskelevat ainoastaan vuorilla luonnostaan kasvavaa ravintoa. Talvella karja kerätään taas laaksoihin talvehtimaan lämpimiin karjasuojiin kylmimpien kuukausien ajaksi ja keväällä laidunnetaan laaksojen pohjilla sijaitsevilla niityillä, kunnes kesän kynnyksellä siirrytään taas vuorille.

Transhumanssi, vuotuiskierto tai siirtolaiduntaminen on vanhaa perinnettä. Alpeilla sitä tiedetään harrastetun jo nuoremmalla kivikaudella 5000 vuotta sitten. Itse asiassa, muinaisgermaanin sana alp, mistä nimi Alpit tulee, tarkoittaa sananmukaisesti ’kesäkauden vuorilaidun’.

Vuotuinen karjansiirto on Alpeilla kansanjuhla ja turistitapahtuma.

Perinteellä on ollut suuri merkitys myös Alppien maantieteeseen. Vuorten rinteillä laiduntava karja on oikeastaan myös luonut Alpeille tyypilliset vuoristoniityt ja mahdollistanut esteettömät talvilajit syömällä kaikki puiden taimet laidunvyöhykkeeltä. Niillä vuorilla jossa siirtolaiduntamista on harjoitettu, on puuraja alempana kuin mihin se luonnollisesti muodostuisi.

Tatzelwurm. Siisti otus kansanperinteestä jolla ei ole mitään tekemistä juustojen kanssa.
Tatzelwurm. Siisti otus kansanperinteestä, mutta ei liity juustoihin mitenkään.

Itävallassa maanviljelyksen vuotuiskierto on ollut suuri osa elämäntapaa ja kulttuuriperimää. Vielä vuonna 1997 yli 70000 paimenta huolehti noin puolen miljoonan pään karjalaumasta n.12000 alppilaitumella. Juustoihin liittymättömänä sivuhuomiona, siirtolaiduntaminen on aiheuttanut Alppien kulttuuriin runsaasti jälkiä kuten jodlauksen ja alppitorvet. Päivät vuorilla ovat yksinäisiä ja oli keksittävä keino miten kommunikoida viereisen vuoren paimenten kanssa. Myös aimo annos mytologiaa on syntynyt vuoriston pimeinä kesäöinä. Itävallassa ja Sveitsissä on erittäin elävä tarusto joka kertoo kaikenlaisista Alppien alaisista taruolennoista kuten kissannaamaisista lohikäärmeistä Tatzelwurmeista ja Barbegazi-kääpiöistä joilla on valkoinen turkki ja valtavat jalat. Myös vuoristotauti voi tehdä kepposia mielelle.

Vaikka transhumanssi saattaa tuntua aiheeseen liittymättömältä, on sillä todella suuri merkitys juustoille. Esimerkiksi tämä Markus Metzlerin juustolan vuohenjuusto on tehty ainoastaan korkealla vuorilla heinää syöneiden vuohien raakamaidosta. Ruokavaliolla on todella suuri merkitys maidon ja sitä kautta myös juuston makuun. Vuorten rinteillä vuohet elävät lajityypillistä elämää jokseenkin stressittömissä olosuhteissa määkien ja tällaisesta maidosta tehty juusto maistuu todella hyvältä.

Vuorijuustoiksi eli ’bergkäse’ voidaan kutsua monia kuuluisia juustoja kuten Comté, Gruyère, Emmental ja Appenzeller. Siihen usein riittää että ne on vuorilla valmistettu, mutta Itävallassa vuorijuustoiksi kutsutaan nimenomaan vuotuiskierron mukaan laidunnettujen eläinten juustoja. Ettei asia menisi liian helpoksi, Bregenzwaldissa, joka on Itävallan kuuluisin juustoalue, valmistetaan tiettyä vuorijuustoa jota kutsutaan Bergkäseksi isolla alkukirjaimella joka on maailmankuulua vaikka sen tuotantomäärät ovat pienempiä kuin edellämainittujen juustomegaliittien.

Bregenzwaldissa juustonvalmistusta pidetään arvossa. Paikalliset yrittäjät ovat perustaneet yhdistyksen joka kantaa nimeä Bregenzwalder Käsestraße eli ’Bregenzwaldin juustotie’. Sen tarkoitus on vaalia vuotuiskierron ja itävaltalaisen juustonvalmistuksen perinnettä. Juustotie alkaa Bodenjärven rannalta Bregenzistä ja kiemurtelee 63km matkan ylös Schoppernauhun lähes kilometrin korkeuteen. Kaikki tienvarren karjatilat, juustolat ja meijerit kuuluvat yhdistykseen ja useimmat reitin varrella sijaitsevat tilat ovat avoinna vierailijoille ja niistä saa luonnollisestikin juustoa ja muita tilatuotteita.

Jokaisella juustolalla on omat erikoisuutensa. Joidenkin juustoloiden juustoissa karjaa on laidunnettu sellaisella alueella missä kasvaa myös lupiinia, joka tuo oman makunsa juustoon. Toisaalla lehmät syövät heinän joukossa apilaa, kolmannessa alppirinteiden villiyrttejä ja kaikki juustot maistuvat erilaiselta. Heinäjuustot ovat oma lukunsa. Heinää syöneen karjan maidosta tehtyyn juustoon tulee hentoinen heinän maku jota jotkut juustolat vielä korostavat pakkaamalla juuston kuivattuun heinään. Heinäjuustoa pidetään myös erityisen kestävän kehityksen juustona, sillä heinän kasvattaminen alppirinteillä vähentää eroosiota ja lisää luonnon monimuotoisuutta, sillä eläinten kavioissa niityille kulkeutuu myös muiden kasvien siemeniä. Päästäkseen heinäjuustojen jaloon kategoriaan, juustossa saa käyttää ainoastaan sellaisen karjan maitoa joka ei ole syönyt ollenkaan säilörehua, vaan ainoastaan tuoretta ravintoa.

Metzler on peräisin vuohien mestoilta.

Heinäjuustot ovat kuuluisia kulinaristien keskuudessa, mutta tämä artikkelimme keskiössä oleva juustomestari Markus Metzlerin nimeä kantava juusto on harvinainen helmi. Metzler on korkealla laaksonrinteellä laiduntaneiden vuohien maidosta kuparikattilassa keitettyä ja paikallisessa juustokellarissa puoli vuotta kypsytettyä. Tänä aikana juustoon kasvaa luonnonkuori ja kypsän juuston väri on valkoinen, lähes läpikuultava. Tässä Bregenzerwaldin juustotien varrella valmistetussa vuohenjuustossa on kaikki ihanaa. Metzleristä puuttuu kokonaan se vuohenjuustoista usein tuttu tunkkaisuus.

Maku on mieto, aavistuksen pähkinäinen ja tuoksu tuo hienovaraisesti mieleen mummolan heinäladon. Koostumus on hivenen kova ja melko rakeinen, vaikka kyse on verrattain tuoreesta juustosta. Vuohenjuustosta kuitenkin on selvästi puhe, koska vuohesta peräisin oleva juustonjuoksute jättää juustoon huumaavan, melkein polttavan jälkimaun. Hienostuneen maun taustalla on vuotuiskierto ja perinteiset itävaltalaiset juustonvalmistuksen menetelmät. Niitä on syytäkin vaalia.

Sain vinkin tästä juustosta Tampereen Kauppahallin Juustosopin Eijalta. Tätä herkkua ei Suomesta saa muualta kuin heiltä. Haluaisin käyttää tässä tilaisuuden Juustosopin kehumiseen, muutenkin kuin saamani Metzler-maistiaispalasen takia. Juustosopin palvelu on aivan mieletöntä juuston ystävälle. Itse olen asioinut Sopissa niin kauan että Eija muistaa jo juustomakuni ja osaa suositella tällaisia helmiä. Jätän mielelläni Eijalle vapaat kädet rakentaa juustolautaseni, sillä ammattitaito on sellaista ettei muualta löydy ja koronan aikaan järjestyi jopa kotiinkuljetus juustoille. Olisipa asiakaspalvelu aina tällaista.

Kuvat:
Gastrodontti
Depositphotos
Tatzelwurm – By Johann Jakob Scheuchzer (author) – Houghton Library, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34694094

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei kansallissairautemme pääse valloilleen. Nuo kolme raaka-ainetta nimittäin ovat voi, juusto ja pasta. Kuitenkin tälläkin ruualla on mielenkiintoinen tarina.

Tällä legendaarisella pastalla on pitkät juuret. Pastan, voin ja juuston yhdistelmä löytyy ensimmäisen kerran 1400-luvulla kirjoitetusta keskiaikaisesta keittokirjasta nimellä maccaroni romaneschi eli ’roomalainen pasta’. Resepti tosin on jokseenkin epämääräinen: ”Keitä pasta, lisää voita, hyvää juustoa ja makeita mausteita.” Tällaisessa muodossa sitä syötiin satoja vuosia Italian köyhissä kortteleissa.

Nykyisin tämä legendaarinen pasta henkilöityy 1900-luvun alkupuolella Roomassa vaikuttaneeseen Alfredo di Lelioon. Roomassa toimi vuonna 1914 pieni ravintola nimeltä Alfredo alla Scrofa, jonka omistaja di Lelio oli. Alfredon vaimo oli raskaana eikä pystynyt syömään muuta kuin pastaa voilla ja juustolla. Koko raskausajan Alfredo ruokki vaimoaan tarjoamalla tälle voin ja juuston kanssa mitä ikinä pastaa nyt ravintolassa oli keitetty sinä päivänä. Lapsen synnyttyä Alfredo halusi muistaa tätä aikaa elämässään lisäämällä annoksen ravintolansa listalle. Kaunis ele.

Alfredon kultaiset aterimet.

Varsinainen legenda syntyi vuonna 1920 kun mykkäelokuvien tähdet Douglas Fairbanks ja Mary Pickford vierailivat Roomassa ja Alfredon ravintolassa. Sinä päivänä fettucine oli fatte in casa eli talon pastana ja tähdet ihastuivat Alfredon fettucineen niin että pyysivät kokilta reseptiä ja veivät sen mukanaan Yhdysvaltoihin.

Italiassa kyseinen pasta ei koskaan noussut erityisen legendaariseen asemaan, sillä se oli lopultakin vain pastaa, juustoa ja voita, mitä italialaiset olivat tottuneet syömään jo satoja vuosia. Kuitenkin näyttelijät veivät kokemuksen mukanaan Hollywoodiin ja tarinan mukaan muistelivat annosta niin suurella lämmöllä että lähettivät ravintoloitsijalle kiitokseksi kultaiset aterimet joista tuli olennainen osa tätä legendaa.

Hollywoodin kulta-aikana näyttelijät olivat puolijumalten asemassa ja tästä tempauksesta kirjoitettiin laajalti. Yhtäkkiä kaikki halusivat valmistaa ’Alfredon fettucinea’ ja vierailla Roomassa hänen ravintolassaan, jossa Alfredo di Lelio valmisti tämän annoksen asiakkaalle pöydän ääressä juuri näillä kultaisilla aterimilla. Tähti oli syntynyt.

Ravintola Alfredo Alla Scrofa via Della Scrofalla Roomassa. Toinen niistä aidoista paikoista.

Sodan jälkeen Alfredo myi ravintolansa ja sille kertyneen maineen takia uusi omistaja halusi säilyttää ravintolan nimen. Tästä suivaantuneena di Lelio avasi poikansa kanssa Il Vero Alfredo eli ’Todellinen Alfredo’-ravintolan. Molemmat luonnollisesti tarjoilivat sitä ’alkuperäistä’ Fettucine Alfredoa. Myöhemmin di Lelion lapsenlapset ovat avanneet uusia Alfredo-ravintoloita Yhdysvalloissa, joten ’aitoa’ pastaa saa nyt jo kahdelta mantereelta. Jokaisessa pasta valmistetaan pöydän ääressä alkuperäisillä kultaisilla aterimilla. Kaikki haluavat uskoa legendoihin.

Yhdysvalloissa monet kilpailevat pastaravintolat ottivat annoksen listoilleen ja ’parantelivat’ sitä ja useimmissa amerikkalaisissa Alfredo-resepteissä on kaikkea muutakin kuten kermaa, kanaa, katkarapuja, parsakaalia tai lohta, mutta alkuperäisessä reseptissä on ainoastaan pastaa, voita ja parmesaania. Italiasta tätä ei kannata koettaa ostaa Alfredon nimellä muualta kuin jommasta kummasta Alfredo-ravintolasta.

Fettucine Alfredo eli fettuccine burro e parmigiano (4:lle)

  • 250g huoneenlämpöistä voita
  • 250g parmesaania (24kk, kypsemmästä tulee turhan äkäinen maku jos ei ole suuri parmesaanin ystävä)
  • 500g fettucinea (kuivapaino)
Juustoa ja voita.

Valmistelu:

Ota voi pehmenemään paria tuntia aiemmin. Kylmä voi katkoo kauhoja.

Valmistus:

Keitä fettucine al denteksi. Sillä aikaa kun pasta kiehuu, raasta juusto ja sekoita se voin kanssa tasaiseksi tahnaksi.

Kun pasta on kypsää ota talteen pari desiä keitinvettä. Keitinvedessä on pastasta irronnutta tärkkelystä joka on tärkeää emulsion kannalta. Laita liesi pois päältä ja valuta pasta. Heitä pasta takaisin kuumaan kattilaan, paiskaa voi-juustotahna perään ja sekoita vimmatusti. Valuta pienissä erissä vettä sekaan kunnes tuloksena silkinpehmeä juustoinen kastike. Koska kyseessä on emulsiokastike, ei vettä kannata kaataa liian nopeasti ettei kastikkeesta tule liian vetistä.

Jos näin käy, kattilaa kannattaa käyttää jäähtyvällä liedellä edelleen sekoittaen, mutta varovasti koska jos kastike erottuu, tuloksena on vain sulanutta juustoa ja kirkastettua voita.

Alkuperäinen tarjoillaan sellaisenaan, mutta amerikkalaistyyliseen voi lisätä mitä vain mieli tekee. Vaikka lisää juustoa jos siltä tuntuu.

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää viiniä maistellessa mahdollisimman monelta kantilta. Jos artikkeli menee tl;dr-osastolle, yhteenvetona voisin sanoa että ilman makua ruokailu olisi aika tyhjänpäiväistä hommaa.

Mitä on maku?

Maku on mielenkiintoinen asia. Miksi ruuat maistuvat millekään? Vielä olennaisempaa, miksi meillä edes on makuaisti? Lähdin etsimään vastausta ja se löytyi aika kaukaa evoluutiohistorian hämäristä.

Makuaistin kehittyminen on tapahtunut jo pitkään ennen ihmistä. Geenit jotka ohjaavat makusilmujen kehittymistä löytyvät jostain alkumeren ja selkärankaisuuden välimaastosta. Makuaisti on ollut elintärkeä aisti ja sen seuraukset ovat näkyneet luonnonvalinnassa nopeasti. Asioiden maistaminen on auttanut selkärankaisia selviytymisessä luonnonvalintaa vastaan esimerkiksi tunnistamalla korkeakalorisen ruuan vähäkalorisesta.

Maistaminen ei ole kädellisille mitenkään uusi juttu.

Otus joka pystyi maistamaan makean, pystyi tunnistamaan että makeassa kasvissa on korkea energiapitoisuus ja sillä oli pienempi riski jäädä evoluution viikatteen alle. Samalla tavalla otus pystyi maistamaan paremmin onko jokin syötäväksi kelpaamatonta sillä karvaus oli usein merkki myrkyllisyydestä ja otuksella oli paremmat mahdollisuudet luonnonvalinnan kilpailussa.

Suolaisen maistaminen on ollut kasvissyöjälle tärkeää, sen avulla otus varmisti riittävän natriumin saannin. Natrium on monille fysiologisille prosesseille välttämätöntä ja se on kasvimaailmassa verrattain harvinainen. Evoluutio opetti otukset syömään suolaisia kasveja.

Ihmisen taival sekasyöjänä on jättänyt meille poikkeuksellisen laajan makuaistin. Kasvissyöjillä on omat makusilmuja kehittävät geeninsä ja lihansyöjillä omansa. Lihansyöjälle rasvan maun maistaminen oli tärkeämpää kuin makeuden, siinä missä kasvissyöjä ei tarvinnut rasvasensoreita. Ihmisillä on sekasyöjänä molemmat.

Kolibri maistaa makean umamireseptorillaan.

Ajan saatossa on monelta elämänpuun haaralta pudonnut pois näitä makuaisteja. Esimerkiksi kissat eivät pysty maistamaan makeaa ollenkaan. Jossain vaiheessa evoluutiota kissojen T1R2 geeni on tippunut pois päältä tarpeettomana ja siinä meni myös kattien makeannälkä. Linnuilla kävi sama juttu, mutta linnut ovat täysin menettäneet T1R2-geenin genomistaan. Tietyillä lintulajeilla jotka kuuluvat samaan kehityspuun haaraan on tapahtunut mutaatio T1R2:n viereisessä geenissä ja umamin maistamisesta vastuussa oleva geeni on muuttunut ajamaan samaa asiaa. Tästä syystä esimerkiksi kolibrit ja tukaanit ovat niin persoja makealle kukkanektarille ja hedelmille.

Ihmisellä on käynyt hyvä tuuri evoluution suhteen että meille on sattunut laajasti makuaistimia ja ne ovat lähes kaikki pysyneet päällä. Ihmiseltä löytyy melkein kaikki maistamiseen tarvittavat makualueet, mutta esimerkiksi tärkkelyksen makua ihminen ei pysty maistamaan. Monilta jyrsijöiltä tämä vielä löytyy. Evoluution näkökulmasta näillä ei enää ole kovin suurta merkitystä. Tietty onhan se ihan käytännöllistä maistaa että mätä sipuli maistuu pahalta, vaikka siihen ei enää kuolisikaan.

Maun fysiologia ja kemia

Monelle meistä on peruskoulussa juntattu päähän tieto että makuja on makea, hapan, suolainen, karvas ja uutena tulokkaana umami, jonka japanilainen tiedemies Kikunae Ikeda jap. 池田 菊苗 ’löysi’ vuonna 1908. makuja on näiden lisäksi myös muita, mutta siitä tuonnempana. Taannoin opetettiin myös että eri maut tuntuvat kielessä eri kohdissa, mutta tämä on osoitettu vääräksi ja nykyisin tiedetään että kaikki kielen osat maistavat kaikkia makuja. Jotkut osat saattavat olla herkempiä, mutta kaikkia makuja aistivia reseptoreita eli makusilmuja on koko kielen alueella.

Kuinka makureseptorit toimivat on valtavan monimutkainen juttu, sillä kaikki makuaineet toimivat vähän eri tavalla molekyylitasolla. Näin neurokemiaa rankalla kädellä yksinkertaistaen, makusilmut ovat reseptoreita jotka tarraavat kiinni makuaineiden molekyyleihin (usein proteiini) jotka ovat saman muotoisia kuin niiden reseptori. Silloin kun makutetris pudottaa sopivan muotoisen makumolekyylin vaikkapa sokerireseptoriin, se lähettää aivoille käskyn että ”jep, sokeria tulossa” ja aivot taas lähettävät haimalle komennon lisätä insuliinintuotantoa.

Sokeroidut ja light-limsat ovat molemmat addiktoivia.

Joskus makuaineet feikkaavat. Esimerkiksi aspartaamimolekyyli on tietystä kohtaa saman muotoinen kuin sakkaroosi ja komento lähtee vaikka kyseessä ei olekaan sokeri. Maistuu siis makealle.

Tällä on mielenkiintoinen seuraus esimerkiksi light-limsojen tapauksessa. Limsan sokeri lisää endorfiinin eli mielihyvähormonin tuotantoa koska sokeri on niin ihanaa ja endorfiini kertoo että tätä pitää saada lisää koska energian hankkiminen on eliön hyvin perustavanlaatuinen tarve. Pepsi Maxin makeutusaine ei tee tätä suoraan, mutta siinä on se mystinen Zero-pullostakin löytyvä ’fenyylialaniinin lähde’ joka ajaa saman asian, eli kiihdyttää endorfiinin tuotantoa (ja myös hidastaa endorfiinin hajoamista) ja saa haluamaan sitä lisää. Pitäähän asiakas jollain koukuttaa vaikka sokeria ei olisikaan..

Kuitenkin sokerin tai tässä tapauksessa makeutusaineen maistaminen on saanut aivot tuottamaan lisää insuliinia kompensoimaan kohoavaa verensokeria. Kun sokeria ei olekaan tulossa, lisäinsuliini saa verensokerin laskemaan ja seurauksena on nälkä, koska elimistö kertoo että nyt tarvitaan lisää verensokeria. Lopputuloksena light-limsoja juova ihminen syö enemmän kompensoidakseen sokerivajetta. Vaikka ne muuten olisivat ihan hyvä juttu, eivät makeutusaineilla maustetut juomat ole mikään laihdutuskeksintö.

Suussa tapahtuu myös monenlaista muuta jännää reseptoritasolla. Monet ruoka-aineet sisältävät muitakin suun reseptoreihin sopivia aineita kuin makuaineita. Chilin polte esimerkiksi perustuu siihen että chilin sisältämän kapsaisiinin molekyyli sopii kielen kipuaistimuksia välittävään kipureseptoriin. Reseptori kaappaa kapsaisiinin ja lähettää aivoille viestin: ”nyt tuntuu kipua, suu on tulessa”. Aivot vastaavat lisäämällä endorfiinin tuotantoa.

Kapsaisiini. Paljon melua tyhjästä.

Endorfiini on myös ihmisen sisäinen kipulääke. Jälleen yksinkertaistaen: Mielihyväsignaalit kulkevat samassa hermossa kipusignaalin kanssa ja vaimentavat kipua koska vähemmän kipusignaaleita pääsee perille. Kapsaisiini hajoaa reseptorista aika nopeasti, mutta sitä turruttamaan pumpattu endorfiini hajoaa hitaammin. Sen takia chilihullut vetävät holokaustisen tulisia chilejä, koska endorfiini menee päähän.

Samasta syystä tai oikeastaan käänteisestä syystä maailmalla myydään chililaastareita, joissa on puhtaan kapsaisiinin lisäksi pieniä neuloja jotka rikkovat ihon pinnan ja päästävät kapsaisiinin valloilleen aiheuttamaan maailmanlopun tuskaorgiat, joka hajotessaan kipureseptorista myös puuduttaa endorfiinilla paikallisen kivun laastarin alta.

Vaikutus on niin dramaattinen että puoli tuntia ennen esitystä polvensa sijoiltaan saanut sirkustaiteilija pystyy paikalleenmuljautuksen ja chililaastarin jälkeen esiintymään normaalisti. Endorfiini on hurjaa kamaa.

Toinen mielenkiintoinen aistimus mikä syntyy kielemme reseptoreissa on pippuriruutapuun eli sichuaninpippurin marjoja syödessä. Tässä tapauksessa kyseessä on hydroksi-alfa-sanshooli (joka muuten saa nimensä saman pippurin japaninkielisestä nimestä sanshopippuri). Se toimii moninaisella tavalla, mutta ensimmäisenä se tukkii kipureseptorin eli puuduttaa kielen ja sen jälkeen se sitoutuu reseptoriin joka on vastuussa hipaisun tunteen kokemisesta (se että kosketus ja hipaisu menevät eri reseptoreilla on aika siistiä). Suutuntemus mikä sichuaninpippurin syömisestä on jännä ja itse olen kuvaillut sitä samaksi tunteeksi joka syntyy kun työntää kielen 9 voltin paristoon.

Ihmemarja joka sisältää mirakuliinia tekee kummia juttuja suussa.

Sitten on vielä tietysti ihmemarja joka sisältää mirakuliinia. Ihmemarjalla on nimensä mukainen ihmeellinen kyky muuttaa happamat asiat makeiksi. Etikka maistuu siirapille ja sitruuna maailman makeimmille appelsiineille. Käytännössä ruokien happamuus eli pH ei kuitenkaan muutu, ainoastaan aistimus. Silloin kun suussa on neutraali pH, mirakuliini vain blokkaa makeuden maistavan reseptorin kokonaan. Makea ei maistu ollenkaan. Happamassa ympäristössä mirakuliini taas buustaa makeuden maistamisreseptorien toimintaa satamiljoonakertaiseksi. Ei mikään ihme että etikkakin maistuu makealle.

Maistaminen on hyvin pitkälti neurokemiaa.

Maistaminen on kokonaisvaltainen elämys

Maistaminen on pelkkää kieltä laajempi juttu. Kielen makujärjestelmän eli gustatorisen järjestelmän lisäksi makuaistimukseen liittyy olennaisesti myös tuoksu. Samat makuaineet päätyvät kielen lisäksi myös olfaktoriseen järjestelmään eli tutummin sanottuna nenään.

Sekä haju- että makuaistit käyttävät samanlaisia reseptoreita ja erona on oikeastaan vain se että nenän hajureseptorit reagoivat ilmaan sekoittuneisiin makuaineisiin ja makureseptorit nesteeseen liuenneisiin makuaineisiin. Molempia aisteja tarvitaan ruuan maistamiseen. Jokainen flunssain sairastanut tietää ettei ruoka maistu kun on nenä tukossa.

Näiden lisäksi havaittu että myös näköaisti vaikuttaa makujen havaitsemiseen, mutta se menee taas enemmän psykologian puolelle. Asiaa on tutkinut mm. Oxfordin yliopiston kokeellisen psykologian professori Charles Spence. Hän tutki värien vaikutusta saman ruuan maun kokemiseen lisäämällä ruokiin väriaineita ja tutkimalla joukkoa koehenkilöitä ja heidän reaktioitaan. Hän huomasi mm. että punaiset ruuat koetaan makeampina kuin ne todellisuudessa ovat, keltaiset intensiivisempinä, vihreät happamampina ja siniset viileämpinä.

Ihan väärän värinen appelsiini on aika etova.

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen että tämä johtuu lähinnä odotuksistamme. Vihreä on hapan koska moni vihreä asia on hapan, kuten limetti tai vihreä omena. Tästä syystä muuten kanaliemikuutiot ovat keltaisia. Väri voimistaa kokemustamme sen mausta. Samasta syystä kurkuma ja sahrami voimistavat ruuan makua, sen lisäksi että tuovat oman makunsa ruokaan lisäksi.

Charles Spence teki mm. kokeen missä ihmiset vietiin pimään ravintolaan syömään. Kesken aterian valot laitettiin päälle ja ihmiset näkivät että kaikki heille tarjoiltu ruoka oli värjätty siniseksi. Monet kokivat fyysistä pahoinvointia nähtyään ruuassa värin, jota emme vaistoillamme koe turvalliseksi paitsi tietyissä yhteyksissä.

Odotusarvomme on suuri osa maistamista. Esimerkiksi Aakkoset-hedelmäkarkit ovat kaikki saman makuisia vaikka monet voivat kiven kovaan väittää että eriväriset ovat eri makuisia. Jos niitä kuitenkin syö sokkona, ei niillä huomaa eroa. Omenalta maistuvan karamellin täytyy olla vihreä tai se ei maistu omenalta. Sama koskee mansikkaa. Sininen mansikkakaramelli maistuu keinotekoiselta esanssilta. Hartwallin Omenalimonadikaan ei maistu omenalle, vaikka hyvää onkin, koska emme osaa assosioida mustaa väriä omenaan.

Eräässä tutkimuksessa oli Sprite-limonadia värjätty karamellivärillä eri makuiseksi ja tarjottu opiskelijoille. Sadasta opiskelijasta valtaosa oli ollut sitä mieltä että siniseksi värjätty limsa oli mustikan makuista. Aivot huijasivat maistajaa pitämään juomaa turvallisena muuttamalla sen maun mustikaksi, sillä se on yksi harvoja luonnossa esiintyviä sinisiä makuja.

Viinin väri on makuasia. Värin merkitys on niin suuri että ammattilaisviininmaistajat alkoivat kuvailla punaiseksi värjättyä valkoviiniä punaviinin termeillä.

Toisaalla on testattu viinien kanssa samaa. Kun valkoviini värjätään punaiseksi, se alkaa kokeneenkin viininmaistajan suussa maistua punaviiniltä. Maistaminen on erittäin vahvasti psykologista.

Myös pakkauksen väri vaikuttaa kokemukseen. Charles Spence onnistui testiolosuhteissa saamaan ihmisen maistamaan jotain ihan muuta vain vaihtamalla pakkauksia. Hän pakkasi suolan ja viinietikan makuisia sipsejä sour cream & onion pussiin ja ihmiset uskoivat syövänsä hapankermasipsejä. Siitäs saivat. Monesti karkkipussin kyljessä on ohjeet siitä miltä karamellien pitäisi maistua. Vasta tämä kartta yhdistettynä oikean väriseen karamelliin tuottavat aivoissa oikean aistimuksen.

Makuun vaikuttaa myös ruuan lämpötila. Tässä tapauksessa sille on olemassa myös fysiologiset perusteet. Eri reseptoreilla on omat sweet spotinsa missä lämpötilassa makuaineet sitoutuvat parhaiten. Tutuin esimerkki on jäätelö. Makeuden aistivat reseptorit hyytyvät kylmässä. Tämän huomaa esimerkiksi kun maistelee sulanutta jäätelöä. Se on ällömakeaa. Kylmään jäätelöön pitää laittaa enemmän sokeria että se maistuisi makealta. Reilusti enemmän. Samalla tavalla virvoitusjuomat, jotka on tarkoitettu juotavaksi kylmänä, sisältävät hurjia määriä sokeria. lämpimänä ne ovat ällömakeita, joskaan sitä ei huomaa yhtä helposti hiilihapon takia. Jos juoma pääsee lämpenemään ja väljähtymään siitä tulee nopeasti juomakelvottoman makeaa.

Karvaus eli kitkeryys on taas maku joka voimistuu lämpimässä. Tästä syystä monet karvaat juomat kuten kahvi, tee ja kaakao juodaan kuumina. Sama ilmiö on havaittavissa myös oluen ja viinin kanssa. Lämmetessään kitkerät maut vahvistuvat ja vähän mieltymyksistä riippuen joko pilaavat tai parantavat makua.

Perusmakuja maailmalta

Tuore aronia jumoaa suun.

Makuaistimukset ovat myös kulttuurisidonnaisia. Kreikkalainen Aristoteles oli vuonna 350 eaa. sitä mieltä että perusmakuja on vain kaksi, karvas ja makea. Intian muinaisessa ayurveda-perinteessä perusmakuja olivat makea, suolainen, hapan, tulinen, kitkerä ja adstringentti eli ’jumoava’ Jumoava oli itsellenikin uusi sana, mutta kaikki meistä tietävät tunteen. Erittäin tanniininen viini saa suun tuntumaan kuivalta nahkahanskalta, koska tanniini on adstringentti ja saa suun limakalvot jumoutumaan eli kuroutumaan kasaan. Eräs meille tuttu jumoava maku on aroniamarjalla. Tuore aronia saa suun jumoutumaan vahvasti ja sillä on englanniksi pahaenteinen nimikin chokeberry eli ’tukehtumismarja’.

Kiinalaisten ja Sumatralla asuvan Batak-kansan mielestä suun puutuminen mikä tulee sichuaninpippurista on oma makunsa. Vallassa olevan käsityksen mukaan se ei kuitenkaan ole maku vaan kuuluu ’kemotuntojen’ osastoon (chemesthesis). Samalle osastolle menevät muutkin suutuntemukset kuten chilin polte, mentolin viileys, hiilihapollisten juomien aiheuttama nipistely ja jumo, tuo mystinen tanniininen nahkahansikas.

Nykyisin ajatellaan varsinaisten perusmakujen makea, hapan, suolainen, karvas ja umami lisäksi olevan vielä muitakin, mutta näiden jälkeen listan koostumus vaihtelee sen mukaan keneltä kysyy. Yksi uusi maku joka listalle on tarjolla on oleogustus eli rasvan maku, jota tutkitaan tällä hetkellä paljon. Sen reseptoria ei ole vielä satavarmasti löydetty, vaikka ehdokkaita läskireseptoriksi onkin olemassa. Kuitenkin sillä on sama funktio evoluutiossa kuin sokerin maistamisessa. Energiaa, paljon energiaa.

Oleogustus on lipidien eli rasvan maku.

Kaikki tietävät sen tunteen mikä syntyy suussa kun syö rasvaista ruokaa. Monet pitävät sitä enemmän kemotunteena kuin makuna, mutta sen lisäksi on olemassa vaikeasti havaittava rasvan maku. Tosin vaikka sille löytyisikin reseptori, se ei toimi samalla tavalla kuin muut perusmaut. Oleogustuksen läsnäolosta kertoo se, että sitoutuessaan se buustaa muita makureseptoreita, mistä johtuu se että rasvainen ruoka mielletään paremman makuiseksi. Tästä syystä se on elintarviketeollisuudessa haluttu tutkimuskohde. Sillä saisi pahvinkin maistumaan hyvältä.

Toinen uusi tulokas listalle on japanilaisten löytämä ’kokumi’, joka on aika vaikeasti käännettävä. Englanniksi se käännetään usein deliciousness tai heartiness eli ’herkullinen’ tai ’tukeva’. Japanilainen sana tulee sanoista koku ja mi eli ’rikas’ ja ’maku’. Melkein tekisi mieleni sanoa että sehän on ihan sama kuin umami, mutta koska gammaglutamyylipeptideille (eli kokumin makuaineille) on löydetty oma reseptorinsa, sitä pidetään omana makunaan.

Kokumin makua on esimerkiksi etenkin valkosipulissa mutta sipuleissa yleensäkin, kampasimpukoissa ja joissain hiivoissa. Tämäkin omasta puolestaan lähes mauton, mutta buustaa muiden perusmakujen reseptorien toimintaa ja pidentää ja vahvistaa makuja. Näille aineille on elintarviketeollisuudessa kysyntää uuden ajan ruuankorvikkeita kehiteltäessä. Vapise Soylent Green!

Hyvä, paha ja MSG

Parmesaanissa on hillitön määrä glutamaattia.

Arominvahventeista puhuttaessa päästäänkin oivallisesti natriumglutamaattiin. Sillä lisätään ruokaan umamia. Keskustellaampa hetki MSG:stä. Glutamiinihappo aka glutamaatti on ruoka-aineissa luonnollisesti esiintyvä maku-aine, josta yhdessä suolan kanssa tulee umamin eli maukkaan makuaistimus. Keinotekoinen natriumglutamaatti tai monosodiumglutamate eli MSG on glutamiinihapon natriumsuola. Suussa MSG hajoaa glutamaatiksi ja natriumiksi, sitoutuu umamireseptoreihin ja potkii maun aivoihin.

Ihminen on aina rakastanut umamia. Jo ennen kuin se on löydetty, ovat kulinaristit aina hakeutuneet sen pariin. Glutamaattia on todella runsaasti esimerkiksi parmesaanissa ja monissa muissa juustoissa, mutta etenkin parmesaanissa. Merenelävissä kuten anjoviksessa, osterissa, makrillissa, kampasimpukassa ja katkaravussa. Lista on loputon. Sitä on runsaasti monissa kastikkeissa kuten thaimaalaisessa kalakastikkeessa, soijakastikkeessa, osterikastikkeessa ja misotahnassa. Antiikin Rooman tärkein vientituote oli fermentoitu kalakastike garum joka oli huikea umamin lähde. Monet kasvikset ja sienet ovat täynnä glutamaattia ja suolaa jotka täytyy valmistuksessa osata vapauttaa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 947px-Monosodium_glutamate.svg_.png
Glutamiinihappo. Lisää vain natrium ja hyvää tulee.

           Tomaatissa tapahtuu kiinnostavia alkemioita sokerin ja suolan kanssa. Tomaatissa on runsaasti sokeria, jolloin siinä tapahtuu kaikki sokeriin liittyvät ruuanlaittoreaktiot joista kirjoitin edellisessä Food Science vol2. – Sokeritiikka-artikkelissa. Tästä syystä tomaatin hauduttaminen pitkään lisää makeutta, sillä nesteen haihtuessa tomaatista veden ja sokerin suhde muuttuu ja tomaatti muuttuu makeammaksi, sokeri karamellisoituu hiukan jne. Toimii myös paistaessa. Ja paahtaessa. Kaikki kasvikset paranevat paahtamalla, mutta mielenkiintoisin ilmiö tomaatissa liittyy mielestäni glutamiinihappoon.

Kypsennettäessä pitkään tomaatissa oleva suola eli natrium yhdistyy glutamiinihappoon muodostaen luonnollisesti natriumglutamaattia. (Olkoonkin että kemistit saattaisivat paheksua typistystäni ’yhdistyy’, kyseessä on kuitenkin monimutkainen prosessi jossa glutamiinihappo ja tomaatin natrium muodostavat liuoksen niiden ionisidosten purkautuessa. Natriumglutamaattia ei muodostu, mutta liuos on sama mikä syntyy kun söisi MSG:tä). Reaktiota voi nopeuttaa lisäämällä ruokaan merisuolaa tai soijaa, mikä vapauttaa osmoosin ansiosta tomaatin soluissa olevan sokerin ja glutamiinihapon nopeammin. Itse lisään tomaattiruokiin sekä suolaa että sokeria jotta nämä makualkemistiset reaktiot vahvistuvat.

Aurinkokuivaamalla tomaatista umami irti.

Hauskana vertailuna, tomaatille sama prosessi kuin valkosipulin fermentoiminen mustaksi on aurinkokuivatun tomaatin valmistus. Tomaatti ei prosessissa muutu mustaksi eikä sanottavasti fermentoidukaan, mutta ideana on kuivamisen ja hitaan maillard-reaktion yhdistelmä joka lisää alkuperäisen aineen makuja niin raskaasti että sitä hädin tuskin tunnistaa. Tomaatti tummuu ja sen glutamaattipitoisuus kasvaa.

Aurinkokuivattua tomaattia on muuten valmistettu jo tuhansia vuosia maailman sivu. Siitä lähtien kun suolan käyttö säilöntään keksitiin, osa tuoreesta tomaattisadosta on suolattu ja jätetty aurinkoon kuivamaan. Suolaaminen auttoi sen säilymisessä ja auringon lämpö katalysoi glutamaattireaktion. Aurinkokuivatut tomaatit oli jännä trendiruoka 90-luvulla. Sen suosio lähti jenkeissä liikkeelle 80-luvun lopussa ja sen käyttö piikkasi ihan tosissaan ysäreillä. Suomeen AK-tomaatti tuli vähän jälkijunassa. Sitä tungettiin ihan joka paikkaan. Antipastot, tapakset, pastat, salaatit, pastasalaatit. Ihan joka paikkaan. Sitä ylikäytettiin niin pahasti että millenniumin kohdalla sen suosio romahti. Nykyään se on maltillisesti käytetty raaka-aine. Ja se on hyvä umamin lähde ruuassa.

Natriumglutamaattia vierastetaan nykyään. Ja ihan syyttä. VTT:n akatemiaprofessori Kaisa Poutanen arvioi natriumglutamaatin olevan yhden eniten tutkituista elintarvikkeiden ainesosista. Sen ovat luokitelleet kaikkein turvallisimpien lisäaineiden joukkoon mm. YK:n ja WHO:n asiantuntijat. Joku oli saanut siitä päänsärkyä ja siitä se käsitys sitten lähti. Sitten joku populistilääkäri keksi Chinese restaurant syndromen ja paranoia oli valmis. MSG-allergia on mahdollinen mutta todella harvinainen. Se ei ole oikeasti vaarallista. Natriumglutamaatissa se natrium voi nostaa verenpainetta niinkuin suola yleensäkin, mutta muita vaikutuksia sillä ei ole todistettu olevan.

Aasian keittiöissä MSG:tä käytetään todella runsaasti. Myös pöytämausteena.

MSG:n vaarallisuus on vähän samanlainen juttu kuin se että rokotteet aiheuttavat autismia. Yleinen käsitys on se että suuret MSG-yhtiöt salailevat totuuksia ja syöttävät meille mielenhallintamyrkkyjä tms. Uskokoon jos omatunto vaatii sitä. Suuren yleisön takia monet einestalot ovat kirjoittaneet pakettien kylkiin isolla ”Ei sisällä lisättyä natriumglutamaattia” vaikka sitä ei siihen alunperin olisi lisättykään. Itse saatan joskus lisätä sitä ruokaan ihan kiteinä jos ei ruuan valmistusprosessi jollain tavalla järjestä sitä muuten.

Vaikka lääkärit eivät olekaan pystynyt osoittamaan yhteyttä MSG:n ja sen väitettyjen terveyshaittojen välillä, en minäkään voi niitä absoluuttisesti kumota. Jotkut ovat saaneet oireita ja oli sitten kyse nocebosta tai oikeista oireista, se välttäköön jolla niitä on. Mielestäni umami on hyvää, tuli se sitten luonnollisista aineista tai glutamiinihapon natriumsuolan liuetessa kielelläni.

Maukas lopetus

Jos ihminen ei maistaisi, olisi koko tämä blogi tarpeeton. Ruuanlaitto olisi kirjaimellisesti mautonta hommaa. Itselläni on kuitenkin historiassa kokemus joka antoi minulle asiaan perspektiiviä. Lopetan tämän pitkän artikkelin tähän anekdoottiin.

Minä poltin tupakkaa tuollaiset puolitoista askia päivässä kolmekymppiseksi asti. Tupakka tunnetusti tappaa makuaistin joten silloin en osannut kyseenalaistaa makuaistin heikkoutta. Samalla olin sairastunut monelle tupakoitsijalle tuttuun vaivaan polypoosiin, jonka takia nenän limakalvot kasvavat umpeen ja käytännössä koko hajuaistikin katoaa. Lopettaessani tupakoinnin kymmenen vuotta sitten makuaistini oli siinä pisteessä etten esimerkiksi juurikaan maistanut yrttien makua tai ainakaan pystynyt erottamaan mistä yrteistä oli kyse.

Koska tilanne oli syntynyt pitkän ajan kuluessa, olin kuin sammakko kattilassa tottunut siihen enkä enää edes muistanut miltä asiat maistuivat. Siinä vaiheessa kun polypoosi todettiin, olin jo lopettanut tupakoinnin ja päädyin pian FESS-leikkaukseen jossa tilanne oikaistiin.

Sattuman oikusta lähdin perheen kanssa suoraan päästyäni kotiin leikkauksesta viikon all-inclusive lomalle Ikaalisten kylpylään. Viikko ravintolan ruuilla jäi ikuisesti mieleeni. Haju- ja makuaistini olivat palautuneet ja kyynelsilmin maistelin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin miltä ruoka, yrtteineen ja mausteineen maistuivat.

Oli kuin olisin saanut kokonaan uuden aistin. Pystyin erottamaan mistä raaka-aineista ruoka on valmistettu, mitä mausteita siinä oli käytetty, pystyin melkeimpä maistamaan reseptin jolla ruoka oli valmistettu. Pian tämän jälkeen innostuin todella ruuasta ja aloitin ruokablogin kirjoittamisen, sillä kokemus oli lähes yliluonnollinen. Tuntui kuin olisin saanut itselleni supervoiman.

Sitä se olikin. Maku on jokaisen ihmisen supervoima.

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Yuzukoshō – Loistavasti markkinoitu legenda

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa. Yleensä tämä legendaarinen lisuke tehdään yuzu-sitruksesta sekä chilistä ja sitä kutsutaan nimellä Yuzukoshō, mutta koska Suomesta ei mistään saa yuzua tuoreena, tein sen limetistä ja käänsin nimen vastaavasti sillä limetti on japaniksi raimu 石灰 (on muuten suora translitterointi englannin lime-sanasta.)

Legendaarinen lisuke tämä on, sillä sen syntytarina kertoo yuzukoshōn olevan Yamabushi-erakkoaskeettien keksimä. Yamabushit olivat vuorilla asuvia buddhalaisia soturimunkkeja jotka harjoittivat askeesissa sotataitoja ja esoteerista buddhalaista mietiskelyä. Yamabusheilla kerrottiin myös olevan yliluonnollisia voimia.

Yamabushi-erakoita
Yamabushi-erakoita nykyään

Legendan mukaan Fukuokan prefektuurissa Hiko-vuorella, joka on yksi Japanin kolmesta pyhästä vuoresta kasvoi yuzu-lehto, jonka hedelmistä yamabushit tekivät salaisella reseptillä yuzukoshōa. Tämä salainen resepti siirtyi tarinan mukaan askeettisukupolvelta toiselle kunnes jossain vaiheessa levisi kansan keskuuteen.

Toisen tarinan mukaan lisuke on keksitty vasta 50 vuotta sitten Kyushun saarella, Fukuokan prefektuurissa, missä se on ollut tavallinen kotona valmistettu lisuke mistä sen suosio levisi kun eräs Fukuokassa sijaitseva onsen eli kylpylä alkoi lahjoittaa sitä kävijöille muistoksi käynnistä. Tähän tarvittiin massavalmistusta ja valmistaja päätti alkaa myymään sitä myös muualle Japaniin. Aivan vastikään, vasta viitisen vuotta sitten suuret elintarvikefirmat Japanissa ovat tarttuneet makuyhdistelmään ja viime vuosina Japanista on alkanut saada sitä myös supermarketeista ja yuzukoshōa on alettu tunkea kaikkeen sipseistä suklaapatukoihin.

Niin paljon kuin rakastankin ensimmäistä teoriaa yuzukoshōn alkuperästä, pidän jälkimmäistä uskottavampana, sillä yamabushien aika Japanin vuorilla hiipui samoihin aikoihin kun chili saapui portugalilaisten mukana Japaniin. Todennäköisesti legenda on markkinointitoimistojen keksimä. Legenda tosin kiertää Japanissa tämän lisukkeen myötä siinä määrin että ilmeisesti myös japanilaiset haluavat uskoa siihen. Mikään ei kiellä meitäkin tekemästä niin. Mielettömän hyvää tämä joka tapauksessa on.

Gastrodontin Yuzukoshō / Raimukoshō

Yuzukoshō:n käytetään vain kolmea ainesosaa. Sitrusta, chiliä ja suolaa. Raastettu kuori ja hedelmäliha yhdistetään vihreän chilin ja suolan kanssa huhmareessa tahnaksi jonka annetaan fermentoitua muutama viikko.

Yuzukoshō on kuivempaa
ja fermentoitua

Verrattuna Gastrodontin raimukoshōon, alkuperäinen vihreästä yuzusta tehty lisuke on huomattavasti kuivempaa. Vihreässä yuzussa on valtavat siemenet, eikä hedelmässä ole juuri hedelmälihaa eikä mehua. Limettiversiosta tulee paljon mehukkaampaa ja on nopeasti valmis eikä sitä ole tarvis fermentoida että se on käyttökelpoista.

Japanissa koshōa tehdään myös keltaisesta yuzusta ja punaisilla chileillä, jolloin lopputuloksena syntyvä tahna on oranssia, mutta kyse on estetiikasta.

Japanissa koshōa käytetään lisukkeena nabemono-keitoissa, tsukune-lihapullissa, udonissa, sashimin mausteena, tempura-dipissa, yakitorissa, salaattikastikeeissa, ihan joka paikassa. Kyushulla myydään jopa KitKat-suklaata joka on maustettu yuzukoshōlla. Tällä hetkellä se on niin kovassa suosiossa että sen maailmanvalloitus on alkanut, sillä Amazonista saa maustejätti S&B:n valmistamaa yuzukoshōa.

Onneksi se on naurettavan helppoa valmistaa itse limeteistä. Grilliruokiin, nuudeleihin, jäätelöön, päättäkää itse. Ihanaa tavaraa.

Ainekset:

  • 4 limettiä
  • 4 vihreää chiliä
  • 2rkl karkeaa merisuolaa

Valmistelu:

Raasta limettien kuori, mutta varo ettei valkoista osaa joudu mukaan raasteeseen. Kuori raastetut limetit ja irrota hedelmäliha raasteen joukkoon. (Jos valmistat koshon huhmareessa, kalvoista ei tarvitse suuresti välittää sillä nuijimisen jälkeen kalvot on helppo poimia irtonaisina tahnasta). Silppua chilit pieniksi.

Nuiji kaikki ainekset huhmareessa tahnaksi. Karkea suola auttaa asioiden muussaantumista, mutta tarvittaessa voi käyttää myös hienoa suolaa. Lopuksi poista limetin kalvot tahnasta. Halutessasi voit myös valuttaa liian nesteen pois jos haluat samantyylistä kuivaa tahnaa kuin yuzukoshō. Tahnan voi varmasti tehdä myös blenderissä, mutta silloin tulee niin muussia ettei siihen jää mitään tekstuuria.

Jos purkin desinfioi, raimukoshō säilyy jääkaapissa kuukausia.

Kuvat:
立石光正DSCF0451.jpg (By 唐山健志郎 – 唐山健志郎, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2259089)

Texmexiä Teksasista: Seven layer dip.

Rehellisesti on myönnettävä että olen paljon innostuneempi Meksikon puoleisista ruuista niiden pitkän kulttuurihistorian ansiosta, mutta kyllä Teksasin perinnöstäkin on jotain hyviä ideoita syntynyt. Useimmiten homma tosin jenkkien puolella toimii vähän samalla tavalla kuin Apple puhelinmarkkinoilla, eli pakataan nippu hyviä juttuja yhteen pakettiin ja sanotaan sitä uudeksi jutuksi.

Konsepti kuitenkin toimii usein mainiosti ja niin myös seven layer dipin eli ’seitsemän kerroksen dipin’ tapauksessa. Etenkin kun alkuperäiselle idealle annetaan hieman aikaa muhia. Alkuperäisen idean takana oli Family Circle naistenlehti joka oli amerikkalaisen unelman äänenkannattaja keskiluokkaisissa suburbioissa yli 90 vuoden ajan. Alkuperäinen resepti julkaistiin vuonna 1981 nimellä Tex-Mex dip ja se oli helppo, nopea ja hivenen kuvottava. Siinä käytettiin pelkästään valmiskastikkeita, enkä edes halua ajatella millaista mössöä se oli.

Jos joku haluaa testata, meikäläisistä marketeista löytyy ainekset. Refried beansia, guacamolea, salsaa, juustodippiä, yksi purkki kutakin kerroksissa astiaan. Päälle mustia oliiveja ja jalapeñoja, purkki kutakin. Hivenen luotaantyöntävä ajatus, vaikka kyllä sekin varmaan uppoisi humalaisissa bileissä naposteltavana.

Nykyisin kun resepti on päässyt hautumaan parin sukupolven ajan, se tehdään tuoreista aineksista ja on oikeastaan siitä syystä ihan eri ruokalaji. Tämä dippi on etenkin suosiossa jenkeissä Superbowlin aikaan, jokseenkin samasta syystä kuin guacamole. Kirjoitin tästä epäpyhästä liitosta taannoin artikkelissa Guacamole ja Cinco de Mayo -artikkelissa.

Tämä on bileruokaa. Jotenkin koronakaudella tämä ruoka tuntuu absurdilta, mutta ideana on että tästä jokainen dippaa kollektiivisesti omilla nachoillaan. Kaikki saavat tasapuolisesti kaikkia täytteitä ja se on esillepanoltaan perinteistä dippiarsenaalia kauniimpi.

Meidän perheen pöytiin tämä on saapunut silloin kun päätettiin varta vasten tehdä tacotorstain täytteitä tuplamäärä että päästään testaamaan tätä kummajaista. Sen lisäksi että toimii loistavasti bileissä (joskin nykyään joudun suosittelemaan että jokainen nostaa omalle lautaselleen keon jota louhia nachoillaan), se on myös oiva tapa tuhota ylijääneet tacotäytteet, koska nykyään täytteiden määrä tai koostumus ei ole ihan niin justiinsa.

Jenkeissä usein tähän laitetaan lisätäytteinä mm. texmex-jauhelihaa, silputtua sipulia, jalapeñosilppua ja salaattia tai oikeastaan mitä vaan mieleen juolahtaa.

Tässä kuitenkin sellainen versio mikä tehtäisiin alusta asti bileisiin tai ihan vaan oman perheen leffailtaa silmällä pitäen. Koska en halua että postaus paisuu kuultaan ihan mielettömyyksiin, eri kerrokset ovat linkkeinä omiin resepteihinsä.

Gastrodontin Seitsemän kerroksen dippi

Ainekset:

Tähän tulee kerroksittain eri täytteitä, joten aloitetaan pohjalta:

1. kerros Refried Beanseja eli Frijoles Refritosia
2. kerros Guacamolea
3. kerros sekoitus majoneesia, tuorejuustoa ja creme fraichea maustettuna texmex-mixillä. Mittasuhteet riippuu ihan ämpärin koosta. Jos tekee ylläolevilla resepteillä, silloin majoneesia desi, tuorejuustoa 200g (Philadelphiaa), creme fraichea 1.5dl purkillinen ja 2-3rkl mausteseosta.
4. kerros tuoretomaattisalsaa
5. kerros raastettua cheddaria
6. kerros Pico de Galloa (Alkuperäisessä mustia oliiveja)
7. kerros silputtua kevätsipulia.

Valmistelu:

Valmista kastikkeet ja kerrosta läpinäkyvään vuokaan.

Tämän voi muuten tehdä edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi, mutta kannattaa muistaa ottaa hetkeksi lämpenemään että paistettu papumössö ja tuorejuusto vähän notkistuvat.

Sitten vaan lapioimaan maissilastuilla parempiin suihin.

Gastrodontin Texmex-tuoresalsa

Tässä lisää asioita joita voi tehdä kotona yhtä hyvin kuin ostaa kaupasta texmex-hyllystä. Tämä on hillittömän paljon parempaa kuin valmiit purkkisalsat. Tällä kertaa täytyy käyttää jonkin verran myös purkkiaineksia, sillä Suomeen tulevat tomaatit eivät ole yksinkrtaisesti tarpeeksi hyviä, vaikka niistä tuleekin tuoreen tomaatin maku salsaan. Onneksi purkissa saatavat San Marzanot toimivat. Samoin purkista löytyville jalapeñoille on reseptissä käyttöä, koska suolainen etikkaliemi auttaa tuoresalsaa säilymään vähän pitempään (tosin harvemmin tätä jää varastoon niin kauan kuin nachoja on jäljellä)

Pelkillä purkkiaineksilla tästä tulee jokseenkin kaupan salsan makuista, mutta kun ottaa joukkoon myös tuoreita aineksia, noustaan nopeasti arjen yläpuolelle. Sen takia reseptissä on molempia. Tarkkoja mittasuhteita on vaikea antaa, koska salsoja on niin moneen makuun, samoin tuoreiden aineiden maku vaihtelee lajikkeesta toiseen, joten maistelu on parasta tapa annostella raaka-aineita.

Ainekset:

  • 4-5 kypsää tuoretta luumutomaattia
  • 2 prk San Marzano-tomaatteja
  • 1 punasipuli (voi käyttää myös escabechea, mutta silloin tulee hapanta joten kompensoi sokerilla)
  • 2-3 kynttä valkosipulia (paitsi jos paahdat, silloin laita ainakin 1 kokonainen valkosipuli)
  • 2-3 vihreää chiliä (jos haluat miedompaa, poista siemenet ja siemenkiinnikkeet)
  • 2-3 rkl purkkijalapeñoja (riippuu kuinka styrkkiä salsaa haluaa)
  • 1 puntti tuoretta korianteria
  • 1 limetin mehu
  • 1-2 rkl jeeraa
  • 1-2 tl fariinisokeria
  • suolaa (mieluiten savustettua)
  • loraus punaviinietikkaa (paitsi jos käytät escabechea)

Valmistelu:

Kuori kaikki ja lohko vähän pienemmiksi. Kaikki vedetään kuitenkin yleiskoneella sileäksi, eli pilkkomisella ei varsinaisesti ole suurta väliä kunhan mahtuu koneeseen.

Valmistus:

Helpoin tie on heittää kaikki raaka-aineet yleiskoneeseen ja silputa muutama minuutti, sitten alkaa säätää makua. Tulee hyvää.

Jos haluaa tehdä sairaan hyvää, kannattaa valkosipuli paahtaa uunissa ja hauduttaa San Marzanoja pannussa sen aikaa. Eli purkkitomaatit pannuun, ripaus suolaa perään ja kannen alle miedolle lämmölle siksi aikaa kun valkosipuli paahtuu. Purista paahdetut valkosipulit suoraan yleiskoneeseen ja kaada San Marzanot perään. Muutoin sama kuin helpoimmassa versiossa. Pidemmässä versiossa maku on syvempi koska tomaatteihin tulee natriumin kanssa hauduttaessa lisää umamia ja paahdettu valkosipuli taas saa Maillard-reaktion takia jumalattomasti lisää makua.

Säilyy ainakin pari viikkoa kylmässä, mutta useimmiten syödään parissa illassa.

Gastrodontin Texmex -maustesekoitus

Valmiita texmex-maustesekoituksia ei kannata ostaa kaupasta. Maksaa ihan hirveästi eivätkä useimmiten ole mitenkään kovin erikoisen makuisia. Lähinnä suolaa ja natriumglutamaattia joita on peloteltu meksikolaisilla mausteilla.

Oma sekoitus kuitenkin syntyy todella helposti. Varsinkin jos sattuu pitämään maustekaapissa valmiina Gastrodontin Lutakon Läjäys-cajunmaustesekoitusta. Siihen kun lisää kanelia, jeeraa ja korianteria, ollaan yhtäkkiä täysin kaupan tacomausteen tasolla. Jos kuitenkin tacot uppoaa paremmin kuin perinteinen cajunmättö, tässäpä resepti jolla syntyy kerralla purkillinen. Ainekset maksavat murto-osan kaupan paperipussi-SpiceMixeistä.

Mausteet kannattaa hankkia jostain bulkkina, niinkuin vaikka Ruoveden herkusta, josta saa ihan kaikkea 80g pusseissa. Markkinoilta, sitten kun niitä taas järjestetään, näitä saa 5 pussia kympillä. Meillä ei juuri muita mausteita kannateta (Ruoveden herkku ei ole maksanut tästä mitään, tämä on ihan ilmainen mainos).

Gastrodontin TexMex Mega Spice Mix

Ainekset:

  • 1.5 rkl paprikajauhetta
  • 1rkl savupaprikaa
  • 1rkl savusuolaa
  • 2rkl valkosipulijauhetta
  • 1.5 rkl mustapippuria
  • 1rkl sipulijauhetta
  • 1rkl cayennepippuria
  • 1rkl kuivattua oreganoa
  • 1.5 rkl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 rkl korianteria jauheena
  • 1tl kanelia

Valmistus:

Sekoita mausteet, purkita kuivaan purkkiin, käytä.

Pasta Gamberetti – Muistojeni katkarapupasta

0

Joskus parikymmentä vuotta sitten, kun olin vielä jonkin verran noviisimpi ruuanlaittaja söin ravintolassa annoksen katkarapupastaa joka räjäytti mieleni. Ravintolan nimi ei ole jäänyt mieleen ja annoksen nimi oli tyhjentävästi Spaghetti con Gamberétti. Eli siis lyhykäisyydessään spaghettia katkaravuilla. Eikä edes Spaghetti con Gamberi, joka tarkoittaa isoja katkarapuja, sillä diminutiivi gamberétti viittaa meikäläisiin pikkukatkarapuihin. Sikäläisittäin aika arkista.

Silti, tuo ruoka jäi kummittelemaan mieleen koska se oli niin tolkuttoman hyvää. Olen sen jälkeen koettanut valmistaa samaa kymmeniä kertoja ja aina se on jotenkin jäänyt vajaaksi. Osittain johtunee siitä että makuaistin kehittyessä muistikuva ruuasta pakenee edelläni kohti kulinaarista täydellisyyttä. Tämä versio on kuitenkin todella lähellä muistikuvieni katkarapupastaa. Vaikka se onkin hieman arkista jopa meikäläiseen makuun, mutta karanteeniruokana aivan loistavaa. Ainekset kulkevat kotiinkuljetuksena ja eivät sisällä mitään valkoviiniä eksoottisempaa.

Parmesaanin käytöstä pastan kanssa tapaan olla hieman eri mieltä italialaisten kanssa. Italialaiset eivät käytä parmesaania pastassa joka sisältää mereneläviä. Tavan taustalla on ajatus että parmesaani kävelee hienovaraisen äyriäisten maun ylitse. Itse en kuitenkaan kärsi tunnontuskista lisätä kunnolla kypsytettyä parmalaista katkarapupastaan. Tämän taustalla on todennäköisesti pakastekatkaravut. Hyvähän se on sanoa kun on kolmelta suunnalta Välimeren ympäröimä, eikä tuoreet äyriäiset ole mistään yli tunnin matkan päässä. Tuoreiden äyriäisten kanssa tilanne saattaisi olla toinen.

Tässä kuitenkin ihanan simppeli, todella ihana katkarapupasta joka palauttaa minut lähemmäs sen pienen ehkä Turkulaisen italialaisravintolan muistoa.

Castellani con gamberétti alla Gastrodonte

Tämän ruuan kanssa saa käyttää ihan mitä tahansa pastaa. Meiltä sattui löytymään Barillan harvinaisuutta castellani-pastaa joten se valikoitui lautaselle.

Tähän ruokaan saa halutessaan laittaa parmesaania. Tällä ei haeta absoluuttista autenttisuutta vaan yksinkertaisesti makua. Meillä sattui olemaan jäljellä vielä Italiasta tuotua 5 vuotta kypsytettyä Parmigiano Reggianoa, joka pääsi koristeeksi lautaselle. Hyvää se vaan oli.

Ainekset:

  • 400g pastaa
  • 200g katkarapuja
  • 2rkl voita
  • 1rkl öljyä
  • 6 kynttä valkosipulia
  • 1 sipuli
  • 1.5dl kuivaa valkoviiniä
  • 1rkl hummerifondia
  • 1rkl kalafondia
  • 2rkl tomaattipyrettä
  • 4dl kuohukermaa
  • 1tl maizena-suurustetta
  • 1tl fariinisokeria
  • kourallinen silputtua tilliä
  • hyppysellinen savustettua mustapippuria
  • loraus sitruunamehua
  • loraus balsamicoa

Valmistelu:

Sulata katkaravut mieluiten jääkaapissa edellisen yön aikana, mutta hätätilanteessa kädenlämpöisessä vedessä siivilässä. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua tilli todella hienoksi.

Valmistus:

Laita pasta kiehumaan. Kuumenna pannu keskikuumaksi ja sulata voi pannussa. Lorauta öljyä perään ettei voi pala. Lisää sipulit ja kuullota kaikessa rauhassa runsaassa öljyssä läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja paistele pari minuuttia kunnes rikinkatku häviää. Lisää tomaattipyre ja paista kunnes pyre tummuu. Kaada viini pannuun ja anna kiehua hetken. Lisää fondit ja pippuri, sitruunamehu ja balsamico. Kun enin neste on haihtunut, lisää kerma ja sekoita. Suurusta maizenalla kastikkeen vahvuiseksi. Kun pasta on valmista, valuta se. Heitä katkaravut ja tilli kastikkeeseen. Sekoita hyvin ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa. Tarjoile pastan kanssa parmesaania jos siltä tuntuu.

Pasta alla Gricia: Maailman helpoin roomalainen pasta

0

Tästä karanteeniruuasta täytyy kiittää Tampereen kauppahallin väkeä. Juustosoppi aloitti kotiinkuljetukset ja samalla autolla kulkivat myös muut Kauppahallin tuotteet. Sen lisäksi että se laajensi meidän ruokakaappiemme sisältöä, se tarjosi meille mahdollisuuden tukea Kauppahallin yrittäjiä. Haluamme koettaa varmistaa että myös koronakriisin jälkeen Tampereelta saa autenttisia ja herkullisia raaka-aineita.

Tämän päivän karanteeniruuaksi valikoitui Pasta alla gricia, joka on naurettavan hyvänmakuinen, helppo, nopea, ja mikä allekirjoittaneelle on ehdoton plussa, sillä on pitkä pätkä historiaa. Se on sukua Amatricianalle, (josta, hävettää tunnustaa en ole kirjoittanut kuin vegeversion blogiini, asia täytyy korjata pikimmiten) joka on yksi legendaarisista italialaisista pastoista. Pasta alla Gricia on siinä määrin samaa sukua amatricianalle, että sitä kutsutaan myös Amatriciana biancaksi eli ’valkoiseksi amatricianaksi’. Amatricianassa kun on tomaatteja.

Tätä pastaa muuten tarjoilivat jo antiikin Rooman ravintolat eli osteriat heti sen jälkeen kun pasta oli saapunut Roomaan. Sinänsä ymmärrettävää. Ainekset ovat ikiaikaisia. Yksinkertaisimmassa muodossaan Griciaan tulee ainoastaan suolattua possunposkea eli guancialea ja pecorino-juustoa. Sikoja oli jo antiikin Roomassakin. Amatricianaa tästä tuli vasta kun Kolumbus ja kaverit toivat tomaatin Eurooppaan. Varhaisin kirjallinen maininta historiassa alla Griciasta on vuodelta 400 jaa. Roomasta

Toinen tarvittavista raaka-aineista eli Guanciale, lähinnä rasvaa ja makua.

Ruuan nimen historia on jäänyt hivenen hämäräksi. Mahdollisia tulkintoja on monia. Eräs niistä on se, että Roomassa asuneita kreikkalaisia kutsuttiin nimellä grici ja tämä oli kiireisille leipureille ainut tapa syödä, sillä kaikki muu aika kului lähinnä työskentelyyn tai nukkumiseen. Toinen versio samasta aiheesta on väite että leipurit olisivatkin tulleet Sveitsistä Grisonin aalueelta.

Kolmas tulkinta nimelle tulee Griscianon kaupungista, joka sijaitsee Laziossa Roomaan johtavan tien varrella (okei, kaikki tiet johtavat Roomaan, mutta tämä on muinaisella sisääntuloreitillä). Lähellä Griscianoa sijaitsee myös Amatricen kaupunki jossa pasta Amatriciana on syntynyt.

Tarinan mukaan tuolla sijaitsevissa majataloissa valmistetut annokset olisivat vähitellen kulkeutuneet Via Appialla kulkeneen kärryliikenteen mukana Roomaan. Neljäs tarina väittää ruuan nimen tulevan italian grigio eli ’harmaa’ sanasta, koska possunposkien paistaminen valurautapannussa tekee niistä väriltään harmahtavia. Tiedä sitten

Niinkuin parhaissa aikojen halki säilyneissä ruokalajeissa, nimen alkuperää on mahdotonta varmistaa. Eikä sillä ole niin suuresti väliäkään. Ruokalajista nimittäin on siinä vaiheessa tullut legenda.

Pasta alla Gricia 4:lle harhaoppisen Gastrodontin tapaan.

Vaikka tällä hetkellä päällimmäisenä on Karanteeniruokaa kaukomailta-juttusarja, jossa reseptit on muokattu tavallistakin enemmän lähikauppatavarasta valmistetuksi, tämä ruoka olisi hyvä tehdä guancialeen. Jos sen tekee pancetasta, se on jumalaista mutta ei alla Griciaa. Jos pancettaa ei ole saatavilla, sen voi tehdä myös pekoniin, jolloin se on edelleen uskomatonta, mutta ei alla Griciaa. Kuitenkin haluan muistuttaa että niin pecorinoa, kuin guancialea saa Tampereen Kauppahallista kotiinkuljetuksella (ainakin näin koronakaranteenin aikaan), joten tukeaksemme Kauppahallin yksityisyrittäjiä jotka ovat karanteenin takia vaikeuksissa, suosittelen käyttämään heidän palveluaan ja luvassa on aito roomalainen herkku puolentoista vuosituhannen takaa.

Juustona tässä pastassa käytimme kuukauden takaiselta Rooman reissultamme vakuumissa ollutta pecorino stagionatoa joka on tavallista pecorinoa useamman kuukauden kypsempi versio. Stagionato toi ruokaan maun joka muistuttaa minua siitä miltä mummolan lampolassa tuoksui. Vahvasti lampaalta. Maussa on eroa, mutta Juustosopen pecorinot pärjäävät tässä ruuassa mainiosti, samalta suunnalta ne on tuotu kuitenkin.

Si fueris Romae, Romano vivito more eli kun olet Roomassa, tee niinkuin Roomassa tehdään. Eli syö pecorino-juustoa.

Guanciale kannattaa pyytää kauppiaalta paksuna siivuna, seon helpompi kuutioida ja siitä tulee parempi tekstuuri kuin ohuesta siivusta. Alkuperäiseen reseptiin tosiaan ei kuulu muuta kuin guancialea ja pecorinoa. Mustapippurin käytöstäkin italialaiset kiistelevät kiivaasti. Jos haluaa brutaalisti alkuperäistä keisarillisen Rooman aikaista, kannattaa jättää kaikki muut turhakkeet kuten valkosipuli ja yrtit pois pannusta, toisin kuin allekirjoittanut.

Pecorino stagionaton kanssa paistettu valkosipuli, sellainen jossa on jo hivenen liian pitkälle paistetun makua sopii taivaallisesti, joten tässä reseptissä on runsas kourallinen valkosipulia. Voi jättää pois tai paistaa varovaisemmin. Liian pitkälle paistettuna se edelleenkin pilaa ruuan.

Ainekset:

  • 250g pastaa
  • 200g guancialea kuutioina (tai pancettaa tai pekonia) (Koivistolta kauppahallista)
  • 100g raastettua pecorinoa
  • Mustapippuria

Kerettiläisen Gastrodontin lisäykset (joutukoon kadotukseen tästä hyvästä, tuo kurja ikonoklasti!):

  • 5 kynttä valkosipulia
  • parikymmentä lehteä salviaa
  • raastettua sitruunankuorta
  • loraus sitruunamehua

Valmistelu:

Kuutioi guanciale. Jos käytät spaghettia, pilko guanciale vielä huomattavasti pienemmäksi, melkein murusiksi. Muuten jäävät kattilan pohjalle.(Apokryfiset lisäykset: Siivuta valkosipuli. Hienonna salvia, raasta sitruunankuori ja purista sitruunamehu)

Valmistus:

Laita pasta kiehumaan. Sillä aikaa kun pasta keittyy minuutin alle al denteksi, kuumenna pannu keskikuumalle ja heitä guanciale-kuutiot pannuun. Paista guancialea kunnes rasva sulaa ja jäljelle jäävä liha paistuu rapeaksi. (lisää kuumaan rasvaan valkosipulisiivut ja paista kunnes siivuta alkavat ruskistua. Kalasta valkosipulit reikäkauhalla talteen.) Nosta guanciale reikäkauhalla sivuun kun se on rapeaa ja pudota lämpö miedommalle.

Kun pasta on minuuttia vaille al dente, ota talteen pari kolme desiä keitinvettä ja valuta pasta. (Vaikka olisi paistinpannulla kuinka kuumat paikat, valuta ennenkuin kypsyy liiaksi).

Lisää pannulle noin desi keitinvettä ja sekoittele noin minuutin ajan (mieluiten teräsvispilällä jos on pannu jonka pinta kestää). Tärkkelyspitoinen vesi ja guancialesta irronnut rasva emulsioituvat kastikkeeksi. Lisää pasta kastikkeeseen ja pyörittele sitä pannussa kunnes pasta on al dente. Lisää keitinvettä tarvittaessa jos tuntuu kuivuvan liikaa. Kun pasta on sopivan kypsää, lisää guanciale takaisin pannuun (ja harhaoppiset ainekset valkosipuli, salvia, sitruuna ja sitruunamehu) yhdessä pecorinon kanssa ja pyörittele pasta sekaisin. Rouhaise mukaan mustapippuria.

Pöydässä raasta vielä lisää pecorinoa annoksille. Syö hyvin.

Karanteeniruokaa kaukomailta: Dhal Bhat Tarkari

Koronakaranteenista täällä terve. Kyselin tuolla Facebookin puolella jokin aika sitten mistä ihmiset olisivat kiinnostuneita lukemaan ja useampi toivoi helposti kotioloissa valmistettavia, mielellään hyvin säilyvistä aineksista valmistettuja ruokia. Dhal bhat oli yksi niistä jota toivottiin ja siitä lähdetään liikkeelle.

Dhal bhat on yksi niitä ruokia joista on pitänyt kirjoittaa jo pitemmän aikaa, onhan kyseessä kuitenkin ehkä koko Intian niemimaan tavallisin ruoka. Siitä myös seuraa se varsinainen ongelma. Minkä ruokakulttuurin dhal bhatista kirjoittaa, kun jokaisella on omansa ja yhteistä niissä saattaa olla lähinnä se että siinä on linssejä ja riisiä.

Näillä seuduilla Dhal Bhatiin törmäämisen todennäköisyys on aika suuri.

Dhal tai dal, dali, tai jokin edellisten muunnelma tarkoittaa ’linssejä’ melkein joka puolella Intian niemimaata. Samoin bhat tarkoittaa muutamalla tusinalla indo-arjalaisella kielellä keitettyä riisiä. Eli riisiä ja linssejä. Dhal bhatia saa alueella aivan joka paikasta. Usein se on myös ainut ruoka mitä on tarjolla. Helppo värkätä, syntyy hyvin säilyvistä kuiva-aineksista. Ja reissumuonana ainekset on myös kevyttä kantaa jos käyttää kuivattua sipulia.

Joskus dhal bhatin kanssa tarjoillaan kasviscurry eli tarkari, joskus vihreä esimerkiksi pinaattipohjainen lisuke sak tai jugurttikastiketta kuten raitaa. Joskus se on pelkästään riisiä ja linssejä, mutta onneksi dhal on niin monista resepteistä syntyvä ettei siihen oikein pääse kyllästymään.

Dhalin voi maustaa miljoonalla eri tavalla ja samoin myös tarkarin. Valitaan paikallisesti saatavilla olevia kasviksia ja muutamalla perusmausteella saadaan aikaan erittäin terveellinen peruscurry.

Tähän artikkeliin valikoitui reseptiksi alunperin 196flavors.comista suomalaiseen karanteenikeittiöön modattu nepalilainen dhal, koska sikäläinen ruoka on ehkä hiukan tutummilla mausteilla tuunattua, se syntyy karanteenikeittiöissä helpommin kuin monimutkaiset moguliruuat, mitä meillä usein laitetaan.

Allekirjoittaneen oli tähänkin pakko tehdä vielä lisukkeeksi Murgh makhania eli butter chickenia, mutta älkää kiinnittäkö siihen huomiota jos ette jaksa nähdä vaivaa. Voikana eli murgh makhani on kuitenkin lempiruokani enkä voinut vastustaa kiusausta. Tässä kuitenkin varsinainen reseptikokonaisuus tälle päivälle eli nepalilainen dhal bhat tarkari.

Dhal Bhat Tarkari

Dhal:

Aineksista eksoottisin taitaa tässä tapauksessa olla jeera eli juustokumina. Ja ehkä garam masala. Toivottavasti ovat jo sen verran yleistynyt vuosien saatossa että löytyy kaapista tai ainakin lähikaupasta. Jos ei garam masalaa löydy, sen voi tehdä itsekin ja on parempaakin. Kurkuma ei ole välttämätöntä, mutta siitä tulee kivasti väriä. Dhal bhat voidaan valmistaa mistä tahansa linsseistä, mutta säädä keittoaikaa tarvittavasti. Dhal on valmista kun linssit on pehmeitä.

Ainekset:

  • 2.5dl punaisia linssejä (voi olla keltaisia tai ruskeitakin, meillä tehdään melkein aina punaisista)
  • 8dl vettä
  • 2 sipulia hienonnettuna(Intiassa käytetään paljon punasipulia, mutta keltasipuli käy myös loistavasti)
  • 3 isoa kynttä valkosipulia
  • 1tl kokonaisia jeeran siemeniä (jauhettu käy yhtä hyvin, silloin ei vaan tule tekstuuria)
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 1-2tl garam masalaa
  • ripaus kurkumaa
  • 5 kardemumman kotaa (jos ei ole vihreitä kotia niin sitten jauhettua kardea vajaa 1tl)
  • 4rkl ruoköljyä
  • tuoretta korianteria (jos siltä tuntuu)

Valmistelu:

Huuhtele ja valuta linssit huolellisesti. Pilko sipuli ja valkosipuli.

Valmistus:

Kuumenna öljy kannellisessa pannussa keskilämmöllä. Heitä sipulit ja valkosipulit pannuun ja paistele about minuutti, mutta älä anna valkosipulin palaa. Lisää pannuun kuivat mausteet ja linssit. Freesaa linssejä ja mausteita öljyssä ehkä minutti pari. Älä anna asioiden palaa. Lisää vesi ja keittele dhalia kannen alla noin tunti keskilämmöllä. Sillä aikaa, tee tarkari.

Tarkari

Tässä olisi hyvä olla kaapissa garam masalaa, jauhettua korianteria ja jeeraa. Muuten aika perusmauilla mennään.

Ainekset:

  • puolikas kukkakaali nypittynä paloiksi
  • 3-4 perunaa kuutioina
  • 3 porkkanaa paksuina siivuina
  • 2.5dl pakasteherneitä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 1.5rkl inkiväärijauhetta
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1tl jauhetua jeeraa
  • 3 kardemumman kotaa (tai ½tl jauhettua)
  • 1 tuore chili
  • ½tl suolaa +maun mukaan lisää
  • 1-2tl garam masalaa
  • 4rkl ruokaöljyä
  • vettä
    (Tuoretta korianteria koristeluun)

Valmistelu:

Nypi kukkakaali, paloittele perunat, siivuta porkkanat, ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja siivuta chili.

Valmistus:

Kuumenna öljy pannussa keskilämmöllä. Freesaa sipulia pari minuuttia. Lisää ½tl suolaa, pippuri ja garam masala. Lisää chili ja perunat ja paista hyvin. Lisää valkosipuli ja paista kunnes raaka tuoksu katoaa. Lisää herneet, porkkana, kukkakaali ja loput mausteet. Sekoita hyvin ja kypsennä keskilämmöllä n. 45 minuuttia. Tarkista lopuksi suola. Lisää halutessasi korianteri.

Viimeisen vartin kohdalla muista että ainiin riisikin piti keittää ja keitä n. 3dl (kuivapaino) basmatiriisiä.

Tarjoile chutnyjen ja etikkasäilykkeiden kera. Juomaksi säilykehedelmistä ja jugurtista tehty lassi. Ja taas jaksaa olla eristyksissä.

Stay home, stay safe,
eat food, feel good.

Kuvat:
Gastrodontti
Intian kartta- PD (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indian_subcontinent_CIA.png)

Food Science: Vol 2. – Sokeritiikka

Artikkelin kuva saattaa hämätä. Tämän artikkelin keskeisin asiasisältö ei ole herkut vaan ruskistuminen, mitä ei kuitenkaan tapahdu ilman sokeria. Loistava tapausesimerkki sekä ruskistumisen että sokerin ymmärtämiseen on peruna ja tärkkelys. Siispä aloitamme perunasta ja etenemme kohti sokeria, joka on kuitenkin läsnä joka paikassa missä asioita ruskistetaan.

Perunan ja tärkkelyksen tiedettä

Perunatärkkelys lähikuvassa.

Monesti olen ihmetellyt, mitä perunan sisällä tapahtuu kun se kypsyy ja mikä käytännön ero on erilaisilla perunalaaduilla.

Otin asiakseni selvittää. Perunan kypsennyksessä pelataan tärkkelyksellä ja vedellä. Ja sokerilla, sillä tärkkelys on käytännössä pitkäketjuista sokeria. Kun tärkkelys kuumenee, se turpoaa ja alkaa imeä nestettä itseensä. Jauhoiset perunat, mitä myydään punaisissa pusseissa, sisältävät runsaasti tärkkelystä ja vain vähän kosteutta. Kypsennettäessä niiden tärkkelys imee melkein kaiken nesteen perunasta, minkä takia lopputulos on jauhoinen ja helposti mureneva. Vastaavasti kirjon toisessa päässä olevat vihreän pussin perunat ovat vähätärkkelyksisiä ja runsaasti kosteutta sisältäviä. Niiden tärkkelys ei riitä kaiken kosteuden imemiseen ja peruna jää sisältä kiinteämmäksi. Tämä siis keitettäessä kun lämpö tulee joka puolelta tasaisesti.

           Tärkkelyksen takia perunassa on niin paljon energiaa. Ruuansulatusentsyymit alkavat pilkkoa tärkkelystä sokeriksi jo suussa. Tätä voi testata pureskelemalla perunaa vaikka minuutin ajan, eron makeudessa huomaa helposti. Sama koskee kaikkia tärkkelyspitoisia raaka-aineita. Parhaat uuniranskalaiset kannattaa leikata jo edellisenä iltana ja pitää yön yli jääkaapissa, jotta pinnan tärkkelykset ehtivät hajota sokereiksi jotka sitten ruskistuvat rapeiksi uunissa. Upporanskalaiset ovatkin sitten jo korkeampaa tiedettä niinkuin Heston Blumenthal on meille osoittanut.

Ranskalaisia tai oikeastaan mitä tahansa upporasvassa paistettaessa käy niin, että raaka-aineessa oleva kosteus höyrystyy joutuessaan kosketuksiin kuuman öljyn kanssa, mutta kaikki höyry ei pääse karkuun ja muodostaa perunan ympärille höyrypatjan joka estää öljyä olemasta kosketuksissa raaka-aineeseen. Niin perverssiä kuin se onkin, oikein käytettynä rasvakeitin höyryttää perunat eivätkä ne jää rasvaisiksi.

           Paistettaessa pannulla homma toimii niin, että lämpö tarttuu ensimmäisenä perunan pintaan ja pinnassa oleva tärkkelys turpoaa ensimmäiseksi ja sinetöi kosteuden perunan sisälle vähän samalla tavalla kuin upporasvassa. Pannulla kosteutta haihtuu kuitenkin enemmän.

Paistettaessa tapahtuva perunan ruskistuminen johtuu itse asiassa sokerista. Tärkkelys on käytännössä ketjuttuneita sokerimolekyylejä eli polysakkarideja. Joutuessaan hapelle alttiiksi tärkkelys alkaa hajota sokereiksi (tarkemmin ottaen glukoosiksi), jotka pannuun jouduttuaan ruskistuvat maillard-reaktion ja karamellisoitumisen ansiosta.

Maailman parhaat ranskalaiset

Hestonin tyyliin kolmesti kypsennetyt ranskalaiset.

Molekyyligastronomi Heston Blumenthalin legendaariset kolmesti kypsennetyt ranskanperunat perustuvat siihen että maksimoidaan perunassa ruskistuvan tärkkelyksen pinta-ala että siihen saadaan mahdollisimman paljon makua. Ensin Blumenthalin reseptin mukaan perunat keitetään pisteeseen jossa ne ovat hajoamaisillaan. Tällöin perunoihin tulee halkeamia niinkuin Norjan rantaviivaan, mikä lisää pinta-alaa.

Sen jälkeen perunat jäähdytetään ja kuivataan joko pakastimessa tai adsorbtiokuivurissa, eng. desiccator, joka muuten on sen mittakaavan keittiöväline että en usko että itselläni on moiselle adsorbtiokoneelle käyttöä. Pakastaminen kun ajaa saman asian. Tärkeintä on se että perunasta saadaan poistettua mahdollisimman paljon kosteutta, sillä kosteus on rapeuden vihollinen.

Toisessa kypsennyksessä peruna uppopaistetaan 130 asteessa viiden minuutin ajan. Öljy pääsee tunkeutumaan syvälle perunan vuonoihin ja tällöin perunan pintasolukkoon jääneen tärkkelyksen ketjut hajoavat sokereiksi (glukoosiksi). Glukoosi sulaa perunan pintaan kiinteäksi kuoreksi joka kestää paremmin kolmannen kypsennyksen ja suojaa perunan sisusta liialta kuumuudelta. Välissä perunat luonnollisesti taas kuivataan, ettei kosteus pääse sulattamaan sokerikuorta ja muuttamaan perunoita epäilyttäväksi öljyiseksi sotkuksi.

Sokeri karamellisoituu kuumentuessaan.

Kolmannessa kypsennyksessä perunat uppopaistetaan 180 asteessa 7 minuuttia, minkä aikana sokerikuori kuumenee nk. hard crack-vaiheeseen mikä on tuttu esimerkiksi kovista Werther’s Originals – karkeista ja pinnan glukoosin karamellisoituu. Käytännössä viimeinen vaihe oikeastaan karamellisoi sokerikuoren mutta ei enää varsinaisesti vaikuta perunan jo kypsiin sisäosiin. Samalla pinnalla tosin tapahtuu myös Maillard-reaktio.

Ruskistuminen johtuu kahdesta erillisestä mutta yhdessä esiintyvästä reaktiosta. Karamellisaatiosta ja siitä että sokereiden ja aminohappojen välillä tapahtuu yli 130 asteen kuumennuksessa maillard-reaktio. (Maillard-reaktiota tapahtuu myös alemmissa lämmöissä, mutta huomattavasti hitaammin.) Maillardin reaktioyhtälö ei lukion kemialla aukea, sen verran monimutkaisesta prosessista on kyse. Reaktiossa sokerit joka tapauksessa reagoivat aminohappoihin ja muuttuvat rusehtaviksi väriaineiksi ja noin miljuunaksi eri makuaineeksi. Sitten on vielä erikseen karamellisoituminen, joka tapahtuu sokereille pelkästään lämmön vaikutuksesta ja tuottaa kinuskin makua sokeriin.

Maillard-reaktion takia paahdettu leipä on hyvää.

Usein karamellisoituminen tapahtuu samaan aikaan maillard-reaktion kanssa, mutta ranskalainen keittiökoulukunta tietää joka tapauksessa ruskistaa kaiken ennen kypsennystä. Voinkin.

Yksi ranskalaisen keittiön suurimpia salaisuuksia on ruskistettu voi. Vähän hankala tehdä, mutta ihan mieletöntä tavaraa. Siinä voita paistetaan niin kauan että voin maitoproteiineissa tapahtuu maillard-reaktio ja laktoosi eli maitosokeri karamellisoituu. Voi alkaa maistua ihan toffeelle.

Puhumattakaan siitä jos paahtaa valkosuklaata. Siinä maidon laktoosi ja suklaan ruokosokeri karamellisoituvat ja maitoproteiinissa tapahtuu maillard-reaktio. Uskomatonta miten suklaasta voi tehdä uunissa paistamalla parempaa. Pelkässä sokerissa ei maillard-reaktiota tapahdu, mutta sen verran korkeaa magiaa karamellisoituminen on että käsitellään sitä vielä erikseen.

Jos haluaa lukea lisää perunasta, kannattaa lukea artikkeli Gastrodontti tutkii: Peruna

Lyhyt sokerioppi

Sokeri on todella mielenkiintoinen raaka-aine. Sen lisäksi että sitä lisää ripauksen suolaisiin ruokiin ja leivonnassa se on välttämätön. Sokeri on siinä määrin mystinen ainesosa että sitä täytyy vähän selvittää ennen varsinaista karamellisoitumista.

Jokaiselle tuttu sokeri on kemian näkökulmasta hiilihydraatti, jonka molekyylit koostuvat yhdestä tai kahdesta rengasmaiseta sokeriyksiköstä eli sakkaridista. Monosakkaridit eli yhdestä rinkulasta koostuvia ovat esimerkiksi glukoosi ja fruktoosi, disakkarideja eli kahdesta rinkulasta koostuvia ovat tutummat sakkaroosi (ruokosokeri), maltoosi (mallassokeri), laktoosi (maitosokeri) ja trehaloosi (sienisokeri, josta en ollut ikinä aiemmin kuullutkaan). Disakkarideissa rinkuloita yhdistää yksi happiatomi joka sekin hajoaa ruuanvalmistuksessa tai viimeistään ruuansulatuksessa joten samanlaisia sokereita ne kuitenkin lopulta ovat.

Glukoosimolekyyli 3d-graafikon silmin.

Maku eri sokereihin tulee siitä kun sakkaridirenkaisiin on kiinnittynyt kaikenlaista muuta sälää. Eri sokereilla on erilaisia ominaisuuksia mitä tulee kiteytymiseen, makeuteen ja sitomiskykyyn. Sokerileivonta on käytännössä sitä että eri sokereita pilkotaan eri muotoisiksi sokereiksi ja niiden ominaisuuksia muokataan halutuiksi. Aiheesta täytyy kirjoittaa oma postauksensa sillä teema on aika laaja.

Karamellisoituminen on edelleen huonosti ymmärretty monimutkainen kemiallinen prosessi jossa tapahtuu kemian näkökulmasta katsottuna todella paljon kaikenlaista jännää. Sokerien anomeerit hakevat kemiallista tasapainoa, sakkaroosi invertoituu fruktoosiksi ja glukoosiksi, tapahtuu kondensaatioreaktioita, molekyylien sisäisiä sidoksia muodostuu, aldoosit isomeroituvat ketooseiksi ja paljon muuta sellaista mitä minä en ymmärrä koska edes kemistit eivät täysin ymmärrä.

Karamellisoituminen yksinkertaistettuna.

Lyhyesti voisi sanoa: Ruokaa valmistettaessa karamellisaatiossa on kyse raaka-aineiden luonnollisisten sokereiden pyrolyyttisestä (lämmöstä johtuvaa) hajoamisesta. Maillard-reaktiossa taas on kyse entsymaattisesta hajoamisesta.

Käytännön kannalta on hyödyllistä tietää että jokainen sokerityyppi karamellisoituu eri lämpötilassa. Ruokosokerin karamellisaatio alkaa 160 asteessa. Mystisesti sakkaroosi myös hajoaa tässä vaiheessa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Glukoosin reaktio alkaa myös 160 asteessa mutta fruktoosin jo 110 asteessa. Ruokosokerin hajotessa siis fruktoosi karamellisoituu suuremmassa määrin kuin glukoosi, joka vasta aloittelee bileitä. Sen takia karamellisoitunut sokeri on makeaa, koska kun fruktoosi on karamellisoitunut, seoksessa on vielä runsaasti glukoosia.

Tieto kannattaa pitää mielessä jos karamellisoi aineksia jossa on enemmän fruktoosia kuin glukoosia. Hedelmät kaikkinensa, maissi, kaali, sipulit, tomaatti, parsa ja kesäkurpitsa muutamia mainitakseni. Laktoosi muuten karamellisoituu vasta 203 asteessa ja tästä syystä valkosuklaa pitää karamellisoida uunissa. Hankalaa siitä tekee se, että ruokosokeri palaa 200 asteessa. Siksi valkosuklaamassaa pitää sekoittaa puolen minuutin välein.

Poltetun sokerin maku peittää alleen huonon absintin maun.

Historiallisena viitteenä sokerin polttamisesta absintin kanssa täytyy mainita. Meillä monilla on mielikuva palavasta sokeripalasta absinttilasin päälle asetetulla lusikalla. Tämä on lähinnä nykyaikainen baaritemppu. Absintin kulta-aikaan 1920-luvulla siihen sortuivat ainoastaan sellaiset jotka tyytyivät halpaan ja heikkolaatuiseen absinttiin. Poltetun sokerin paha maku peitti alleen paskan absintin vielä pahemmat sivumaut.

Nykyisin sillä pahimmassa tapauksessa hajotat absinttilasin, sytytät koko kämpän ja ainakin saat lasin täyteen veteen liukenematonta palanutta sokeria joka liimautuu kiinni lasiin.

Todellinen absintin ystävä valuttaa jäävettä tipoittain sokeripalan läpi ja ihailee efektiä mikä tapahtuu kaikissa anisviinoissakin, kun sokerivesi värjää juoman maidonvalkoiseksi. Sokeri on kuitenkin olennaista koska absintti sellaisenaan on kitkerää ja sokeri leikkaa kaikkein kitkerimmän maun.

Sipulin ja sokerin kemialliset häät.

Rikkihappo se on kun sipulissa silmiä kirvelee

Sipulin kuullottamisella on tavallaan myös sama syy mutta eri aiheet. Sipulissa on sokerin lisäksi kyse rikkiyhdisteistä. Sipuli kasvaa rikkipitoisessa maaperässä ja imee kasvaessaan proteiinirakenteeseensa rikkiä. Sipulin pilkkojalle se tarkoittaa kyyneliä, sillä solurakenteen rikkoutuessa vapautuu kaasua joka reagoi kyynelnesteen kanssa muodostaen, ihan oikeasti, rikkihappoa. Tähän auttaa vain se ettei päästä kaasua silmiinsä. Terävä veitsi auttaa, sillä siisti viilto rikkoo solurakennetta kaikkein vähiten. Tästä syystä sipulin pilkkominen vesinoron alla auttaa. Virtaava vesi vie kaasun pois silmistä.

Kuitenkin sipulin rikkiyhdisteet ovat makuaineiden esiasteita, jotka reagoivat muiden makuaineiden kanssa muodostaen uusia makuaineita todella monella eri tavalla. Eri sipulilajikkeet sisältävät eri määriä sokeria. tästä päästään taas karamellisoitumiseen. Sokerin määrä on käsittääkseni kääntäen verrannollinen rikkiyhdisteiden määrään, mikä selittää sen miksi toiset sipulit voi syödä vaikka raakana, mutta toiset taas on aivan liian kiukkuisia. Sipuli on järjettömän monipuolinen ruoka-aine.

Käristetty sipuli on osa suomalaista ruokakulttuuria.

Sipulin luontainen sokeripitoisuus tekee siitä ihanan aineksen. Jos sen vaan kuullottaa kevyesti niin sen makeus jää sipuliin ja maku on miellyttävän mieto ja hivenen makea. Jos taas haluaa kääntää vivut kaakkoon ja käristää sipulin, silloin rikkiyhdisteet muodostavat taas uusia yhdisteitä ja osa sokerista karamellisoituu.

Henkilökohtainen lempparini on kuitenkin sipulin redusointi. Sipulia kuullotetaan matalalla lämmöllä niin kauan että sen sisältämä vesi on haihtunut ja rikkiyhdisteet ovat likimain haihtuneet. Siinä vaiheessa sen sokeripitoisuus on paljon korkeampi ja karamellisoituminen ja maillard-reaktio tekevät sipulista mielettömän makuista. Iso sipuli muuttuu ruokalusikalliseksi ruskeaa mönjää josta tulee aivan jumalainen kastike.

Karamellisoitu sipuli balsamicolla on jumalaista.

Ranskalaisen keittiön Jimi Hendrix-luokan kokkijumala Auguste Escoffier on sanonut kastikkeista: ”Opettele redusoimaan sipuli ja loppu seuraa itsestään”. Etenkin jos siihen yhteyteen vielä paahtaa valkosipulia.

Valkosipulin kanssa käy vähän toisin. Valkosipulia on vaikea redusoida. Sillä on paha tapa palaa ihan saatanallisen pahan makuiseksi. Tämä siitä syystä että valkosipulissa on niin olematon vesipitoisuus ja matala sokeripitoisuus (joka on vielä kaikenlisäksi fruktoosia) että se ei oikein karamellisoidu vaan kylmästi vaan palaa.

Valkosipuli vaatii pitkää lämpöä ja maillard-reaktiota. Uuniin 45 minuuttia 150 astetta, niin lämpö riittää toimimaan katalyyttina maillard-reaktioon mutta ei vielä polta sibaletta. Paahdettuna valkosipulista häviää kokonaan äkäinen rikkiyhdisteen maku ja jäljellä on vaan intensiivinen ihanuus. Sopii loistavasti redusoidun sipulin kanssa.

Musta valkosipuli on taianomaista.

Sitten on vielä musta valkosipuli. Otetaan valkosipulia ja laitetaan se kuukaudeksi 60-90 asteen lämpöön kosteuskontrolloituihin oloihin. Usein mustasta valkosipulista puhutaan että se on fermentoitua valkosipulia. On se näinkin. Valkosipulissa tapahtuu tuona aikana mikrobiologista toimintaa joka voidaan laskea fermentoitumiseksi, mutta olennaisempi osa magiasta tapahtuu maillard-reaktion avulla. Se mikä saa sipulin ruskistumaan saa kuukaudessa valkosipulin muuttumaan pikimustaksi maillard-ihanuudeksi.


Ruuanlaitto on todellakin alkemiaa. Keittiössä tiede muuttuu taiteeksi.

Kuvat:
Teilweise_karamellisierter_Würfelzucker.png – Robin Müller / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Potato_starch_microphoto.jpg – Алексей Кабанов / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0) – Wikimedia Commons
Dalton’s-sulphuric-acid.jpg – John Dalton / Public domain
Loput Gastrodontti ja DepositPhotos

Food Science: Vol 1. – Mureusoppi

Ruuanlaitto on sekä tiedettä että taidetta. Ensimmäiseksi tarkastellaan lihan kypsennyksen tiedettä ja syyseuraussuhteita. Miksi paistettu liha joskus menee sitkeäksi? Mitä väliä on onko pannu kylmä vai kuuma? Saako lihan laittaa pannuun jääkaapista? Välillä lihankäsittelyyn liittyy paljon tietoa jonka perusteista ei ole mitään hajua, mutta asiat vaan pitää tehdä tietyllä tavalla. Avataan näitä vähän.

Lihan syyt

Aikakaudella ennen jääkaappeja, lihan kypsennykseen oli toiset syyt kuin nykyisin. Ennen liha kypsennettiin jotta sen taudinaiheuttajat kuolisivat ja että elimistön ei tarvinnut käyttää niin paljoa energiaa ruuan sulattamiseen kuin raakana syödessä. Nykyisin ruokahygienian aikana liha kypsennetään siitä yksinkertaisesta syystä että se olisi paremman makuista ja helpompaa syödä. Teknisesti se on kuitenkin melkoista tasapainoilua lämpötilan kanssa, sillä lihan eri proteiineissa tapahtuu eri asioita eri lämpötiloissa.

Kollageenin
kolmoiskierre

Lihan hitaasti kypsyttämisessä matalassa lämmössä on se pointti, että lihaksen sidekudokset ja kalvot jotka joskus kiusaavat syöjää halvemmissa lihapaloissa, sulavat ja liha mureutuu suussa sulavaksi kuin nyhtöpossussa konsanaan. Tieteen kielellä sidekudoksen kollageeni denaturoituu gelatiiniksi, eli kollageenin kolmoiskierre kiertyy auki kaksoiskierteeksi. Gelatiinihan on siis sama kuin liivate. (Sama muuten tapahtuu kananmunan valkuaisaineille kun se koaguloituu kypsyessään, mutta ei siis muutu liivatteeksi koska kyseessä on eri proteiini.)

Kollageenimolekyylin denaturaatio on lämmön ja ajan funktio. Mitä enemmän lämpöä laitetaan lihaan sitä nopeammin asioita tapahtuu. Toisaalta, mitä kuumemmassa liha kypsyy, sitä enemmän lihassyyt kutistuvat ja niiden välistä pääsee nestettä karkuun. Tästä syystä pitkä kesto, matala lämpötila. Useimmiten ne lihat joille riittää lyhyt paisto, on niitä missä kollageenia ei juurikaan ole. Sous vide on tästä syystä oivallinen kypsennysväline. Koska liha on vakuumissa, siitä ei pääse neste karkuun. Etenkään, kun lämpötila voidaan pitää koko ajan tasaisen matalana.

Suomalaisista markettilihoista varsinkin keittolihat ja karjalanpaistilihat vaativat pitkän kypsytyksen mureutuakseen. Parhaita lihoja mielestäni ovat juuri ne pitkään kypsytettävät. Poislukien tietysti Japanilaiset A5-naudat kuten kobe ja wagyu sekä yleensäkin fileet joille riittää pelkkä pannulla säikäyttäminen. Fileessä kun ei juurikaan ole kollageenia. A5-luokitetut naudat on jalostettu sellaisiksi että lihassyiden välissä on runsaasti rasvaa, eli liha on marmoroitunutta. Hyvin marmoroitunut liha ei kuivu vaikka sen pinnan paistaa kuumalla pannulla.

Hyvin marmoroitunutta wagyu-nautaa.

Useimmat riistalihat ovat myöskin runsaasti juosseita, mikä tarkoittaa että lihassa on runsaasti kollageenia ja että lihasten proteiini on kovempaa kuin vähän käytetyissä lihaksissa kuten fileessä tai häkkipossun missä tahansa palassa. Ylikypsentäminen tekee lihalle saman kuin juoksu. Lämpö saa mureankin lihan proteiinin kiinteytymään. Riista on myös metsässä treenaamisen takia vähärasvaista, mikä edesauttaa kosteuden karkaamista lihasta.

Riista kannattaa parhaita paloja lukuunottamatta kypsentää hitaasti padassa. Lihan rasvaisuus on vaikuttaa myös kypsennysaikaan. Vähärasvainen liha kuivuu nopeasti kun kuumuus pääsee haihduttamaan kosteuden nopeasti. Rasvaisessa lihassa tirisevä rasva muodostaa suojaavan kerroksen eikä kosteus pääse haihtumaan yhtä helposti. Rasva ei myöskään haihdu, jolloin siitä jää ruokaan mehevyyttä. Riista olisi siis hyvä kypsentää matalassa lämmössa, että proteiini säilyy mureana, etteivät nesteet pääse karkuun ja vielä pitkän aikaa jotta sidekudokset muuttuvat meheväksi gelatiiniksi. (Tästä syystä muuten pitkään keitelty liemi jähmettyy hyytelöksi jäähtyessään. Sidekudosten kollageeni on muuttunut gelatiiniksi ja liuennut liemeen.)

Riiputus ja raakakypsytys

Riiputus mureuttaa lihan.

Myös se kuinka kauan liha on riippunut vaikuttaa lihan mureuteen. Roikkuessaan lihan omat entsyymit pilkkovat lihan rakennetta eli mureuttaa sitä. Erään lihamestarin mukaan ihmiset useimmiten kyselevät mahdollisimman tuoretta lihaa, vaikka parhaimmillaan punainen liha on silloin kun sitä on roikutettu kylmässä 14 vuorokautta. Kalan tulee olla tuoretta, mutta lihan hyvin riippunutta. Riiputuksesta käytetään myös nimeä raakakypsytys.

           Riistamiehet mittaavat riiputusaikaa vähän sen mukaan kuinka kylmällä ilmalla ruho roikkuu ja liha on sopivan roikkunutta kun se alkaa vähän tuoksahtaa. Lihamestarin homma on sitten erilailla tarkkaa lämpötilojen suhteen. Jos muistini minua palvelee, lihan lämpötilan pitää olla koko matkan teurastamosta tiskille 4-6 astetta ja niissä samoissa lämmöissä liha pitää myös leikata. Vannesaha aiheuttaa kuitenkin kitkaa ja sitä kautta koko ruho lämpiää. Lihamestarin homma onkin välillä hankalaa kun ruho pitää välillä raahata takaisin kylmiöön jäähtymään. Onneksi meillä on omavalvontajärjestelmä joka takaa tuoreen syötävän. Tietty ainoastaan niin kauan kun sitä noudatetaan.

Myös keittiössä voi käyttää entsymaattista mureutusta. Papaijassa oleva papaiini ja ananaksen bromelaiini ovat luonnollisia mureuttajia. Näitä myydään molekyyligastronomiakaupoissa jauheina, mutta ihan pelkkä ananasmehussa marinointi riittää. Kokeile joskus.

Dry Ager-raakakypsytystä käytännössä.

Eeppinen vaihtoehto em. mureutuksille on Dry Aging-raakakypsytys joka on nyt rantautunut suomeenkin. Siinä lihaa ei pakata missään vaiheessa vakuumiin, vaan liha saa olla vähintään kolmisen viikkoa raakakypsytyskaapissa, johon on tarkkaan luotu optimaaliset laboratoriomaiset olosuhteet +2°C ja ilmankosteus 82%. Kaapissa liha altistuu ilman bakteeristolle ja sen pintaan kasvaa homekasvustoa vähän niinkuin valkohomejuuston pintaan ja lihan pinnassa olevaan rasvaan kasvaa hyvin kypsytetyistä juustoista tuttuja natriumglutamaattikiteitä. Bakteerit, entsyymit ja hapettuminen saavat aikaan sen että liha tummuu ja lihan maku tiivistyy ja muuttuu hurjan intensiiviseksi. Makuun tulee pähkinäisen umamisia, melkein tryffelimäisiä vivahteita.

Prosessi muistuttaa vähän italialaisen salamin kypsytystä ja samalla tavalla kuin salamin valkonukkainen kuori riivitään päältä ennen syömistä, samoin Dry Aged-raakakypsytyksen jälkeen ulommaisin kuivunut lihakerros poistetaan ennen lihan valmistusta. Suosittelen testaamaan. Dry Aged-liha on järkyttävän hyvää. Paras paikka mielestäni Tampereella sen testaamiseen on Ravinteli Huber. Sen ikkuna on somistettu upean brutaalisti Dry Ager-kaapeilla joissa voi katsella eri vaiheissa olevien lihapalasten mureutumista. Tässä on trendi joka saattaa johtaa siihen että minun on pakko saada kellariini raakakypsytyskaappi.

EDIT: Azoreilla asuvan ystäväni kysymys Facebookissa johti lisäselvityksiin. Tino kysyi mitä lihalle tapahtuu kun se säilötään viiniin, portugalilaiseen Carne Vinha d’alhos – tyyliin. Hyvä kysymys. Piti vähän selvitellä. Se mitä viiniin säilötylle lihalle tapahtuu on sama kuin Louisianassa etikkaan säilötylle possulle josta kirjoitin viime kesänä Pikkelöity possu-artikkelissa.  Viinin pH on about samaa luokkaa ku 5% etikkaliuoksen, eli tosiaan se miten vinha d’alhos syntyy on käytännössä sama kun miten etikkaan säilötty liha toimii. Happokypsyminen saa lihan/kalan proteiinit denaturoitumaan vähän samalla tavalla kuin lämpö ja riiputuskin, mutta eri mittakaavassa. Lämpö denaturoi kaikki proteiinit, mutta lihassa on joitain haponkestäviä proteiineja jotka kypsyy vaan kuumennuksessa. Samoin kuin taudinaiheuttajien lopullinen häätö onnistuu vaan kuumentamalla.

Alkoholin (kuin myös tarpeeksi kovan happamuuden) vaikutus asiassa on se, että se estää lihaa fermentoitumasta tappamalla maitohappobakteerit jotka käynnistäisivät fermentaatioprosessin. Pelkästään suolattu liha (niinku vaikka salami) fermentoituu. Sen takia salamiin kasvaa pintaan nukkaa. Se on fermentoitumisen tulosta. Viiniin tai etikkaan säilötty liha säilyy samanlaisena pitempään. Mitä nyt denaturoituu tiettyyn pisteeseen. Mitä happampaan viiniin tai etikkaan säilöt, sitä pitemmälle liha ”kypsyy”.

Kylmä liha pannulle. Perisynti vai viisasta ruuanlaittoa?

Useimmilla meistä on iskostunut käsitys että liha, etenkin punainen liha olisi nostettava huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen kokkaamista. Olin itsekin pitkän aikaa tämän opinkappaleen vankkumaton kannattaja ja olin hämmästyksestä soikeana löydettyäni Anu Hopian molekyyligastronomia.fi blogista artikkelin joka osoitti päinvastaista. MG klubi oli jopa testannut asiaa vuonna 2015 tieteellisesti pätevin menetelmin sokkotesteineen. Ja vielä kaikenlisäksi toistettavuuden takia useampaan kertaan. Joka kerta tulokset olivat samansuuntaiset. Välillä selkeämmät, mutta joka tapauksessa tulokset viittasivat siihen että liha kannattaa kypsentää jääkaappikylmänä.

Jotta ei jäätäisi pelkästään minun lausuntojen varaan, tässä lainaus:
”Tulokset viittasivat varsin selvästi siihen suuntaan, että jos jotakin, jääkaappikylmänä kypsennetty liha on monella tapaa parempi kuin huoneenlämpöinen.  Kylmänä paistettu liha koettiin mehevämmäksi ja punaisemmaksi kuin huoneenlämpöisenä uuniin tuupattu vastaava.  Myös punnitustulokset viittasivat siihen, että jääkaappikylmänä uuniin pistetty liha säilyi mehevämpänä (painohävikki 13,6 – 14,1 %) kuin huoneenlämmössä esilämmitetty vastike (painohävikki 14,1 – 18 %).  Miellyttävyyspisteissäkin kylmänä uuniin pistetyt lihat voittivat numeroin 12 – 3.”

Kyseessä on sen verran pitkä artikkeli että jokainen saa halutessaan käydä itse lukemassa lisää osoitteesta molekyyligastronomia.fi

Kylmänkin lihan voi laittaa pannuun mutta kokoliha kannattaa sulattaa.

Vaikka jääkaappikylmän lihan voi yllättävää kyllä paistaa huoletta, jäisen lihan kanssa täytyy olla eri tavalla varovainen. Liha pitää saada läpi asti lämpimäksi että se on syötävää. Bakteeritoiminta kun ei lakkaa pakastimessa, ainoastaan hidastuu. Sen takia kerran pakastettua lihaa ei pidä jättää kovin raa’aksi. Itse en paistaisi pakastettua kokolihaa, mutta myönnettäköön että joskus arki on pakottanut heittämään jäisen jauhelihan pannulle. Siitä karkaa runsaasti nestettä koska se sulaa samalla kun kypsyy, mutta jonkinlaista ruokaa siitäkin saa. Joskus elämä on.

Raaka liha on suurta herkkua

Lihan kypsennys ei toisaalta ole aina välttämätöntä jos ollaan varmoja siitä että kylmäketju on säilynyt ja liha on varmasti tuoretta. Monissa maailman ruokakulttuureissa on upeita raa’asta lihasta tehtyjä ruokalajeja. Välimerellä tunnetaan hienoksi siivutetusta naudasta valmistettu carpaccio, Suomessakin syödään slaavilaisia vaikutteita saanut tartarpihviä josta kirjoitin enemmän lindströminpihvien yhteydessä ja pakkaskohmeinen suomiversio carpacciosta eli riimihärkä on mahtavaa herkkua. Levantissa syödään Kibbeh nayyeh-mezeä (alkupalaa) joka on bulgurvehnään sekoitettua raakaa lampaan jauhelihaa ja Japanissa lihasashimi on synnyttänyt aivan omanlaisensa lihanjalostustaiteen josta em. Kobe ja wagyu ovat esimerkkejä (näistä kirjoitin Japanin hiiligrillauksen yhteydessä). Usein kuitenkin raa’an lihan maku on sellainen että siitä oppii nauttimaan vasta kun makuaisti on jalostunut hieman perisuomalaisesta kengänpohjaksi paistetusta possunfileestä.

Lihan kypsennys on jalo taide, mutta vasta raa’an lihan tarjoaminen on merkki todellisesta taituruudesta.

Toivottavasti tämä pieni sukellus lihansyiden syvään päähän antoi inspiraatiota. Itselleni ainakin kävi niin.

Seuraavassa jaksossa käsittelemme sokeria, tärkkelystä ja aminohappoja. Koetan parhaan kykyni mukaan avata käsitteitä karamellisaatio, maillard-reaktio perunan ja sipulin avulla.

Kuvat:
Collagen_(triple_helix_protein_with_schematic_ribbons).jpg – Eric Hahn / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Dry Aged beef – Jan Persiel/Flickr
Loput DepositPhotos